Krok k homosexuálnym manželstvám. SaS môže prejsť partnerské spolužitie

V utorok môže parlament hlasovať o návrhu zákona o partnerskom spolužití. Tento krok by mohol viesť k uzákoneniu manželstiev rovnakého pohlavia.

Na snímke predsedníčka Výboru NR SR pre európske záležitosti a poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková (SaS) a poslanec NRSR Ondrej Dostál (SaS). Foto: TASR/Jaroslav Novák Na snímke predsedníčka Výboru NR SR pre európske záležitosti a poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková (SaS) a poslanec NRSR Ondrej Dostál (SaS). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Už v utorok môže parlament rokovať o návrhu zákona poslancov zo strany Sloboda a Solidarita, ktorého snahou je vytvoriť inštitút partnerského spolužitia. Doň by mohli vstúpiť dospelé osoby rovnakého aj rozdielneho pohlavia. Vznikalo aj zanikalo by zápisom v notárskej zápisnici. Podľa právnikov by však otváralo cestu manželstvám homosexuálov.

Čo by priniesla novela

Novelu v pondelok predstavili poslanci Ondrej Dostál a Vladimíra Marcinková, podľa ktorých by jej prijatie znamenalo napríklad zavedenie bezpodielového spoluvlastníctva spolužijúcich partnerov, zaradenie do prvej dedičskej skupiny v rámci dedičného konania, sprevádzanie k lekárovi, nárok na ošetrovné, jednorazové odškodnenie v prípade smrti alebo úrazu z povolania, poukazovanie dávky na účet inej osoby na žiadosť poberateľa dávky, prechod nároku na dávku po smrti fyzickej osoby či sprístupňovanie zdravotnej dokumentácie.

Marcinková aj Dostál tvrdili, že novela bola pripravená ešte pred tragickou udalosťou, ktorá sa odohrala minulú stredu pred podnikom Tepláreň, kde boli zabití dvaja ľudia z LGBT komunity. Aj napriek tomu Dostál počas svojho vystúpenia uviedol, že tento návrh zákona by mali podporiť „všetci demokraticky zvolení poslanci, ktorým záleží na tom, aby sa ľudia z LGBT+ komunity cítili na Slovensku akceptovaní“.

Obaja politici pri predstavovaní novely zdôrazňovali, že nejde o zavedenie manželstiev homosexuálov ani o registrované partnerstvo. Podľa nich má ísť len o úpravu niektorých majetkových práv a životných situácií osôb žijúcich v jednej domácnosti. „Cieľom je potvrdiť vzťah dvoch fyzických osôb vo vzťahu k štátu a k tretím osobám,“ uviedol Dostál.

Inak to vidí Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku, ktorý varuje, že prijatie tohto návrhu zákona by otváralo cestu k zavedeniu homosexuálnych manželstiev. „Slovensko sa môže rozhodnúť, či prijme alebo neprijme zákon o akomkoľvek partnerskom inštitúte. Ale musí počítať s tým, že obsah tohto inštitútu budú vytvárať európske súdy,“ tvrdí Daniška. Poukazoval tým na prax európskych súdov, ktoré štáty po uzákonení akýchkoľvek partnerstiev nútia, aby im uznali rovnaké práva, aké má manželstvo. Podľa Danišku je jedno, či sa inštitút volá registrované alebo životné partnerstvo.

Podobne to vidí aj Anton Chromík z Aliancie za rodinu, ktorý už voči návrhu spustil petíciu. „Návrh SaS sa snaží zmeniť viaceré zákony a na úroveň manželstva  postaviť aj partnerov rovnakého pohlavia. Napriek tomu, že manželstvo má mať podľa Ústavy SR jedinečné postavenie,“ píše v texte petície Chromík.

Návrh z dielne SaS by mal byť prerokovaný už na októbrovej schôdzi parlamentu, ktorá sa začína v utorok. Keďže tento bod bol presunutý zo septembrovej schôdze, je pravdepodobné, že sa o ňom bude rokovať už na začiatku aktuálnej schôdze.

Podpora je nejasná

Očakáva sa, že zákon podporí strana SaS, ku ktorej sa pridá aj strana Hlas. Jej predstavitelia sa v nedeľných politických diskusiách vyjadrili, že návrh podporia. „V Hlase bude mať šancu prejsť do ďalšieho čítania,“ povedal Pellegrini v relácii O päť minút 12.

Predpokladá sa, že zákon podporia aj traja poslanci strany Za ľudí a tiež nezaradení poslanci Tomáš Valášek, Miroslav Kollár, Ján Mičovský a pravdepodobne aj Katarína Hatráková, ktorá podobný zákon už v minulosti podporila. Očakáva sa aj podpora deviatich liberálnych poslancov z OĽaNO, ktorí sú združení v Občianskej a demokratickej platforme. Ich neformálny vodca, minister životného prostredia Ján Budaj, cez víkend taktiež avizoval, že návrh by mohlo podporiť celé OĽaNO vrátane jeho lídra Igora Matoviča. Na základe Matovičových vyjadrení na sociálnych sieťach sa však zdá, že šéfovi OĽaNO sa do toho veľmi nechce.

Podporu zvažuje aj hnutie Sme rodina. Podľa slov Borisa Kollára váhajú, lebo si zatiaľ nie sú istí, či by Slovensko po schválení takéhoto zákona nebolo na základe európskej legislatívy donútené schváliť aj manželstvá ľudí rovnakého pohlavia. Ostatné politické strany by návrh zákona nemali podporiť.

Zdá sa teda, že návrh má istú podporu len od 47 poslancov. Klub SaS má totiž dvadsať poslancov, Pellegrini jedenásť, Za ľudí troch, Budaj deväť, Valášek, Kollár, Mičovský a Hatráková po jednom hlase. Ak by sa k nim pripojila aj strana Sme rodina, počet by sa navýšil na 67, čo stále nepostačuje na posunutie zákona do druhého čítania.

V Sme rodina aj OĽaNO ešte prebiehajú diskusie o tom, ako budú hlasovať. Kollár sa už aj v minulosti vyjadril, že nemá problém so zavedením inštitútu registrovaného partnerstva, no nechce pripustiť zavedenie manželstiev homosexuálov. Je preto otázne, akých právnikov bude počúvať.

V OĽaNO pred teroristickým útokom nemali veľký záujem podporiť návrh na zavedenie životného partnerstva. Teraz je však hnutie pod tlakom. Ako pravdepodobná sa preto javí možnosť, že obe strany posunú návrh zákona do druhého čítania, čím si kúpia čas na ďalšie vyjednávania.

Pred dvoma týždňami parlament podobný návrh zamietol

Parlament pritom len pred dvoma týždňami hlasoval o podobnom návrhu zákona. Dňa 4. októbra poslanci nepodporili návrh od Tomáša Valáška z Progresívneho Slovenska, ktorý sa taktiež snažil uzákoniť životné partnerstvo. Za vtedy hlasovalo len 31 poslancov. Medzi nimi aj Katarína Hatráková z Kresťanskej únie.

Podľa platnej legislatívy by sa preto najbližší polrok nemalo hlasovať o podobnom návrhu zákona. Ale v tomto prípade to neplatí, keďže návrh poslancov zo SaS bol na túto schôdzu presunutý z predchádzajúcej schôdze. Parlament si preto hlasovanie o životnom partnerstve zopakuje. Teraz však s otvorenejším koncom ako pred dvoma týždňami.


Ďalšie články