Oslavy a protesty po zvolení Bidena: Trumpovi voliči vyšli do ulíc aj so zbraňami

Joe Biden sa stal 46. americkým prezidentom Oslavy víťazstva Joea Bidena. Foto: TASR/AP

Po víťazstve Joea Bidena v prezidentských voľbách sa v uliciach amerických miest začali bujaré oslavy jeho nadšených voličov, ale objavili sa už aj prvé protesty priaznivcov Donalda Trumpa. Tí tvrdia, že voľby boli zmanipulované.

78-ročný kandidát demokratickej strany zvíťazil aj v americkej Georgii, ktorá bola až doteraz baštou republikánov. Tamojší priaznivci Donalda Trumpa na protestoch hlásali, že ešte nie je koniec a vinili médiá zo šírenia „fake news“ (falošných správ). Georgia bola od roku 1992 červená, teda volila doposiaľ vždy republikánov.

Najviac protestov proti Bidenovi sa rozpútalo v štátoch Michigan a Pennyslvánia, kde sa spočiatku očakávalo jasné víťazstvo úradujúceho šéfa Bieleho domu, podobne ako v Georgii, ale nakoniec rozhodli hlasy zaslané poštou. Práve tie Trump spochybňuje a chce veci riešiť právnou cestou.

Na jednom z protestov proti víťazstvu Joea Bidena v hlavnom meste Pennsylvánie sa objavili desiatky Trumpovych priaznivcov ovešaných strelnými zbraňami. Vyzývali pritom ľudí, aby neverili klamstvám a niektorí tvrdili, že voľby môže ešte stále vyhrať Trump, aj keď Biden získal 279 hlasov voliteľov, teda o 9 viac ako je potrebných na víťazstvo v amerických prezidentských voľbách.

Trump chystá právne kroky

Trump ale výsledky volieb neuznal a chystá sa podniknúť právne kroky proti údajnému volebnému podvodu. To môže skomplikovať proces voľby prezidenta prostredníctvom Zboru voliteľov, ktorý sa má zísť v polovici decembra. Všetky právne spory po voľbách sa musia vyriešiť v období do 35 dní.

Do 8. decembra musia jednotlivé štáty vymenovať svojich zástupcov do Zboru voliteľov, ktorý má 538 členov. Ak sa ešte aj po tomto dátume vyskytnú akékoľvek sporné situácie, Kongres môže jednotlivých voliteľov zablokovať.

Po oznámení víťazstva Joea Bidena vyšlo do ulíc oveľa viac jeho priaznivcov a vo väčšine prípadov našťastie nedošlo k žiadnym priamym stretom s voličmi Donalda Trumpa, ktorí rovnako ako úradujúci prezident neuznávajú výsledky volieb. Vzduchom však miestami lietali ostré slová aj vyhrážky.

Oslavy víťazstva Joea Bidena na Námestí Black lives Matter (Zdroj: Twitter)

V americkej metropole Washington sa najväčšie, niekoľkotisícové davy Bidenových priaznivcov zhromaždili na Námestí Black Lives Matter (BLM Plaza) neďaleko Bieleho domu. Polícia musela uzavrieť niekoľko okolitých ulíc, a keď sa Trumpova kolóna vracala do Bieleho domu, tak demokratickí voliči oslavujúci svojho kandidáta vykrikovali vulgarizmy, hučali a ukazovali prostredníky.

Pred Bielym domom na BLM Plaza sa ozývalo: „Zbohom Trump“ a objavovali sa transparenty ako „Imigranti sú tu na to, aby zostali“. Prítomní boli aj podporovatelia samotnej organizácie BLM, ktorá veľmi tvrdo protestovala proti Trumpovej administratíve a obviňovala prezidenta z rasizmu.


Ďalšie články