Nejde len o vraždu, je to terorizmus

Hoci sa po útoku na Zámockej ulici v Bratislave slová hľadajú extrémne ťažko, niekoľko by ich zaznieť malo.

Na snímke prikryté telo po streľbe na Zámockej ulici v Bratislave 12. októbra 2022. Foto: Jaroslav Novák/TASR Na snímke prikryté telo po streľbe na Zámockej ulici v Bratislave 12. októbra 2022. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Do kolektívnej pamäti Slovenska sa po 12. októbri tohto roka červenými písmenami zapísal azda vôbec prvý dokonaný teroristický útok na našom území.

Hoci sa daný pojem v médiách v súvislosti so streľbou v bratislavskom gej bare objavuje striedmejšie, Štandard, ktorý ho použil ako prvý, si za ním pre naplnenie hlavných definičných znakov stojí.

Páchateľ totiž použil najhrubšiu formu násilia voči určitej skupine obyvateľstva so zámerom vyvolať strach a docieliť zásadnú zmenu spoločenských pomerov.

Medzi jednu z hlavných tradičných hodnôt patrí sloboda vrátane slobody stretávania sa komunít rôznych názorov a životných štýlov, ktoré si – za predpokladu, že neporušujú zákon – zaslúžia pocit bezpečia.

Po zvrátenom čine na Zámockej ulici v Bratislave tento pocit mať nebudú. Ide o neakceptovateľný vývoj, proti ktorému sa každý človek dobrej vôle musí postaviť.


Ďalšie články