Aktualizácia na ATOM 2.0 robí zo systému Cosmos platformu, ktorú treba sledovať

Koncom septembra, počas výročnej konferencie Cosmoverse, bola s veľkým ohlasom vydaná biela kniha ATOM 2.0. Boli v nej načrtnuté navrhované zmeny plánu emisie (výdaja) tokenov ATOM a predstavené koncepty medzireťazcovej bezpečnosti (Interchain Security),

Ilustračné foto: FB/ATOM 2.0 Ilustračné foto: FB/ATOM 2.0

Stávkovania s likviditou (Liquid Staking), medzireťazcového plánovača (Interchain Scheduler) a medzireťazcového alokátora (Interchain Allocator). Prinášame analýzu zmeny navrhnuté v bielej knihe a aký by mohol byť ich potenciálny vplyv na token ATOM.

Pozadie platformy Cosmos

Cosmos je ekosystém blockchainov vytvorený pomocou konsenzuálneho mechanizmu Tendermint a softvérovej vývojovej sady (SDK) Cosmos. Reťazce v ekosystéme Cosmos môžu medzi sebou komunikovať pomocou Medzidatabázového komunikačného protokolu (IBC).

Nadácia Interchain Foundation a spoločnosť Tendermint Inc. sú ústrednými subjektmi, ktoré riadia vývoj funkcií tvoriacich Cosmos SDK.

Cosmos Hub bol spustený v roku 2019 so svojím natívnym tokenom ATOM ako príklad blockchainu, ktorý možno vytvoriť pomocou mechanizmu Tendermint a Cosmos SDK. Od spustenia Cosmos Hub bolo v ekosystéme Cosmos spustených 49 blockchainov vrátane Cronos, Osmosis, Evmos, Thorchain, Kava, Juno, Secret a ďalších.

Cosmos Hub mal fungovať ako centrálny uzol, ktorý by spájal zvyšok ekosystému Cosmos, zatiaľ čo token ATOM by slúžil ako rezervné aktívum. K dnešnému dňu Cosmos Hub a token ATOM túto víziu ešte nenaplnili. Cosmos Hub funguje skôr ako šablóna, na ktorej môžu stavať ďalšie reťazce v ekosystéme. Jednotlivé blockchainy v ekosystéme môžu medzi sebou komunikovať priamo bez toho, aby museli prechádzať cez Cosmos Hub. V skutočnosti majú Osmosis a Axelar viac prevodov cez IBC ako Cosmos Hub. Token ATOM má zatiaľ obmedzené využitie a rast ekosystému Cosmos navyšuje hodnotu tokenu ATOM o nulu vzhľadom na nejasnú úlohu, ktorú plní Cosmos Hub.

Vizualizácia ekosystému Cosmos

Reťazce Cosmos SDK zoradené podľa objemu IBC presunov počas posledných 30 dní. Prameň: mapofzones.com

Biela kniha ATOM 2.0

Navrhované koncepcie v bielej knihe ATOM 2.0 sa pokúšajú odstrániť uvedené nedostatky, aby sa Cosmos Hub a token ATOM stali ústrednými piliermi ekosystému Cosmos.

Stávkovanie s likviditou

Cosmos Hub je navrhnutý tak, aby motivoval na stávkovanie až do optimálnej miery účasti na stávkovaní 66 percent. Stávkované aktíva sú však zvyčajne obmedzené na reťazec svojho pôvodu, čo bráni ich kompozícii medzi reťazcami. S cieľom uvoľniť likviditu tokenu ATOM, aby sa mohla viac rozšíriť v celom ekosystéme Cosmos, sa v bielej knihe navrhuje zahrnúť stávkovanie s likviditou. Stávkujúci používatelia by dostali tokenizovanú verziu svojho stávkovaného ATOMU, ktorú by potom mohli opätovne použiť na iné ekonomické účely. Cieľom by bolo, aby sa s likviditou stávkovaný token ATOM stal dominantným výmenným prostriedkom v ekosystéme Cosmos.

Medzireťazcová bezpečnosť

Cosmos Hub plánuje v najbližších mesiacoch zaviesť Medzireťazcovú bezpečnosť, aby pomohol rozšíriť ekosystém a znížiť nesúlad pri spúšťaní nových reťazcov. Nové blockchainy sa môžu rozhodnúť zúčastniť na Medzireťazcovej bezpečnosti, kde sa na zabezpečenie nového blockchainu môže použiť existujúca skupina validátorov Cosmos Hub a token ATOM. Validátori Cosmos Hub by spracúvali transakcie pre nový blockchain a získavali by transakčné poplatky, ktoré by išli používateľom stávkujúcim s tokenom ATOM. Poplatky sa môžu platiť v natívnom tokene nového blockchainu.

Medzireťazcový plánovač

S cieľom vytvoriť mechanizmus akumulácie hodnoty, ktorý spája rast ekosystému Cosmos s hodnotou Cosmos Hubu a tokenu ATOM, sa v bielej knihe navrhuje vytvoriť Medzireťazcový plánovač. Medzireťazcový plánovač je trh s blokovým priestorom naprieč reťazcami, kde sa práva na objednávanie transakcií pre určené bloky tokenizujú, obchodujú a prevádzajú prostredníctvom protokolu IBC. Medzireťazcový plánovač by si za túto službu účtoval zodpovedajúci poplatok.

V podstate sa tak vytvára spôsob, ako speňažiť medzireťazcovú MEV (maximálnu extrahovateľnú hodnotu), ktorá je v korelácii s rastom ekosystému. Teoreticky sa predpokladá, že v blockchainoch s malými alebo žiadnymi transakčnými poplatkami by k akumulácii hodnoty vo všeobecnosti dochádzalo prostredníctvom MEV.

Medzireťazcový plánovač bude spočiatku k dispozícii pre reťazce s Medzireťazcovou bezpečnosťou a potom sa rozšíri tak, aby sa stal primárnym miestom pre budúci blokový priestor medzi reťazcami. Výnosy z Medzireťazcového plánovača idú do Medzireťazcového alokátora.

Medzireťazcový alokátor

Medzireťazcový alokátor je v podstate ekosystémový fond, ktorý pomáha rozvíjať ekosystém Cosmos. Komunita Cosmos Hub sa bude aktívne snažiť financovať motivačné komunity, ktoré môžu dôveryhodne pomôcť pri rozširovaní ekosystému Cosmos. Token ATOM sa časom stane de facto indexovým fondom ekosystému Cosmos.

Aktualizované emisie tokenu ATOM

Pôvodne sa emisie tokenu ATOM používali na stanovenie cieľového stávkovacieho pomeru. Ak bol pomer stávkovania príliš nízky, emisie sa zvýšili, aby sa stimulovalo

stávkovanie. Ak bol pomer stávok príliš vysoký, došlo k opačnému javu. Po zavedení stávkovania s likviditou by však nemal existovať dôvod, prečo by sa všetky tokeny ATOM nemali stávkovať, takže metodika emisií sa môže zmeniť.

Nové mesačné emisie sú spočiatku nastavené vysoko na 10 miliónov tokenov ATOM mesačne, ale počas prvých 36 mesiacov sa znižujú, potom sa emisie ustália na 300 000 tokenov ATOM mesačne. Vysoké emisie na začiatku slúžia na dva účely. Prvým je rozbehnúť novú pokladnicu Cosmos Hub Treasury vrátane Medzireťazcového prideľovača. Druhým je dotovanie rozpočtu na zabezpečenie všetkých blockchainov, ktoré sa zúčastňujú na Medzireťazcovej bezpečnosti (blockchainy, ktoré sa spúšťajú v ekosystéme Cosmos a rozhodnú sa používať validátorov Cosmos Hub a token ATOM na zabezpečenie nového reťazca). Navrhovaný nový plán emisií nájdete nižšie. Približne 9 až 10 mesiacov po nadobudnutí účinnosti zmien bude počet nových emisií výrazne nižší ako podľa predchádzajúceho plánu emisií.

Emisie tokenov Atom

Nový plán emisií od začiatku aktivácie v porovnaní so starým plánom emisií. Podľa nového plánu sú emisie vysoké počas prvých 8 až 9 mesiacov, aby sa dotovala zdieľaná bezpečnosť účastníkov v Medzireťazcovej bezpečnosti a aby sa rozbehla pokladnica Cosmos Hub Treasury a Medzireťazcový prideľovač. Prameň: Biela kniha ATOM 2.0

Ak ho postavíte, prídu?

Biela kniha Atom 2.0 je krok správnym smerom k opätovnému umiestneniu Cosmos Hubu ako ústrednej časti ekosystému a hodnoty tokenu ATOM, ktorá je spojená so skutočným rastom ekosystému Cosmos. Nové reťazce, ktoré prijmú Medzireťazcovú bezpečnosť Cosmos Hubu, môžu začať fungovať rýchlejšie a budú akumulovať hodnotu tokenu ATOM. Medzireťazcový plánovač pomôže tokenu ATOM akumulovať hodnotu z MEV medzi reťazcami. Stávkovanie s likviditou pomôže, aby sa stávkovaný token ATOM začal viac používať v celom ekosystéme. A nakoniec, Medzireťazcový prideľovač urobí z tokenu ATOM aktíva podobné indexovému fondu pre ekosystém Cosmos. S nedávnou správou, že DYDX spustí verziu 4 svojej decentralizovanej platformy na obchodovanie s futuritnými kontraktmi ako aplikačný reťazec v ekosystéme Cosmos, a našimi neoficiálnymi diskusiami s tímom Axelar o mnohých ďalších potenciálnych prípadoch aplikačných reťazcov, ktoré sa objavia v blízkej budúcnosti, je povinnosťou Cosmos Hubu a tokenu ATOM pokúsiť sa získať si dôveru.

To všetko sú dobré nápady, ale otázka je, či to bude fungovať. Na rozdiel od monolitických blockchainov, ako sú ethereum a solana, kde sú aktualizácie okamžite prijaté, aktualizácie Cosmos Hubu nie sú vnútené ostatným reťazcom v ekosystéme. Neexistuje napríklad žiadne pravidlo, ktoré by hovorilo, že Axelar, premosťovací protokol medzi reťazcami v ekosystéme Cosmos, sa nemôže usilovať o vytvorenie vlastného trhu MEV medzi reťazcami. V minulosti sme boli svedkami toho, že sa to deje – Osmosis ako samostatný reťazec DEX umožňuje podstatne viac obchodnej činnosti ako Gravity DEX, ktorý je zabudovaný do Cosmos Hubu. Podobne cez Osmosis a Axelar prúdi viac IBC pohybu ako cez Cosmos Hub.

Pozitívom však je, že Neutron má byť spustený ako prvý reťazec, ktorý bude využívať Medzireťazcovú bezpečnosť, a Circle nedávno oznámil nový reťazec pre USDC, ktorý bude tiež využívať Medzireťazcovú bezpečnosť. Napokon, pozitívnym vývojom je aj navrhovaná zmena v emisiách tokenu ATOM, pričom sa očakáva, že emisie budú výrazne nižšie po zhruba deviatich až desiatich mesiacoch od zavedenia tejto zmeny.

Vďaka pripravovaným zmenám, ktoré sú podrobne opísané v bielej knihe, sú Cosmos Hub a ATOM projektom, ktorý sa oplatí v nasledujúcom roku sledovať.


Ďalšie články