Vo vojnou zmietanom sýrskom meste odkryli prekrásnu rímsku mozaiku. Znázorňuje Trójsku vojnu

Pri vykopávkach neďaleko vojnou zničeného sýrskeho mesta Homs došlo k vzácnemu objavu. Archeológovia odkryli mozaiku znázorňujúcu scény z Trójskej vojny či antickej mytológie.

Stredná, kruhová časť mozaiky. Zdroj snímky: Twitter Homs Museum Stredná, kruhová časť mozaiky. Zdroj snímky: Twitter Homs Museum

Vzácnu mozaiku objavili v budove zo štvrtého storočia. Experti sa domnievajú, že mohla slúžiť ako verejný kúpeľný dom. Zhodujú sa, že mozaika je v neobyčajne zachovanom stave. Budova, kde sa vzácny objav nachádza, je v meste Al-Rastan. Umelecké dielo je vytvorené na podlahe dlhej 20 metrov.

Tamojšie generálne riaditeľstvo pre starožitnosti a múzeá odhaduje, že mozaika pochádza ešte z čias neskorej Rímskej ríše. Jej vek sa datuje do obdobia spred 1 600 rokov.

https://www.youtube.com/watch?v=b03MCtdhMYs

V strede podlahy sa nachádza hlavná kruhová časť. V nej sú vyobrazené známe postavy antickej klasiky – teda Hómerovej Iliady – epického diela, ktoré opisuje vojnu medzi Grékmi a Trójanmi.

Na nej sa nachádzajú postavy z panteónu rímskych a gréckych božstiev – Neptún či Poseidón. Po všetkých okrajoch mozaiky je výrazná ornamentálna obruba dotvorená rôznymi geometrickými tvarmi, líniami a bohatým vzorkovaním.

Detail mozaiky. Zdroj snímky: Twitter Homs Museum

Obchodníci z múzea Nabu v susednom Libanone pozemok, kde sa mozaika nachádza, odkúpili a podarovali ju sýrskej vláde. „To, čo máme pred očami, je z hľadiska celosvetového meradla vzácny objav,“ uviedol Hamman Saad, vysoký predstaviteľ sýrskeho generálneho riaditeľstva múzeí a starožitností.


Ďalšie články