Putinovu moc môže podkopať šéf vagnerovcov

Rastúca „popularita“ ruského oligarchu a šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina v nacionalistickej komunite môže podľa analytikov podkopať obraz šéfa Kremľa Vladimira Putina ako „silného muža“.

Na archívnej snímke Jevgenij Prigožin a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP Na archívnej snímke Jevgenij Prigožin a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Analytici už dlhšie tvrdia, že súkromná vojenská spoločnosť Vagnerova skupina slúži v skutočnosti ako predĺžená ruka Moskvy pri presadzovaní jej mocenských záujmov v zahraničí. Kremeľ oficiálne väzby na vagnerovcov popiera.

Podľa najnovších správ chcú o histórii založenia tejto spoločnosti ako „pobočky“ ruskej vojenskej rozviedky, známej ako GRU, vypovedať vo Francúzsku dvaja dezertéri – jeden od vagnerovcov, druhý z kontrarozviedky. Ale o tom neskôr.

Vagnerovská nadradenosť

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojich správach, konštatuje, že Vagnerova skupina zrejme pokračuje vo svojom úsilí o presadenie svojej nadradenosti nad ruským ministerstvom obrany a konvenčnými ruskými pozemnými silami. Uvádza, že zakladateľ a sponzor vagnerovcov –-ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, dlho považovaný za jedného z najsilnejších spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina a prezývaný „Putinov kuchár“ – a s vagnerovcami spojené sociálne médiá čoraz častejšie komentujú neúčinnosť tradičných ruských vojenských inštitúcií a spoločenské problémy, ktoré môžu nepriamo podkopávať vládu Kremľa.

Prigožin napríklad tvrdil, že v smere na ukrajinské mesto Bachmut v Doneckej oblasti operujú iba jednotky vagnerovcov, čím podľa všetkého poprel tvrdenia samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), že v oblasti operujú práve jej sily. Navyše ponúkol realistické zobrazenie situácie v meste Bachmut, pričom poznamenal, že Ukrajinci nie sú ochotní sa vzdať.

„Spasitelia“

Okrem toho Prigožin zdôrazňuje, že plne sponzoruje všetko vybavenie pre svojich vojakov. Takto reagoval na otázku, či ruské ministerstvo obrany dodáva vagnerovcom nejaké vybavenie.

Video zverejnené na sociálnych sieťach 13. októbra ukazuje vojakov 126. samostatnej gardovej brigády pobrežnej obrany Čiernomorskej flotily na nešpecifikovanom mieste v Chersonskej oblasti, ako sa sťažujú, že sú tam už od začiatku vojny – bez prestávky a rotácie.

Vojaci tvrdia, že ich „drvia“ ukrajinské sily a že majú len jeden obrnený transportér pre 80 ľudí, čo značne obmedzuje ich manévrovateľnosť.

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1581342688762548224

Po tom, čo sa video začalo šíriť, kanál na sociálnej sieti Telegram spojený s vagnerovcami 14. októbra informoval, že vedenie Vagnerovej skupiny sa rozhodlo presunúť štyri terénne vozidlá k vojakom 126. brigády, aby udržali frontovú líniu v Chersonskej oblasti.

Telegramové kanály potom zverejnili zábery, na ktorých vojaci ďakovali vagnerovcom za vybavenie.

https://twitter.com/cs_czechoslovak/status/1582046905382866945

Fejk?

Investigatívna žurnalistická organizácia Bellingcat aj iní však naznačili, že Vagnerova skupina mohla zinscenovať tento videoklip ako súčasť úsilia podkopať autoritu Putina, poznamenal k téme portál Newsweek.

ICW ďalej uvádza, že provagnerovské telegramové kanály komentovali aj incident vo výcvikovom stredisku v juhoruskom Belgorode, kde dvaja vojaci-dobrovoľníci ( z nemenovaného bývalého sovietskeho štátu) spustili paľbu na svojich kolegov, pričom 11 zabili. Podľa týchto kanálov prebieha v súčasnosti v Rusku „tichá občianska vojna“, a to v dôsledku dlhodobej neschopnosti ruskej vlády obmedziť migráciu z krajín strednej Ázie.

Zmienené udalosti sú pozoruhodné vo svetle predchádzajúceho hodnotenia ISW, že Prigožin sa aktívne pokúša získať priazeň ruského prezidenta Vladimira Putina a odlíšiť sily Vagnerovej skupiny od konvenčných síl ministerstva obrany. Darovanie základného vybavenia oddielu konvenčných ruských pozemných síl môže byť implicitnou kritikou zjavnej neschopnosti ministerstva obrany zabezpečiť takéto potreby vlastným vojakom, poznamenal ISW.

Putinova základňa

„Prigožinove naratívy majú také prísady, aby oslovili nacionalistickú voličskú základňu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá dlho vyzýva oligarchov na financovanie dodávok pre ozbrojené sily, požaduje transparentnosť toho, čo sa skutočne deje na fronte, a kritizuje ruské vyššie vojenské inštitúcie za ich neúspechy na frontových líniách. Aj keď Prigožin priamo neodporuje Putinovi ani ho nekritizuje, jeho rastúca známosť v nacionalistickej komunite môže podkopať Putinov obraz ,silného muža‘. Objavujúce sa diskusie o občianskej vojne v Rusku môžu ešte viac narušiť naratívy Kremľa o národnej, etnickej a náboženskej jednote v Rusku,“ dodal ISW.

Kritické duo Prigožin-Kadyrov

Portál Newsweek pripomína, že Prigožin začiatkom októbra ocenil návrh čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, že najvyššieho ruského generála treba poslať na frontovú líniu vojny a prinútiť ho „zmyť si hanbu krvou“. Prigožin zas navrhol, aby „sa všetci títo bastardi“, ktorí vedú armádu, pridali ku generálovi.

Hoci Prigožin priamo nenarážal na Putina, zlé hodnotenie vojenských výkonov armády z jeho úst, ale aj zo strany iných členov ruskej elity, vyvolali špekulácie, že sa už realizujú snahy o zvrhnutie ruského prezidenta, uviedol Newsweek.

Portál spomenul aj názor ukrajinského vojenského experta Oleha Ždanova zo začiatku októbra, že Prigožin a Kadyrov môžu kritizovať armádu v rámci úsilia ruskej elity „otriasť situáciou s cieľom zvrhnúť Putina“.

Vagnerovci v prekliatom obdĺžniku

Americký novinár David Axe vo svojom článku na portáli forbes.com píše, že na Ukrajine je len jedno miesto, kde sú Rusi stále v ofenzíve. Je to územie okolo Bachmutu – mesta v strede „prekliateho obdĺžnika“, ktorý tvoria okupované mestá Doneck, Luhansk a Severodoneck a slobodné mesta Sloviansk.

„Len to v skutočnosti nie je ruská armáda, ktorá stále útočí na Bachmut, sú to armády proruských separatistických ,republík‘ v Donecku a Luhansku a najmä Vagnerova skupina, zlopovestná a temná ruská žoldnierska firma, ktorej platení vojaci sú v prvej línii od začiatku. Dnes sú na Ukrajine tisíce Vagnerových žoldnierov,“ opisuje situáciu Axe… Nie je žiadnym tajomstvom, že pravidelná ruská armáda je v stave kolapsu po tom, čo od konca februára zahynulo alebo utrpelo zranenia na Ukrajine približne 100-tisíc jej vojakov. Okolo Kremľa sa vytvára mocenské vákuum. Vákuum, ktoré má Vagnerova skupina jednoznačne v úmysle vyplniť,“ dodal Axe.

Vagnerovec a kontráš vypovedajú vo Francúzsku

Investigatívny server The Insider s odvolaním sa na ruského ľudskoprávneho aktivistu a zakladateľa projektu Gulagu.net Vladimira Osečkina prišiel s informáciou, že do Francúzska dorazili a požiadali tam o azyl dve osoby – kontraktor Vagnerovej skupiny a príslušník Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Podľa Osečkina táto dvojica podá svedectvá,  aby pomohla s medzinárodným vyšetrovaním ruských vojnových zločinov. Ich svedectvá podrobne opisujú korupčné schémy v FSB, ako aj históriu založenia Vagnerovej skupiny ako „pobočky“ Hlavnej správy (GU) Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie, ktorá je známa pod svojím bývalým názvom GRU, čo bola Hlavná správa rozviedky (GRU) Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie.

Niekoľkým ďalším príslušníkom ruských špeciálnych služieb sa podľa Osečkina podarilo v posledných mesiacoch opustiť Rusko a požiadať o azyl v zahraničí – a tiež svedčia.

„Jedna osoba súvisí s prácou veliteľstva a tímu Prigožina, zatiaľ čo druhá je dôstojníkom FSB. Obaja skončili v tom istom lietadle a obaja poslali svoje palubné lístky podľa (našich) pravidiel. Keď sme teda videli takmer identické palubné lístky s rovnakým označením, mysleli sme si, že ten istý lístok nám poslali dvaja rôzni ľudia – potom sme sa pozreli bližšie a zistili sme, že jeden sedí v 28. rade a druhý v 29. rade. Obaja išli synchronizovane požiadať o politický azyl a medzinárodnú ochranu, vyzeralo to bizarne – každý si myslel, že ten druhý sa zameriava na neho. Podozrievavá bola aj francúzska polícia a letisková bezpečnosť – situácia bola prinajmenšom mimoriadna,“ opísal zápletku Osečkin.

„Teraz bude každý z nich svedčiť o vojnových zločinoch a dúfajme, že budú mať príležitosť spolupracovať s medzinárodným vyšetrovaním a svedčiť proti Jevgenijovi Prigožinovi a ďalším z Putinovho režimu. Veľký zahraničný televízny kanál pracuje na jednom zo svedectiev. Môžem povedať, že sa týkajú toho, ako Vagnerova skupina vznikla pod ruským ministerstvom obrany, pod GRU, ako štát vytvoril systém financovania a zásobovania tejto skupiny a ako boli tieto tajné jednotky zapojené do podvratných akcií na východe Ukrajiny priamo v Luhanskej oblasti,“ ozrejmil Osečkin.

Dôstojník FSB má podľa neho pomerne vážne interné informácie týkajúce sa toku dokumentov s množstvom dôležitých informácií, ktoré budú zverejnené v niekoľkých fázach. Dokumenty sa týkajú ruskej invázie na Ukrajinu, ako aj nedávneho vývoja na oddelení kontrarozviedky a na ministerstve obrany.


Ďalšie články