Biden mylne uviedol, že jeho syn zomrel v Iraku

Americký prezident Joe Biden pred pár dňami vystúpil s prejavom na vojenskej základni neďaleko coloradského mesta Vail. Počas neho chybne vyhlásil, že jeho nebohý syn Beau Biden „prišiel o život v Iraku". V skutočnosti zomrel v americkej nemocnici pred siedmimi rokmi.

Americký prezident Joe Biden s prejavom na vojenskej základni v štáte Colorado. Foto: TASR/AP Americký prezident Joe Biden s prejavom na vojenskej základni v štáte Colorado. Foto: TASR/AP

Hovorím to ako otec muža, ktorý získal bronzovú hviezdu, medailu za významnú službu a prišiel o život v Iraku,“ povedal Biden pred zhromaždenými Coloradčanmi. Syn Beau Biden v skutočnosti ako 46-ročný zomrel na rakovinu mozgu v roku 2015 v USA, nie v Iraku, podotkol portál Fox News. Beau Biden však naozaj slúžil ako vojak americkej armády v Iraku v rokoch 2008 až 2009.

Joe Biden dlhodobo tvrdí, že synova rakovina mozgu mohla mať pôvod vo vystavení sa toxickým splodinám, ktoré pochádzali z jám určených na spaľovanie odpadu. V ich blízkosti sa jeho syn v minulosti pohyboval. Práve na túto skutočnosť mohol šéf Bieleho domu narážať.

„[Pre] vystavenie sa splodinám, podľa môjho názoru – zatiaľ to nemôžem dokázať – sa vrátil s glioblastómom v štvrtom štádiu. Osemnásť mesiacov žil s vedomím, že zomrie,“ uviedol Biden v roku 2019.

Podobné faux pas v súvislosti so svojím nebohým potomkom sa Bidenovi nevyhlo ani vo vrcholiacej predvolebnej kampani, taktiež v roku 2019. Vtedajší prezidentský kandidát si na mítingu v meste Philadelphia pomýlil svojho päť rokov mŕtveho syna s vnučkou.

Biden v snahe predstaviť voličom svojich najbližších doslova povedal: „Toto je môj syn Beau, ktorého mnohí z vás pomohli zvoliť do delawareského senátu,“ a pritom bral za plecia svoju vnučku. Neskôr pokračoval: „Toto je moja vnučka Natalie“.

V skutočnosti k sebe však pritisol inú vnučku, jej sesternicu Finnegan. Biden si svoju chybu uvedomil a nakoniec objal okolo ramien Natalie, ktorá stála vedľa, a tentokrát povedal správne: „Toto je Natalie, Beauova dcéra.“

https://standard.sk/254696/jackie-si-tu-biden-hladal-kongresmanku-ktora-je-uz-mrtva/

(fox news, krk)


Ďalšie články