Ondrej Janíček: Keby bol Smer pri moci ešte dva roky, Jankovská by si s Kočnerom robili „selfíčko“ v mojej reštaurácii

Trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček má za sebou dvadsaťročný zápas s miestnou mafiou, ktorá ho obrala o slobodu a o časť majetku. Takmer dva roky sedel v base pre vymyslené obvinenie. Nedávno celé Slovensko sledovalo pred trnavským súdom zruinovanú exsudkyňu Moniku Jankovskú, ktorá stojí za jeho trápením. Rozprávkový koniec? Ako sa na to všetko pozerá sám Janíček? A aké plány má s barom Fatima a je vôbec možné zruinovaný bar ešte postaviť na nohy?

Ondrej Janíček. Foto: TASR/Radovan Stoklasa Ondrej Janíček. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Teraz, keď je takmer po všetkom, keď už sa nemusíte obávať mafie, ktorá vás dlhé roky prenasledovala, a pani Jankovskú čaká neutešená budúcnosť, cítite po toľkých rokoch zadosťučinenie?

Zadosťučinenie isto hej, ale necítim voči nej nenávisť. Ja ani neviem nenávidieť, ale chcem dosiahnuť spravodlivosť aj preto, že nie som ojedinelý prípad. Podobných prípadov, ako som ja, je na Slovensku strašne veľa a mnohí sa na mňa obracajú. Aj z toho dôvodu, pre nefunkčnosť štátu a spravodlivosti, nedodržiavanie práva a rovnosti pred zákonom, som sa rozhodol, že vstúpim do politiky. Chcem pomáhať ľuďom, ktorí sa nevedia dovolať spravodlivosti. Takže som založil politickú stranu Karma, aby sme dokázali spravodlivosti pomôcť. Spravodlivosť je najzákladnejší atribút slušnej spoločnosti, a keď nefunguje, nefunguje nič a je to len rozvrat. Ja som svoje dokončil, respektíve dokončujem, a mojou ďalšou úlohou je pokračovať pre druhých.

Akí ľudia sa na vás obracajú?

Keď majú problém v justícii, s prokuratúrou, s políciou alebo dokonca s advokátmi, ktorí sa dajú kúpiť. Takíto ľudia, ktorých zradil ešte aj ich vlastný advokát, si nevedia pomôcť, chýbajú im peniaze a možnosti. Orgány činné v trestnom konaní majú konať a nekonajú a ľudia sú bezmocní.

To je však len úzka skupina ľudí, ktorá by nestačila na zvoliteľnú politickú stranu, tá musí mať širšiu víziu…

Nejde len o úzku skupinu ľudí, ide o ľudí, ktorí pred voľbami chceli bojovať za zmenu a táto požiadavka nebola naplnená. To očakávanie je väčšie.

Dnes je u nás v tomto smere veľké rozčarovanie z politickej situácie, ako to prežíva človek, ktorý dlho čakal na zmenu, ktorá nedopadla najlepšie?

Ľudia začali byť apatickí. Zvíťazilo ego politikov, ktorí sa dívajú na moc a peniaze a nedívajú sa na ľudí, tých potrebujú len pred voľbami. Chcel by som to zmeniť.  

Prípadov ako vy je však viac, zrejme ešte budete musieť veľa vecí rozmotať, kým sa vaše trápenie s justíciou definitívne uzavrie…

Žiadame odškodné a tento prípad nie je len jeden. Bol som niekoľkokrát obvinený a obžalovaný, aj doktorom Jankovským, švagrom pani Jankovskej. Chceli by sme odškodnenie, ktoré chceme použiť aj pre službu spoločnosti.

Vy ste si odsedeli 20 mesiacov vo väzení za to, že ste údajne vydierali podnikateľa Tibora Jurisu. Odsúdila vás Monika Jankovská. Dnes je preukázané, že ste to neurobili, dokonca sám Jurisa vydieranie dlhé roky popiera a vás bráni. Ako sa vám trávil čas vo väzení? Nezlomilo vás to?

Veľmi ťažko som to znášal. Dvakrát som držal hladovku po desať dní, veľmi som schudol. Poukázal som na to, že som bol zadržaný na základe sfalšovaných úradných záznamov o tom, ako som bol na úteku, čo nebola pravda. Vzali ma z domu, kde ma dobili. Na to som poukazoval. Medzitým, kým som bol v base, mi rozkrádali majetok. Ja som to zvládol, ale môj spoločník už nie. Trpel depresiami, maniodepresiou a následne najťažšou formou, bipolárnou afektívnou poruchou.

O vašom podnikateľskom partnerovi a spolumajiteľovi Fatimy Jozefovi Strelčíkovi sa veľa nehovorí, neukazuje sa ani v médiách. Je to preto, že si z toho odniesol vážne zdravotné ťažkosti?

Presne tak. On je síce právnik, ale zasiahlo ho to veľmi výrazne. Na pojednávaniach a základných úkonoch sa zúčastňuje, ale robí mu to stále veľké problémy. Neskôr bol vyňatý a ani Jankovská nemala žiadny dôvod ho „trestať“, keďže nevyvíjal úsilie na preukázanie jej trestne činnosti.

Spomínate udalosť, keď vás pred dvadsiatimi rokmi Jankovskej švagor, sudca Okresného súdu v Považskej Bystrici, vzal do väzby na základe sfalšovaného úradného záznamu, podľa ktorého ste boli na úteku. To však nebola pravda, policajné komando vás vyvlieklo priamo z domu, o čom je množstvo svedectiev… 

Bolo to o 15. hodine počas pracovného dňa, čiže to videli zamestnanci baru a reštaurácie, keďže my v areáli aj bývame. Nešlo však len o svedkov, ktorí to videli, popritom existoval aj druhý úradný záznam, podľa ktorého som bol zadržaný doma. Tie záznamy boli v skutočnosti dva. Ten sfalšovaný, ktorý nemal ani správne oficiálne náležitosti, dali sudcovi, aby ma vzal do väzby, ale zároveň existoval aj druhý úradný záznam, ktorý mala prokuratúra v šuplíku. V tom sa písalo, že som bol zaistený doma. 

Kedy sa našiel ten druhý úradný záznam?

Odovzdal ho jeden čestný prokurátor môjmu otcovi. Povedal mu: „Edo, prosím ťa, ja ti ho dám, ale nikomu to nepovedz!“ Vtedy sme ten záznam predložili súdu, bolo to však vybavené už len ako pochybenie súdu. 

Ondrej Janíček prichádza na hlavné pojednávanie na Okresnom súde Bratislava I v utorok 31. augusta 2021 v Bratislave. Foto: Pavol Zachar/TASR

Niesol si aj Jankovskej švagor konzekvencie z toho, že vás obvinil na základe sfalšovaného záznamu?

Nie, ide o premlčané veci. Hoci som na to celý čas poukazoval, premlčacia lehota bola desať rokov. Bol do toho zapletený aj regionálny policajný riaditeľ, a zrejme za to dostali peniaze aj policajti.

Do väzby ma pritom vzali na základe klamstva. Poukazoval som aj na to, že ma policajti dobili, keďže som bol viditeľne dobitý, dokopaný a mal som zlomené rebro a podliatiny na oku. Rozbili ma totálne a ani ma neošetrili, nechali ma sedieť na chodbe a tak ma odviedli aj pred sudcu. Keď som na to poukazoval, on sám na mňa podal trestné oznámenie. Polícia to zastavila, keďže to nebol trestný čin, ale na základe rozhodnutia vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara a jeho usmernení si to vzala pod seba NAKA, ktorá spravidla takéto druhy obyčajného ohovárania nerieši. Vzal si to pod seba vyšetrovateľ, ktorý spolupracoval s Jankovskou a ten ma obvinil. Išlo to až pred súd, kde sa to ťahalo štyri-päť rokov. Dúfali, že svedkovia sa zlomia.

Ako dopadol prípad žaloby Jankovskej švagra?  

Dali to do Bánoviec nad Bebravou, kde konanie trvalo štyri roky. Súd v roku 2019 uznal, že to nebol trestný čin. Dal som to na priestupok, dostalo to obvodné oddelenie polície v Banskej Bystrici, ktoré uznalo, že to nie je ani priestupok. Prokuratúra sa neodvolala.

Ako vtedy pred rokmi prežívala záťah vaša rodina?

Bolo to tragické. Moja mamina skoro dostala infarkt. Nikto nechápal, čo sa deje. Bolo to ťažšie obdobie ako dnes. Nemali sme prístup k médiám a vlastne som nevedel ani to, čo písali noviny. Dozvedal som sa to cez okno vo väzbe, kde mi podsúvali noviny, Nový čas a Plus 7 dní. Písali, že som mafián. Počúval som o tom, ako som vraj vydieral Jurisu a okrádal ho, nestačil som sa čudovať. V tom čase ma ničila aj televízia Markíza, vtedy ju ovládali Kočner s Ághom.

Mimochodom, vo vašom prípade sa mihol aj Kočnerov komplic Štefan Ágh, jeho meno som videl na zmenke prevodov peňazí od Čongrádyho, ktoré mali skončiť u Jankovskej. Ako sa vlastne do prípadu zapojil?

Keď som bol zatvorený, Štefan Ágh dával mojej žene podpisovať akési zmenky, vraj ma dostanú z väzby.

Jeden zo svedkov záťahu bol vtedy aj váš syn, v tom čase mal sedem rokov a s touto kauzou prežil detstvo a dospievanie. Ako to ovplyvnilo jeho pohľad na svet? Dokáže sa naň pozerať nezávisle od tejto nespravodlivosti?

Myslím, že to na ňom zanechalo stopy, akoby sa stále bál. Postavil sa za mňa aj na námestiach Za slušné Slovensko, kde vystupoval. V jednom čase mu to však urobilo veľmi zle. V detstve sa na neho pozerali ináč, keďže mňa v médiách opísali ako zločinca. Syn v tom čase nastúpil do prvého ročníka na cirkevnej škole. Mal učiteľku, ktorá mu robila zle. 

Dostalo sa mu šikanovania aj na cirkevnej škole?

Áno. Dnes to už berie s odstupom. Snaží sa ma nasledovať, kandiduje v komunálnych voľbách a chce pomáhať ľuďom.

Pred pár rokmi som sa bol priamo v bare Fatima pozrieť, bolo to veľmi zdevastované. Vy máte plán, čo s tým chcete robiť, ak by sa vám ju podarilo získať naspäť?

Budova je zdevastovaná a schátraná. Neopravili ani múr, ten spadol na národnú kultúrnu pamiatku Katov dom. 

Takže vinou toho, že bar dvadsať rokov nemal oprávneného majiteľa a nik doň nemohol zasiahnuť ani sa oň starať, sa budova rozpadla?

Áno.

V akom právnom stave je bar dnes?

Momentálne to má zadržaný nový štátny útvar pre zadržanie majetku, čiže nehnuteľnosť je zabavená štátnymi orgánmi. Predtým ešte pani Krajmerová bar prepísala na doktora Romana Medunu, svojho advokáta, ktorý si založil eseročku a nazval ju Fatima bar.

To bolo kedy? To vyzerá, že s tým majú stále plány…

Minulý rok. Lenže v tom čase padol oporný múr, ktorý spadol na Katov dom. My sme urobili len základnú ochranu. Do toho prišlo zablokovanie nehnuteľnosti prokuratúrou na základe Krajskej prokuratúry v Trenčíne. Začalo sa konanie v trestnej veci legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Mal by byť obvinený Cvaško, to je ešte ten prvý, kto mal bar v rukách. Potom to prešlo cez viaceré biele kone. Mal by byť obvinený aj Meduna, Krajmerová a Tanoczký [advokát a Krajmerovej brat, pozn. red.], ktorý to tiež mal v rukách. Medzitým to trikrát prepísali na svojich zamestnancov, aby to bolo neprehľadné.

Na základe čoho to bolo zablokované?

Zablokovala to prokuratúra na základe toho, že bolo preukázané, že ani jeden z nich za nehnuteľnosť nezaplatil a začala trestné konanie.    

Ondrej Janíček čaká na súdne pojednávanie 19. júna 2018 na Okresnom súde v Trenčíne. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Ak sa bar dostane naspäť do vašich rúk, bude vôbec ekonomicky rentabilné tie škody sanovať pre ďalší podnikateľský projekt?

Štát to bude musieť nahradiť, keďže štátne orgány to dopustili. Taký je zákon. Sú tam veľmi devastačné poškodenia, bude musieť ísť nová pokládka, všetko je kompletne zatečené. Rekonštrukcia bude nákladná. Celá Fatima je kultúrnym dedičstvom, keďže je z 13. storočia, hoci nová časť už bola postavená v 30. rokoch minulého storočia, ale je to jeden komplex. Horná časť je hotelová, stredná reštauračná a spodnú časť tvoril bar.

Ten už ale asi nie je kultúrna pamiatka?

Ten už nie, ale zapísané je to vcelku na jednom pozemku.

Podobnú skúsenosť má aj developer bytovky Glance house Robert Číž, ktorému zásahy štátu a prokuratúry zdevastovali budovu, ktorá už dnes nie je rentabilná v pôvodnom podnikateľskom zámere. Odškodnenie je veľmi komplikované, ak k nemu vôbec niekedy dôjde. Nemáte obavu, že to s Fatimou dopadne podobne?

Ak padne budova v centre Trenčína, neviem, akým spôsobom sa s tým štát vyrovná. V jednom trestnom prípade, kde je obvinený Peter Vasko [Jankovskej zať, pozn. red.], kde mu hrozí 25 rokov až doživotie, si uplatňujem škodu 300-tisíc. K tomu si môžem vziať hypotekárny úver a žiadať aj refundáciu od štátu. Pre mňa je podstatné, aby som budovu dostal späť a aby som ju zachránil.

Koľko to môže stáť?

Podľa vyjadrenia statika bude musieť ísť dole aj celá deka a opravy až do základov môžu vyjsť aj na 400- až 500-tisíc.

Pri takýchto nákladoch je to rentabilná investícia?

Tak ďaleko ešte nie som, aby som to vedel presne, zatiaľ bojujem o to, aby som tú budovu dostal späť. Mal som desiatku sporov, v ktorých žiadam náhradu škôd, ktoré mi spôsobili orgány činné v trestnom konaní, prokuratúra a jednotliví sudcovia. Verím, že by sa tie peniaze preinvestovali práve v tomto projekte. Do hrobu si ich nevezmem.

Pozoruhodné je, že sa nachádza vnútri vášho pozemku, teda ak by sa Fatimy mafia predsa len definitívne zmocnila, nemala by k nemu prístup. Máte predstavu, ako to mali v pláne vyriešiť?

Mám presnú predstavu podľa toho, ako sa o tom vyjadrovala Jankovská v Kočnerovej Threeme. Oni plánovali do dvoch rokov zablokovať môj majetok. Pred pár rokmi na mňa dala žalobu na ochranu osobnosti za moje údajné ohováranie a krivé obvinenie, kde si vyčíslila škodu 200-tisíc eur. Vedela, že nemám toľko prostriedkov, a preto hneď žiadala, aby mi zablokovali celú nehnuteľnosť aj s reštauráciou a hotelom. Takto by sa dostala k celému areálu. Ak by smeráci neskončili a mňa by odsúdili za pokračujúce ohováranie, teda recidívu, ako to mali naplánované, dostal by som osem rokov basy a prišiel by som o majetok. Podľa Threemy sa už Jankovská sama videla ako majiteľka, s Kočnerom plánovali, ako si vzadu urobia „selfíčko“ a vzadu na fotke bude Zúbek, vrah, ktorý ma mal na začiatku odstrániť. Mali to presne naplánované a prekazila im to až smrť Jána a Martiny a vystúpenia na námestiach. Jej trestná činnosť sa začala odhaľovať až po tom, keď rezignovala na svoju funkciu a orgány začali proti nej konať a jej trestná činnosť vyplávala na povrch.

Ak by k tomu nedošlo, môj majetok by získala veľmi jednoducho. V Trenčíne by jej to zabezpečili jej spriaznení sudcovia a chránili jednotlivé kone v jej prípade. Odsúdili by ma najprv v trestnom konaní a následne v civilnom by ma exekvovali. Ak by bol Smer ešte dva roky pri moci, plán vyjde a nik ani neštekne a mala by aj selfíčko.

Na nedávnom pojednávaní s Monikou Jankovskou bola najdesivejšia výpoveď Michala Vidu, ktorý opísal mafiánske praktiky a to, akým spôsobom vás mali čongrádyovci spolu s Jankovskou dostať do väzenia. Predtým však Vida dlho hral na dve strany, často menil výpovede, akoby žongloval pre strach z nich a zároveň na druhej strane mal aj istú lojalitu k vám…

Nie je pravda, že by niekoľkokrát menil výpovede. To sa mu stalo len raz. Od roku 2015 na prokuratúre vypovedal konzistentne, sám podal na pani Jankovskú trestné oznámenie. Vypovedal na súde v Bánovciach nad Bebravou aj v Trenčíne. Lenže žiaden súd voči pani Jankovskej nekonal, keďže bola štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti.

Kedy sa to zlomilo?

Až po roku 2018, keď zabili novinára. Vyšiel som do ulíc, svoj príbeh som pomenoval na námestiach. Následne sa to objavilo v médiách aj videu pána Vidu, kde konkrétne pomenoval, akým spôsobom Jankovská manipulovala súd a ako jej on sám odovzdal peniaze. On zmenil výpoveď až po tom, ako ho pod nátlakom donútili. Bál sa o život, o svoju dcéru, o byt. Nevedel sa brániť, tak zo spolupráce s nimi radšej čerpal výhody, jednak finančné a po druhé veril, že mu pomôžu na súdoch v ďalších prípadoch, v ktorých bol stíhaný. Veril, že Jankovská to dokáže zariadiť. Pritom videl, že OČTK nekonajú proti nim, a hoci bolo množstvo dôkazov, rozhodol sa radšej postaviť na ich stranu a potopiť mňa. V zmysle: jeden síce padne, ale ostatní sa vďaka tomu zachránia.

Ondrej Janíček v rozhovore so svojím bývalým advokátom Danielom Lipšicom pred pojednávaním v roku 2018. Vpravo sedí jeho podnikateľský partner Jozef Strelčík. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Vy ste s ním veľakrát hovorili. Bolo mu to neskôr ľúto?

Asi mu to bolo ľúto, neviem, ale keď prišla Threema, kde je opísané, ako sa Jankovská koordinovala s Kočnerom a ako boli policajti pripravení na to, že ma na rozkaz zatvoria, tiež sa zľakol, keď tam videl aj svoje meno. Povedal si: hodím to na Janíčka a zachránim aspoň seba a svoju dcéru. V Threeme sú pritom dôkazy o zločinoch starých takmer 20 rokov a on videl, že tieto zločiny prokuratúra neriešila. Bol presvedčený, že mu niet pomoci. Ale výpoveď zmenil len raz, keď tvrdil, že som ho ja sám donútil vypovedať proti nej, oni to však podávali do všetkých konaní proti mne, Jankovská zabezpečila, aby ich bolo veľa.

Možno nemenil výpovede na súdoch, ale menil svoje postoje. Sám som s ním bol raz dohodnutý, že mi na kameru porozpráva o tom, ako ho Jankovská vydierala. Keď však prišiel dohodnutý deň, zrazu otočil.

Bolo to v čase, keď sa mi vyhrážal Jankovskej človek a vrah Rudolf Zúbek, že ma dá dole.

Vida sa vtedy zľakol. Ja som šiel vypovedať, a keďže som si v ten deň našiel v byte odkaz, list s nápisom „Smrť!“, odniesol som ho na prokuratúru. Na jeho osobu vyvíjali obrovské tlaky, vyhodnotil to tak, že nechať sa kúpiť je pre neho menšie zlo, ako riskovať život.

Ako vyzerala vtedy vaša výpoveď na prokuratúre?

Čakal na mňa regiment policajtov, ktorí stáli na Jankovskej strane, všetci jej držali stranu. Nemali dôvod zachraňovať nejakého Janíčka alebo Vidu. Ak by Smer zostal pri moci, reálne mi hrozilo osem a pol roka, pretože Jankovská na mňa podala trestné oznámenie trikrát. Prvýkrát po tom, ako som požiadal generálnu prokuratúru, aby prešetrili všetky dôkazy v mojom prípade. Žalovala ma za ohováranie [prípad je ukončený, Janíček bol odsúdený na pokutu 170 eur, pozn. red.].

Potom sa Vida objavil na scéne v roku 2014, keď povedal, že všetko uvedie na pravú mieru. Čo aj urobil a vypovedal na NAKA a na krajskej prokuratúre. Myslel som, že ak majú takéto silné dôkazy, viacerých svedkov vrátane výpovede korunného svedka, ktorý bol pri tom, ako Jankovská korumpovala, veci sa pohnú. Ale ani to nestačilo.

Mali ste za tých 20 rokov pokušenie cúvnuť?

Nie, nikdy. Pravda je, že som netušil, čo mi reálne hrozí. Prvé trestné oznámenie som podal už v roku 2006 pre krádež nehnuteľnosti, baru Fatima. Vtedy mi hrozila fyzická likvidácia. Peter Vasko, spolupracovník čongrádyovcov [neskôr Jankovskej svat, pozn. red.], mal také kontakty, že to dokázal zvrátiť a zariadiť, aby bolo trestné konanie zastavené.

Neskôr sa však táto vec opäť pohla a začalo sa vyšetrovanie, v ktorom už začalo prihárať aj Jankovskej. Kedy to bolo?

Vyšetrovanie v tejto veci v roku 2010 obnovil nový vyšetrovateľ NAKA, podplukovník Rudolf Patka, dnes je riaditeľom NAKA v Nitre. Videl som, že koná v súlade so zákonom a reálne vypočúva všetkých svedkov. Pri výsluchoch svedkov sa často objavovala pani Jankovská ako tá, ktorá stojí v pozadí ovládnutia baru Fatima. Vtedy som mal oporu v čestnom vyšetrovateľovi. Videl som, že sa na neho dá spoľahnúť. Poradil mi, že ak zhromaždia všetky dôkazy a postavia túto mafiu pred súd, aby som žiadal o obnovu konania, pretože tam nie je žiaden dôkaz proti mne. Zároveň mi poradil, aby som zháňal Jurisu…

Tibor Jurisa, ktorého ste vraj vydierali, čo on sám poprel.

Bola tam však aj desiatka iných svedkov, ktorí potvrdzovali, že Jankovská spolupracovala s čongrádyovcami.


Ďalšie články