Na samozrejmosti sa zabúda. Aj na slobodu vierovyznania a presvedčenia

Vo štvrtok sa z iniciatívy splnomocnenkyne vlády SR pre náboženskú slobodu Anny Záborskej konala v Bratislave regionálna konferencia o náboženskej slobode.

Anna Záborská. Foto: archív Anny Záborskej Anna Záborská. Foto: archív Anny Záborskej

Na konferencii sa zúčastnili zástupcovia ôsmich stredoeurópskych štátov, premiér Eduard Heger, predsedníčka Medzinárodnej aliancie pre náboženskú slobodu Fiona Bruceová, kardinál Sako z Bagdadu, biskup Anagbe z Nigérie a mnoho iných hostí. Na konferencii sa dohodla užšia kooperácia stredoeurópskych krajín v oblasti náboženskej slobody.

Prinášame úvodný prejav Anny Záborskej.

Excelencie, vážený pán premiér, pani štátna tajomníčka, milí kolegovia, priatelia,

na úvod by som chcela vzdať hold bratovi Andrému, holandskému „pašerákovi“ Biblie do nedemokratických štátov celého sveta. Teda aj na Slovensko, ktoré bolo vtedy časťou komunistického Československa. Brat André sa v päťdesiatych rokoch rozhodol, že „kresťania za železnou oponou sa už viac nemôžu cítiť osamotení.“ Tento skvelý muž, zakladateľ Organizácie Open Doors, zomrel minulý mesiac. Jeho život je pre nás inšpiráciou v jeho odvahe, vynaliezavosti i vytrvalosti pri službe spoločnému dobru. Česť jeho pamiatke.

Dovoľte, aby som vás srdečne privítala na prvej medzinárodnej  konferencii o podpore náboženskej slobody, ktorú Slovenská republika organizuje pri príležitosti nášho predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke.

To, že je to prvýkrát, nie je náhoda. Je to práve teraz, keď čelíme obrovským výzvam porušení náboženskej slobody po celom svete. Naši vzácni hostia: kardinál Sako z Bagdadu a biskup Anagbe z Nigérie budú neskôr hovoriť o prenasledovaní na Blízkom východe či v Afrike. Nemôžeme si však zakrývať oči ani pred prenasledovaním, ktoré sa deje u nás, v Európe, či všeobecnejšie na Západe.

Hneď na úvod, chcem pripomenúť, že to, prečo sme sa tu zišli, nie je nič menej ako obrana najzákladnejších ľudských práv: slobody myslenia, slobody svedomia, slobody vierovyznania. Teda práv, bez ktorých demokratická spoločnosť či právny štát ani nie sú možné. Bez ktoréhokoľvek z týchto práv. Ani jedno z tejto trojice nemožno odobrať. Ak sa to deje, ostatné dve strácajú veľkú časť svojho významu. Samozrejme, v tom má významný zástoj aj výhrada vo svedomí.

Toto sú triviality, veci, ktoré všetci vieme, ale často práve na samozrejmosti sa zabúda. Preto považujem za dôležité ich zvýrazniť vždy znova a znova.

Táto konferencia je pozvánka, pozvánka do debaty, ako chrániť slobodu myslenia, svedomia, vierovyznania a výhradu vo svedomí. Nemáme hotové riešenia, máme iba otázky a dobrú vôľu veci meniť.

Som vám veľmi vďačná, že ste tu s nami, lebo to je jasný znak, že sme na jednej lodi, že sme jedných hodnôt. Osobitne ďakujem Tebe, pán premiér, že si prišiel medzi nás, aby si ukázal trvalý záväzok a oddanosť Slovenska slobode. Slobode myslenia, svedomia, vierovyznania.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články