Lockdowny majú podľa Matoviča na Slovensku pokračovať ďalej

premiér Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Predseda vlády vidí budúcnosť v častom testovaní spojenom s lockdownami.   

Po zverejnení predbežných výsledkov skríningového testovania vyzval predseda vlády Igor Matovič všetkých primátorov a starostov, bez ohľadu na to, ako dopadnú definitívne výsledky, aby pokračovali v dobrovoľnom testovaní. Od vlády môžu podľa neho ďalej očakávať podporu. V 36 okresoch, ktoré dopadnú najhoršie, sa bude podľa pôvodných zámerov testovanie povinne opakovať.  

Z predbežných a neúplných výsledkov skríningového testovania uskutočneného 18. až 25. januára, ako ich oznámil na tlačovej besede Matovič, vyplýva, že z celkového počtu 2,59 milióna ľudí, ktorí sa doňho zapojili, bolo pozitívnych 30,56 tisíca. Pozitivita tak predstavovala 1,18 percenta.   

Na najhoršej pozícii sa ocitol okres Topoľčany s pozitivitou 2,5 percenta. Na ďalších miestach boli Levice a Hlohovec. Najlepšie zatiaľ dopadol okres Veľký Krtíš s 0,3 percenta, za ním nasledovali Tvrdošín a Svidník. Tieto výsledky sú predbežné, definitívne budú známe po skončení skríningu. Matovič poukázal na to, že medzi lepšie sa dostali okresy, kde sa už predtým uskutočnili testovania, spomenul hlavne Nitru a Trenčín. Preto ďalej podporuje pokračovanie v testovaní.

Zverejnenými výsledkami Matovič spochybňoval údaje analytikov z iniciatívy Dáta bez pátosu k skríningovému testovaniu. „Ak niekto pochyboval, že celoslovenský plošný skríning by mal odhaliť ohniská, potom tu sú dôkazy,“ poznamenal na adresu iniciatívy.

Pokiaľ má Slovensko nastúpiť od 8. februára na režim podľa COVID automatu, bude treba ďalej testovať, opakoval Matovič. Na inom mieste počas tlačovej besedy pripustil, že spustenie automatu je otázne, pretože ak sa na Slovensku uvoľnia opatrenia, môže sa pandemická situácia vzhľadom na novú britskú mutáciu nového koronavírusu vymknúť spod kontroly.

Dlhodobým riešením na potlačenie vírusu je podľa Matoviča kombinácia lockdownu spojená s častým testovaním. Na inom mieste zas konštatoval, že ak sa nebude testovať, Slovensko čaká tvrdý lockdown.

Predseda vlády uviedol, že výsledky skríningového testovania budú známe 27. januára. Minister zdravotníctva Marek Krajčí naznačil, že o tom, ako sa bude postupovať ďalej, sa bude rozhodovať v piatok 29. januára po stretnutí s odborníkmi.


Ďalšie články