Kultúrne tipy: Prehliadka festivalových filmov, dokument o inšpiratívnom človeku a komorný koncert SND

Prehľad kultúrnych podujatí, filmov a divadelných predstavení, ktoré sa oplatí vidieť.

Ensemble Varietas_foto Juraj Žilinčár Foto: Juraj Žilinčár

Be2Can

Medzi najväčšie filmové udalosti na Slovensku patrí prehliadka filmov Be2Can, kde sa predstavia tie najlepšie snímky z najoceňovanejších filmových festivalov z Benátok, Berlína a Cannes. Festivalové filmy si budete môcť vychutnať od 18. do 25. októbra v 25 mestách na Slovensku. Premietať sa bude 21 filmových premiér.

Na festivale budete môcť vidieť filmy ako Alcarrás, ktorý získal Zlatého medveďa v Berlíne za najlepší film, snímku zo Švajčiarska Kúsok neba, indonézsku drámu Predtým, teraz a potom a mnoho ďalších. Ponuku všetkých diel si môžete pozrieť tu.


Roman Patkoló. Foto: Anna Maria Steg

Komorný koncert – Roman Patkoló

Opera SND aj tento rok pokračuje so svojimi komornými koncertmi. Prvý v tejto sezóne sa uskutoční v nedeľu 16. októbra o 15:00. Ako významný hosť na ňom vystúpi špičkový slovenský kontrabasista Roman Patkoló s klaviristkou Krisztinou Maroufovou, gitaristkou Miriam Rodriguez Brüllovou a komorným súborom Opery SND Ensemble Varietas.

Roman Patkoló koncertoval v najprestížnejších svetových koncertných sálach a patrí medzi najlepších kontrabasistov sveta. Ako dvadsaťštyriročný sa stal jedným z najmladších profesorov hudby v Európe. Získal početné ceny a vyznamenania a účinkuje na popredných pódiách s prominentnými umelcami i telesami v Európe, Ázii či v Severnej Amerike.


Film Katedrála

Španielskeho mnícha Justa Gallega pre chorobu v jeho 28 rokoch vylúčili z kláštora. No on sa rozhodne svoj život naďalej zasvätiť Bohu tým, že postaví katedrálu v dedine Mejorada del Campo pri Madride. Nemá žiadne znalosti z architektúry, napriek tomu sa do stavby púšťa sám.

Na stavbu často používa recyklovaný materiál a odpad. Nad stavbou strávil celý svoj život, katedrálu staval 60 rokov. Justo zomrel vo veku 96 rokov. Dokument o tomto veľkom človeku nájdete v menších kinách.


Erna Masarovičová. Foto: citylife.sk

Erna monumentálna. Erna Masarovičová a jej sochárska tvorba

Erna Masarovičová je mnohými ľuďmi označovaná najmä ako autorka originálnych šperkov a medailí. Výstava Erna monumentálna je však zameraná na jej sochársku a monumentálnu tvorbu. Výstava je pripravená GMB v spolupráci s kurátorkami Ľubou Belohradskou, Ľubicou Hustou a Katarínou Kissoczyovou.

Prvýkrát je jej tvorba predstavená verejnosti v ucelenej kolekcii. Výstava   v Mirbachovom paláci potrvá ešte do konca mesiaca.


Ďalšie články