Medzi najmenej 151 obeťami tlačenice v Soule je aj 19 cudzincov

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v nedeľu vyhlásil štátny smútok za najmenej 151 obetí tlačenice, ku ktorej došlo v sobotu počas osláv sviatku Halloween v Soule. Obeťami sú prevažne mladí ľudia vo veku okolo 20 rokov. Zahynulo aj 19 cudzincov - ide o občanov Iránu, Uzbekistanu, Číny a Nórska.

V tlaèenici na oslavách Halloweenu zahynulo najmenej 59 ¾udí Záchranári ošetrujú na ulici ľudí, ktorí sa zranili počas tlačenice na oslavách Halloweenu v juhokórejskom meste Soul v sobotu večer miestneho času 29. októbra 2022. Foto: TASR/Jonhap

Ako informovala agentúra AFP, v prejave k národu prezident Jun označil tlačenicu, ktorá vznikla v úzkej uličke v soulskej štvrti Itchewon, za „tragédiu a katastrofu, aká sa nikdy nemala stať“.

Prezident vyjadril sústrasť pozostalým a zaželal skoré uzdravenie zraneným, pričom uviedol, že vláda sa zapojí do príprav pohrebov a plne zmobilizuje zdravotnícke služby pre zranených vrátane individuálneho pridelenia štátnych zamestnancov k tým, ktorí potrebujú pomoc.

„Najdôležitejšie je určiť príčinu nehody a zabrániť podobným nehodám,“ povedal prezident. Prisľúbil prijať zásadné zlepšenia a opatrenia, aby sa podobné nehody v budúcnosti neopakovali.

Informoval tiež, že poverí ministerstvo vnútra a ďalšie príslušné ministerstvá, aby vykonali mimoriadnu kontrolu všetkých osláv Halloweenu a iných slávností s cieľom zaistiť ich bezpečný priebeh.

Podľa hasičského zboru a jeho bilancie k nedeľnej 09.00 h miestneho času v tlačenici zahynulo 151 ľudí vrátane 19 cudzincov. Medzi doteraz evidovanými obeťami je 97 žien a 54 mužov. Tragédia najviac postihla ľudí vo veku okolo 20 rokov. Nateraz nie je známe, či medzi obeťami sú aj maloleté osoby. Podľa aktualizovanej bilancie bolo zranených 82 osôb, stav 19 z nich je vážny.

Do zásahu na mieste tragédie bolo nasadených viac ako 1 700 ľudí vrátane 520 hasičov, 1 100 policajtov a 70 vládnych úradníkov. Národná hasičská agentúra vo vyhlásení uviedla, že boli zmobilizovaní všetci dostupní záchranári zo Soulu.

V súvislosti s tragédiou vyjadrili sústrasť a účasť mnohí štátnici: prezident USA Joe Biden, kanadský premiér Justin Trudeau, šéf európskej diplomacie Josep Borrell, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak či austrálsky premiér Anthony Albanese.

(tasr)


Ďalšie články