Prieskum: Mikulášovi Dzurindovi nedôveruje drvivá väčšina ľudí

Dvojnásobnému predsedovi vlády Mikulášovi Dzurindovi nedôveruje až 81 percent opýtaných.

Mikuláš Dzurinda. Foto: Michal Svítok/TASR Mikuláš Dzurinda. Foto: Michal Svítok/TASR

O Dzurindovi sa už niekoľko mesiacov špekuluje ako o lídrovi nového politického zoskupenia. Sám pritom pred časom ohlásil, že pracuje na akomsi ,,projekte”. Detaily však neuviedol.

Vyzerá to však, že s prípadným návratom do politiky to expremiér nebude mať také ľahké.

Podľa prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza Dzurindovi nedôveruje až 81 percent respondentov. Dôveru si získal len u 13 percent a na otázku nevedelo odpovedať 6 percent opýtaných.

Najviac mu dôverujú voliči SaS a KDH

Dzurindovi najviac dôverujú voliči SaS a KDH. Podľa prieskumu má dôveru 34, respektíve 33 percent opýtaných. Aj u týchto strán však výrazne prevyšuje nedôvera. Nedôveruje mu až 67 percent voličov KDH a 62 percent voličov SaS.

Podobné čísla niekdajší premiér zaznamenal aj u voličov OĽaNO a PS. Dôveruje mu 30 percent voličov OĽaNO a 29 percent voličov PS. U oboch strán mu nedôveruje zhodne 57 percent ľudí. Odpovedať nevedelo 13, respektíve 14 percent voličov týchto strán.

Expremiér dopadol najhoršie medzi voličmi hnutia Republika. Nedôveruje mu až 97 percent respondentov a naopak, dôverujú mu len 2 percentá z nich.

Medzi voličmi Dzurindovho niekdajšieho úhlavného súpera, strany Smer, si získal dôveru len 5 percent. Nedôveruje mu až 95 percent voličov Smeru.

Ani medzi voličmi Hlasu sa Dzurinda neteší popularite. Dôveruje mu len 8 percent a nedôveruje až 89 percent z nich.

O niečo priaznivejšie skóre mu vystavili voliči hnutia Sme rodina, dôveruje mu 20 percent opýtaných. Nedôveruje mu však až 78 percent voličov tohto hnutia.

Horšie na tom je len Matovič, Remišová a Kotleba

Vyššiu nedôveryhodnosť ako Dzurinda dosahujú podľa prieskumu Focusu pre televíziu Markíza, uverejneného minulý týždeň, len Veronika Remišová s 83 percentami, Marian Kotleba s 86 percentami a Igor Matovič s 91 percentami nedôvery.

Podobne je na tom aj pri číslach dôveryhodnosti. Tie majú nižšie len Kotleba s 12 percentami, Matovič s 8 percentami a líder maďarskej Aliancie Krisztián Forró s 9 percentami. Forró je však, pre prevažne menšinové zameranie jeho strany v rámci celého Slovenska málo rozpoznateľný. Na otázku či mu ľudia dôverujú, nevedelo odpovedať až 43 percent respondentov.

(mm)


Ďalšie články