Keď odíde príliv zlých peňazí, zistíte, kto plával bez plaviek

Kamarát kúpil NFT (Non-Fungible Token) za 500 dolárov a predal ho za viac než 100. Nie, neprerobil viac než 100-tisíc dolárov. To bolo niekde na začiatku popularity tohto nového druhu vlastníckych práv k digitálnym aktívam, napríklad v podobe digitálnych obrázkov kameňov či znudených opíc.

Ilustračné foto: Pexels.com Ilustračné foto: Pexels.com

Ani jeden proces inflácie zlých peňazí sa na svojom začiatku nedá rozlíšiť od rastu bohatstva v spoločnosti. Preto býva sprevádzaný špekuláciami, často na dlh, rastom cien rôznych aktív, ako sú akcie, ale aj umelecké diela alebo špekulatívny nový druh aktív v podobe NFT.

Po tom, ako šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell začiatkom roka 2020 podľa jeho vlastných slov „zaplavil systém peniazmi“, som preto odmietal hovoriť o pandemickej kríze. Javy v ekonomike a na trhoch som nazýval pandemickou mániou. Akcie, nehnuteľnosti, bitcoin, NFT, všetko dosahovalo historické maximá.

Teraz sme sa prehupli do druhej fázy. Monetárne halucinácie vyvolané zlými peniazmi sa rozplynuli a rastúca cenová inflácia prebúdza ľudí do nepeknej, chudobnejšej reality. Zlé peniaze sú preč, úroky rastú a udržať finančnú páku je extrémne drahé. Ľudia, ktorí nemajú peniaze na potraviny alebo rastúce ceny energií, zvyknú menej špekulovať na trhoch.

Keď mi volal iný kamarát, že do NFT chce „investovať“ jeho 14-ročný syn, vedel som, že koniec je blízko. Trvalo to odvtedy necelý rok, ale dnes sa niektoré populárne NFT, s ktorými sa kedysi obchodovalo za státisíce či rovno milióny dolárov, obchodujú za desiatky dolárov alebo nemajú dopyt vôbec. Maniodepresívny cyklus zlých peňazí pekne vidieť na najväčšej NFT burze OpenSea. Dramatický pokles obratu na nej nechal mnohých NFT „investorov“ opustených na otvorenom mori špekulácie.

Objem obchodov na najväčšej NFT burze OpenSea (v mld. USD mesačne)

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.


Ďalšie články