Súboj prieskumných dronov zachytilo video. Ruský stroj sa snažil naraziť do ukrajinského

Zdroje ukrajinskej armády nedávno uverejnili pravdepodobne prvé video vzdušného súboja dronov počas vojny. Záznam nevídaného incidentu na sociálnej sieti zverejnilo bieloruské médium Nexta.

Foto: reprofoto Twitter Ilustračný záber. Foto: reprofoto Twitter

Ukrajinský dron sa na videu vznáša vysoko nad bližšie neurčenou krajinou s radom polí, v diaľke vidieť veľkú vodnú plochu. Je pravdepodobné, že zábery pochádzajú z Chersonskej oblasti, ktorú Rusko násilne anektovalo na prelome septembra a októbra.

Ruský dron k tomu ukrajinskému pomaly prilieta a chvíľu sa doň pokúša naraziť, až sa mu to podarí. Následne ho náraz vychýlil z rovnováhy a poškodil mu minimálne jednu vrtuľku. Viac na publikovaných záberoch nevidno, no ruský stroj sa pravdepodobne zrútil na zem.

Vzhľadom na fakt, že sa dostupné zábery takmer ani nezachveli, zdá sa, že ukrajinský dron v konfrontácii malých bezpilotných strojov, naopak, obstál bez poškodenia.

Je nutné zdôrazniť, že zvláštny súboj sa uskutočnil medzi prieskumnými dronmi, ktoré nie sú vybavené žiadnymi zbraňami a slúžia na prieskum terénu alebo na určenie polohy techniky a vojakov nepriateľa.

Práve drony, predovšetkým tie útočné, sa stali jedným zo symbolov rusko-ukrajinskej vojny za a zásadne menia charakter boja.

Pokiaľ ide o techniku okupantov, Ukrajina v posledných týždňoch zaznamenala viacero útokov, do ktorých ruská armáda nasadila iránske bezpilotné lietadlá Šáhid-136. Francúzsko medzitým uviedlo, že akýkoľvek predaj iránskych dronov Rusku považuje za porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN z roku 2015. Teherán však dodávky popiera.

Ukrajinci zasa nedajú dopustiť na turecké stroje Bayraktar TB2 alebo samovražedné drony Switchblade 600, ktoré pochádzajú z americkej produkcie. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po stretnutí ministrov obrany členských krajín Aliancie vo štvrtok v Bruseli uviedol, že NATO je pripravené dodať Kyjevu systémy protivzdušnej obrany, ktoré dokážu nepriateľské drony rušiť.


Ďalšie články