Naď o odchode batérie systému Patriotov zo Slovenska. Naša protivzdušná obrana je zabezpečená

O odkúpení systému protivzdušnej obrany Patriot sa nikdy nerokovalo, uviedol v stredu minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Potvrdil však, že Slovensko sa zaoberá možnosťami akvizície vlastného systému. Deklaroval však, že obrana Slovenska je zabezpečená.

Minister obrany Jaroslav Naď spolu s nemeckou a holandskou ministerkou obrany na Sliači. Foto: TASR/Ján Krošlák Minister obrany Jaroslav Naď spolu s nemeckou a holandskou ministerkou obrany na Sliači. Foto: TASR/Ján Krošlák

Jaroslav Naď odmieta, že by sa darovaním systému S-300 oslabila ochrana územia SR. „Mali sme jeden systém, jednu batériu S-300, ktorá bola na základe rozhodnutia Ficovej vlády vypnutá,“ povedal. Ako zdôraznil, namiesto jednej batérie polofunkčnej S-300 sme dostali štyri batérie systému Patriotov a ďalšie systémy protivzdušnej obrany. V záujme zachovania obranyschopnosti SR sa podľa ministra prijímajú národné aj aliančné riešenia.

O odchode časti holandských vojakov a jednej batérie systému Patriot zo Slovenska podľa ministra vedeli dopredu. „Nevylučujem, že Patrioty budú postupne rotované, že nejaká krajina odíde, nejaká príde,“ uviedol. Alianční vojaci sú podľa neho v prípade konfliktu či hrozby pripravení kedykoľvek prísť na územie SR, pokiaľ nebude mať adekvátne systémy.

Systém protivzdušnej obrany Patriot na Sliači. Foto: TASR/Ján Krošlák

Sme pod intenzívnym kybernetickým útokom zo strany Ruska

Zo strany Ruskej federácie sme v priebehu minulého týždňa mali veľkú sériu kybernetických útokov. Minister Naď to vyhlásil po stredajšom rokovaní vlády. Tieto útoky sa týkali súkromných aj štátnych organizácií vrátane Ministerstva obrany SR. „Boli pokusy o hekovanie našej stránky, prebehli útoky na naše siete, tie sme odvrátili bez nejakých následkov,“ uviedol.

„Myslím si, že robíme dobrú prácu, či už ide o Centrum pre kybernetickú obranu v rámci rezortu obrany, Národný bezpečnostný úrad alebo iné organizácie, ktoré to majú na starosti,“ skonštatoval Naď a doplnil, že Slovensko takéto útoky nemá v pláne opätovať.

Aktivity ruskej ambasády sú za hranicou štandardnej diplomatickej činnosti

Aktivity ruskej ambasády aj veľvyslanca Igora Bratčikova sú ďaleko za hranicou toho, čo možno akceptovať ako štandardnú diplomatickú činnosť. Minister obrany Naď vyhlásil, že prípadné kroky voči nim zo strany slovenskej diplomacie necháva na ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera. Myslí si však, že treba urobiť minimálne jasný signál voči Bratčikovi.

„Máme informácie o aktivitách, ktoré robia. Sú neprijateľné,“ uviedol Naď. Hovorí o rôznych neprijateľných aktivitách ľudí z ruskej ambasády, o pokútnych nočných stretnutiach s predstaviteľmi samospráv či niektorých organizácií, ako aj o šírení klamstiev na sociálnych sieťach a o podpore rôznych extrémistických organizácií. Ďalšie rozhodnutia slovenskej strany sú podľa jeho slov veľmi citlivé z hľadiska bilaterálnych vzťahov.

Čo sa týka úvah o odmietaní víz pre Rusov utekajúcich z krajiny, poznamenal, že je to náročná diskusia. Na jednej strane podľa jeho slov predstavujú určité bezpečnostné riziko, no na druhej strane nepovažuje za správne paušalizovať a nepomôcť utekajúcim ľuďom. Potrebu vidí v tom, aby si riadne robili svoju prácu na ambasáde pri posudzovaní každého žiadateľa o víza.

Fico a Pellegrini sú podľa Naďa nervózni, pretože sa boja spravodlivosti

Predsedovia strany Smer Robert Fico a Hlas Peter Pellegrini sú nervózni, pretože sa boja spravodlivosti. Jaroslav Naď tak reagoval na rokovania opozície o predčasných voľbách. „Robia všetko pre to, aby sa dostali k moci, aby opäť mohli ovplyvňovať orgány činné v trestnom konaní, aby opäť mohli ovplyvňovať súdy. Ide im doslova o každý mesiac, preto chcú skrátiť volebné obdobie a nemali by sme im skočiť na túto hru,“ tvrdí. Verí tiež, že žiadna strana a poslanci, ktorí sú zodpovední, im na „tú hru neskočia“.

Naď sa vyjadril aj o návrhu na skrátenie volebného obdobia, ktorý do parlamentu predložil nezaradený poslanec a predseda strany Život – Národná strana Tomáš Taraba. „Evidujem, že strana SaS sa vyjadrila, že to v žiadnom prípade nepodporí. My to určite nepodporíme, neviem, kde by získali 90 hlasov. Osobne si myslím, že to neprejde, ale nič nevylučujem,“ uviedol.

Zároveň dodal, že predčasné voľby by boli najhorším riešením. „Verím tomu, že nebudú. Samozrejme, pán Fico a pán Pellegrini sa zo strachu hádžu o zem, koľko len vedia, ale nemyslím si, že im niekto skočí na ich lep,“ uviedol.

Taktiež dodal, že nie je správne, ak chce hnutie Sme rodina zahlasovať za návrh poslanca Tarabu. „Nemyslím si, že do toho pôjde celý klub hnutia. Tvrdili, že niektoré body v Tarabovom návrhu nie sú pre nich akceptovateľné a budú ich chcieť upraviť. Budem s tým mať problém, ak za to zahlasujú, lebo nehlasujeme za návrhy opozičných strán,“ povedal Naď. Zároveň si myslí, že predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár sa k tomu adekvátne postaví.

Poslanci sú platení za to, aby rokovali, a nie blokovali parlament

Poslanci sú platení za to, aby rokovali, a nie za to, aby blokovali parlament, povedal ďalej Naď po rokovaní vlády. „Všetci hľadáme cesty, ako pomôcť občanom. Nech sa občania pýtajú Smeru, Hlasu, SaS a extrémistických strán, prečo neumožnia rokovanie parlamentu,“ tvrdí Naď.

Doplnil, že úlohou každého z opozície i koalície je prijímať zákony, ktoré pomôžu ľuďom. Naď na záver uviedol, že rokovania so SaS prebiehajú a snažia sa nájsť spoločné riešenia. „SaS vychádzame v ústrety v požiadavkách, snažíme sa nájsť také riešenia, aby to bolo aj pre nich schodné,“ dodal minister.

(tasr, sita)


Ďalšie články