Kedysi označovali bitcoin za nástroj prania špinavých peňazí, dnes doň investujú

Aj napriek tomu, že súčasná makroekonomická situácia príliš nehrá rizikovým aktívam do karát, svetoznáme inštitúcie aj naďalej prejavujú rastúci záujem o bitcoin a ďalšie kryptomeny.

Šéf nadnárodnej spoločnosti Black Rock Larry Fink. Foto: FB/Larry Fink Šéf nadnárodnej spoločnosti Black Rock Larry Fink. Foto: FB/Larry Fink

ARK Invest, Microstrategy, Grayscale či Fidelity. Všetky tieto spoločnosti vrátane mnohých ďalších naskočili počas posledných dvoch rokov na bitcoinový vlak. K inštitúciám sa pridali aj banky ako Morgan Stanley, Deutsche Bank či Goldman Sachs, ktoré otvorili kryptopriestor pre svojich klientov. Nikto tak nemôže poprieť, že adopcia bitcoinu je v plnom prúde.

Počas uplynulého mesiaca však do sektora kryptomien vstúpil ďalší významný hráč, ktorého meno je známe azda každému investorovi. Najväčší správca aktív na svete Black Rock, ktorý spravuje aktíva klientov v hodnote takmer desať biliónov dolárov, oznámil spustenie nového spotového bitcoinového privátneho fondu.

Bitcoinový fond zameraný na najväčšiu kryptomenu bitcoin je podľa vedenia spoločnosti reakciou na neustále rastúci dopyt veľkých inštitucionálnych klientov, ktorí chcú získať expozíciu voči bitcoinu. Neodrádza ich od toho ani fakt, že táto kryptomena stratila počas roka 2022 viac ako polovicu svojej hodnoty. Zdá sa tak, že práve poklesy na trhu kryptomien vnímajú inštitucionálni investori ako skvelú príležitosť zapojiť sa do sveta digitálnych aktív.

Predstaveniu vlastného investičného fondu zo strany spoločnosti Black Rock predchádzalo oznámenie partnerstva so spoločnosťou Coinbase, ktoré umožní inštitucionálnym obchodníkom dohliadať na ich bitcoinové investície. Black Rock bude pri poskytovaní svojich služieb využívať jeden z produktov spoločnosti Coinbase s názvom Coinbase Prime, zameraný práve na inštitúcie.

Nový bitcoinový fond bude spočiatku zameraný len na kryptomenu bitcoin, no viacerí analytici sa domnievajú, že Black Rock by časom mohol rozšíriť svoje zameranie aj na kryptomenu ethereum, ktorá len nedávno prešla na konsenzuálny model Proof-of-Stake. Nový spôsob, akým sa dosahuje konsenzus v sieti ethereum, znížil energetickú nákladovosť tejto siete až o 99,9 percenta a môže s vysokou pravdepodobnosťou osloviť práve tých inštitucionálnych investorov, ktorí sa vyhýbali investíciám do bitcoinu a etherea pre ich vysokú energetickú spotrebu.

Je veľmi zaujímavé sledovať, ako sa v čase menia názory veľkých hráčov na kryptomeny. Práve generálny riaditeľ spoločnosti Black Rock Larry Fink je toho skvelým príkladom. Ešte v októbri 2017 to bol práve Fink, ktorý označil bitcoin ako „nástroj prania špinavých peňazí“, pričom podotkol, že jeho spoločnosť v tom čase nezaznamenávala žiaden záujem zo strany inštitúcií o investovanie do bitcoinu.

Zdá sa, že dnes je už všetko inak. Fink v priebehu posledných rokov zmenil svoju rétoriku o 180 stupňov a začal Bitcoin vnímať ako alternatívu k tradičným fiat peniazom. Podobne to vnímajú aj ostatné inštitúcie, ktoré sa denno-denne snažia vstúpiť do sektora kryptomien.

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.




Ďalšie články