Wallace: Ruská stíhačka neúmyselne ohrozila britské lietadlo nad Čiernym morom

Ruské bojové lietadlo na konci septembra omylom vystrelilo raketu pri stretnutí sa s prieskumným lietadlom britského letectva nad Čiernym morom. Vo štvrtok to oznámil britský minister obrany Ben Wallace.

Stíhačky MiG-27. Foto: FB Stíhačky MiG-27. Foto: FB

K incidentu došlo 29. septembra, keď sa lietadlo britského letectva, ktoré hliadkovalo v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom, stretlo s dvoma ruskými stíhačkami, povedal Wallace poslancom dolnej komory britského parlamentu. Dodal, že krátko po tejto udalosti pozastavil hliadkovanie letectva v tejto oblasti.

Rusko uviedlo, že tento incident spôsobila technická porucha, uviedol šéf britského rezortu obrany. Dodal, že svojmu ruskému kolegovi Sergejovi Šojguovi adresoval svoje obavy v súvislosti s touto potenciálne nebezpečnou udalosťou. „Vo svojom liste som objasnil, že (britské) lietadlo sa nachádzalo v medzinárodnom vzdušnom priestore, nebolo ozbrojené a dodržiavalo vopred oznámenú dráhu letu,“ povedal.

„V odpovedi ruského ministra obrany z 10. októbra sa uvádza, že okolnosti incidentu preverili a že išlo o technickú poruchu stíhačky Su-27,“ priblížil britský minister obrany. Moskva podľa jeho slov priznala, že k interakcii došlo v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Wallace uviedol, že Spojené kráľovstvo nepovažuje tento incident za „úmyselnú eskaláciu“. Podľa jeho slov sú v súčasnosti hliadky britského letectva nad Čiernym morom obnovené, no lietadlá sú sprevádzané stíhačkami.

(tasr)


Ďalšie články