Nikotínové vrecúška od osemnásť rokov? Konečne, hovorí psychiatrička. Deťom spôsobujú zvracanie, bolesti hlavy až otravu

Aj päť cigariet. Také množstvo nikotínu možno prijať v jednom nikotínovom vrecúšku, ktoré sa v posledných rokoch stáva trendom medzi deťmi a dospievajúcimi.

Ilustračný obrázok nikotínových vrecúšok. Foto: Matúš Zajac Ilustračný obrázok nikotínových vrecúšok. Foto: Matúš Zajac

Škatuľka v tvare hokejového puku sa stala novou rozšírenou závislosťou medzi deťmi. Obsahuje malé voňavé vrecúška, ktoré si stačí zasunúť pod peru a telom sa začne šíriť nikotín. Všetko úplne legálne, lebo vrecúška sa dajú bez obmedzení kúpiť v trafike alebo cez internet.

Cena krabičky je porovnateľná s cigaretami – stojí od štyroch do piatich eur. Vo vrecúšku je však násobne viac nikotínu. Klasická cigareta obsahuje od 1,1 do 2,2 miligramov nikotínu. Na porovnanie, vo vrecúškach sa hodnota pohybuje od 4,7 do desať miligramov, v tých najsilnejších až päťdesiat miligramov nikotínu. Taká dávka dokáže spôsobiť otravu aj dospelému človeku s hmotnosťou sedemdesiat kilogramov, nieto ešte dieťaťu. Navyše sa nikotín cez sliznicu ústnej dutiny vstrebáva rýchlejšie ako vdychovaním.

Napriek tomu nie je zakázané predávať vrecúška osobám mladším ako osemnásť rokov, lebo neobsahujú tabak. Vnútri je len celulóza napustená nikotínom a príchuťou. Nič sa nezapaľuje a nehorí. Táto dostupnosť má dôsledky. Nejde totiž o cukríky ani žuvačky, ale produkty, ktoré majú negatívny vplyv na detské zdravie – fyzické aj psychické.

Rodičia nemajú na deti čas, chcú len výsledky

Rodičia majú na deti často málo času, ale požadujú od nich výkon a bezproblémové správanie. Dva roky dištančného vzdelávania a izolácie však veľmi závažne zmenili vývin všetkých detí.

„Mnohé stratili pracovné návyky, motiváciu, snahu pracovať na sebe, prichádzajú za lekármi so žiadosťami o individuálny študijný program, nechce sa im chodiť do školy. Zmenili sa rovesnícke a sociálne vzťahy, deti sa prestali rozprávať, píšu si, prestali navštevovať krúžky, nemajú záujmovú činnosť, málo čítajú, málo športujú,“ opisuje detská psychiatrička Terézia Rosenbergerová z I. psychiatrickej kliniky Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach.

Uchyľujú sa preto ku konzumu čohokoľvek, čo zmení ich pocity – aj nikotínových vrecúšok.

Z pomalších detí sú zrazu perfektní sebavedomí žiaci

Malí pacienti udávajú, že sa po nich cítia výborne, majú odrazu veľa energie, veľa vládzu. Deti, ktoré sa pôvodne ťažko koncentrovali na školský výkon alebo boli pomalšie, po novom nikto nespoznáva. V priebehu krátkeho času majú zrýchlené motorické tempo, dosahujú výborné učebné výsledky a smejú sa.

Spravidla si však neuvedomujú, že po vyprchaní sa dostaví opačný efekt. Postupne tak napĺňajú ambulancie detských psychiatrov, pediatrov či neurológov.

„Stretla som sa s deťmi, ktoré mali nepríjemné vedľajšie účinky: zvracanie, bolesti hlavy. Príjemný účinok, ktorý sa snažia deti popísať, netrvá dlho, a tak si do úst vkladajú aj viac vrecúšok, čo vyvoláva búšenie srdca, niektoré deti majú pocit zvierania na hrudi. A to vie rodičov poriadne vystrašiť,“ rozpráva Rosenbergerová.

Ilustračný obrázok nikotínových vrecúšok. Foto: Matúš Zajac

Mladistvým sa vyvíja mozog a pôsobenie nikotínu môže tieto procesy narušiť a zvýšiť riziko rozvoja porúch nálady a úzkostných porúch. Pri nikotíne je tiež vysoké riziko infarktu alebo náhlej cievnej mozgovej príhody.

So smrteľným prípadom po nadmernej konzumácii nikotínových vrecúšok sa lekárka osobne nestretla, hoci ju odborné publikácie uvádzajú často. Deti si podľa nej nie vždy uvedomujú nežiaduce účinky a ženú sa iba za príjemným pocitom. Šírenie osvety je však palicou s dvoma koncami, lebo informuje deti, čo by ešte mohli skúsiť.

Nenápadné ako cukríky, no nebezpečnejšie než cigareta

Za vážny problém považujú odborníci to, že nikotínové vrecúška pripomínajú obalom cukríky a v obchodoch sú umiestnené pri pokladni, kde zaujmú najviac ľudí. Majú rôzne príchute ako mentol, kola, vanilka či cukrová vata, takže deťom aj chutia.

Deti im nevedia odolať ani v škole a vrecúško bez zápachu si nenápadne vkladajú pod hornú peru. Situáciu ešte viac zhoršilo nosenie rúšok. To, že dieťa niečo práve konzumuje, zbadal málokto. „Vnímaví učitelia zaznamenali zmeny v správaní aj vo výkone, posielali nám deti s takzvanými poruchami správania,“ konštatuje psychiatrička s dôvetkom, že závislosť väčšinou nespozorujú ani rodičia.

„Tabakové vrecúška sú aktuálne veľmi častým návykom u žiakov. Problém som si začal uvedomovať počas výkonu práce učiteľa, keď žiaci na strednej škole aj počas hodiny žuvací tabak vypľúvali. Nebolo to zakázané a väčšina hlavne starších kolegov ani netušila, o čo ide. Aktuálne badať nikotínové vrecúška takmer všade, a to už aj na základných školách. Často som dokonca počul názor, že je to neškodné a nenávykové,“ opisuje svoje skúsenosti učiteľ Lukáš Haizer.

Nehoriace nikotínové vrecká sa prezentujú ako zdravšia alternatíva, ktorá nezaťažuje pľúca. Lekári však upozorňujú, že ani žuvací tabak nehorí, ale v konečnom dôsledku sa dokázateľne spája s rizikom vzniku rakoviny jazyka, ústnej dutiny a ďasien. „Nikotín je droga, má mnoho škodlivých účinkov a zvyšuje závislosť, je veľmi pravdepodobné, že zvýši šancu na fajčenie u daného jedinca, ktorý vrecká užíva,“ oponuje pneumológ Pavol Pobeha z Univerzitnej nemocnice v Košiciach.

V roku 2023 sa obmedzí veková hranica aj obsah nikotínu

Od januára sa tieto produkty zaradia medzi tabak a dostupné budú len osobám nad 18 rokov. Zmenu nariaďuje novela zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov a súvisiacich výrobkov, ktorú 20. októbra schválili slovenskí zákonodarcovia.

Nová legislatíva nariadi aj reguláciu zloženia vrecúšok, označovanie týchto výrobkov, zdravotné varovania, zber údajov, kontrolu a sankcie za nedodržanie povinností zo strany výrobcu, dovozcu a distribútora. „Nová právna úprava sa zavádza po vzore úpravy elektronických cigariet a je plne v súlade napríklad aj s reguláciou nikotínových vrecúšok v Českej republike,“ odôvodnili poslanci. Jedno vrecúško bude mať obmedzený obsah nikotínu na dvadsať miligramov. To je stále desaťnásobok jednej cigarety a môže deťom spôsobiť zdravotné problémy.

Vytvoriť sa má aj priestor na neskoršiu úpravu zdaňovania a ďalšiu potrebnú reguláciu na zabezpečenie ochrany zdravia a ochrany detí a mladistvých. Nová legislatíva má byť účinná od januára 2023. Dovtedy by mali rodičia dávať pozor na to, čo si ich potomkovia kupujú v obchode.

„Bude to výrazný krok vpred v spojitosti s týmto problémom, aktuálne majú žiaci neobmedzený zdroj,“ myslí si učiteľ Haizer o novele. „Jednoznačne súhlasím, deti nemajú užívať drogy,“ uzatvára lekár Pobeha.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac