Web 3.0 prichádza do mobilných zariadení

Prechod na sofistikovanejšiu podobu internetu novej generácie je navrhnutý tak, aby riešil pretrvávajúce problémy, ktoré trápia dnešný internet.

Anatoly Yakovenko predstavuje Solana Mobile. Foto: Twitter/Solana Mobile Anatoly Yakovenko predstavuje Solana Mobile. Foto: Twitter/Solana Mobile

Nová verzia internetu s označením Web 3.0 reprezentuje tretiu generáciou internetových služieb pre webové stránky a aplikácie, ktorá sa zameriava na využitie strojového učenia a umelej inteligencie. Hlavným cieľom webu tretej generácie je vytvoriť inteligentnejšie, decentralizovanejšie a otvorenejšie webové prostredie.

Čoraz viac vývojárskych tímov zameraných na novú webovú generáciu stavia na to, že práve mobilné zariadenia sa stanú základnou inštanciou v tejto oblasti. Nie div, keďže svetové centrum pre výskum reklamy (WARC) predpokladá, že do roku 2025 bude až 72,6 percenta používateľov internetu (takmer 3,7 miliardy ľudí) pristupovať na web prostredníctvom smartfónov. Viaceré projekty zo sveta aj mimo sveta kryptomien už preto začali podnikať prvé kroky smerom k integrácií takzvaného Webu 3.0

Solana prichádza s vlastným smartfónom

Solana Labs, inštitúcia stojaca za projektom Solana, na čele s generálnym riaditeľom Anatolyom Yakovenkom koncom júna oznámili, že v roku 2023 vstúpi na trh nový smartfón poháňaný operačným systémom Android s názvom Solana Saga.

Smartfón bude obsahovať procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, 6,67-palcový OLED displej, 12 GB RAM a 512 GB interného úložiska. Okrem toho nový smartfón predstaví širokú škálu možností využitia softvérovej súpravy Solana Mobile Stack.

Softvérová súprava Solana Mobile Stack bude podľa dostupných informácií pozostávať z troch komponentov – z adaptéra mobilnej peňaženky, Seed Vaultu a Solana Pay. Prvý spomínaný komponent bude slúžiť na pripojenie hardvérovej peňaženky k telefónu, zatiaľ čo Seed Vault sa bude využívať na úschovu súkromných kľúčov a seedov okrem aplikačnej vrstvy. Posledný komponent s názvom Solana Pay bude plniť podobnú úlohu, akú dnes plnia Google Pay či Apple Pay – umožní používateľovi platiť prostredníctvom kryptomien prakticky kdekoľvek a kedykoľvek.

Operačný systém bežiaci na Ethereum

Solana však nie je jedinou platformou usilujúcou sa o preniknutie do sveta Web3. Komunitný projekt vedený vývojármi po celom svete s názvom ethOS nedávno spustil beta testovanie operačného systému založeného na Ethereum blockchaine.

Keďže vyvíjať vlastný operačný systém od základov je technicky a časovo náročné, operačný systém ethOS je odvodený (forknutý) od operačného systému Android, čo vývojárom umožňuje sústrediť sa viac na vývoj špecifických funkcií a integrácií technológie blockchain. Základ celého OS tvorí LineageOS, najpoužívanejší fork Androidu, ktorý je zbavený funkcií špecifických pre Google a je zároveň vhodný z hľadiska bezpečnosti a ochrany súkromia. LineageOS je navyše open-source a podporuje väčšinu smartfónov so systémom android.

EthOS prevádzkuje ľahký uzol (light node) Ethereum ako systémovú službu, čo znamená, že ľahký uzol neukladá všetky údaje z blockchainu, ale na získanie potrebných informácií z blockchainu využíva skôr plné uzly. Ľahké uzly sú pamäťovo a výpočtovo menej náročné, vďaka čomu sa skvelo hodia práve do mobilných zariadení.

Navyše sa používatelia operačného systému ethOS nemusia spoliehať na služby tretích strán (ako je napríklad Alchemy či Infura), aby mohli komunikovať so sieťou Ethereum. V budúcnosti podľa vývojárov existuje aj možnosť prechodu z ľahkého uzla na plný uzol (full node), čo by predstavovalo vytvorenie skutočného decentralizovaného operačného systému a zároveň by to výrazným spôsobom zvyšovalo decentralizáciu siete Ethereum.

Okrem vlastnej zabudovanej peňaženky bude systém podporovať aj niektoré z populárnych decentralizovaných peňaženiek. Po skončení a úspešnom testovaní systému ethOS sa vývojári plánujú zamerať na vývoj vlastného hardvérového smartfónu s názvom Ethereum Phone.

Metaverse Play od HTC

Výrobca smartfónov HTC nedávno predstavil svoj nový model HTC Desire 22 Pro, ktorý bol vytvorený pre interakciu so svetom metaversa prostredníctvom platformy Viverse.

Zariadenie sa bude dodávať s predinštalovanou aplikáciou Viverse, ktorá umožní používateľom interagovať so svetom metaversa a zároveň spravovať vaše kryptomeny a NFTs kompatibilné so sieťami Ethereum a Polygon. Okrem toho budú môcť používatelia obchodovať so svojimi aktívami cez Viverse Market či stretávať sa so svojimi priateľmi vo virtuálnom svete.

Platforma Viverse kombinuje virtuálnu realitu, rozšírenú realitu, umelú inteligenciu a blockchain, pričom kľúčovým komponentom jej používania je 5G sieť. HTC Desire 22 pro bude kompatibilné aj s VR okuliarmi Vive Flow, vďaka ktorým bude môcť každý používateľ z metaversa vyťažiť úplné maximum.

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.


Ďalšie články