Bývalého majstra sveta v šachu Karpova našli v bezvedomí pred Štátnou dumou v Moskve

Šachový veľmajster Anatolij Karpov (71) bol údajne podľa viacerých zdrojov cez víkend hospitalizovaný a prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti. Karpova našli v bezvedomí neďaleko budovy Štátnej dumy v Moskve.

Anatolij Karpov. Foto: TASR/Jakub Kotian Anatolij Karpov. Foto: TASR/Jakub Kotian

Rus Anatolij Karpov, bývalý majster sveta v šachu, niekdajší sovietsky šachový veľmajster a zároveň poslanec ruskej Štátnej dumy údajne podľa viacerých zdrojov utrpel viaceré zranenia, okrem iného aj fraktúru hlavy či zlomeninu ľavej dolnej končatiny, pričom mu vraj zistili aj vysokú hladinu alkoholu v krvi. 5-tv.ru uvádza 2,76 promile, čo je už na úrovni otravy krvi.

Ruský podnikateľ Andrej Kovaľov spočiatku uviedol, že poslanca Štátnej dumy napadli neznámi útočníci, ale táto informácia sa nepotvrdila. Kovaľov pre 5-tv.ru povedal: „Keď Karpov vychádzal zo Štátnej dumy (…) udreli ho do hlavy. Bol hospitalizovaný, uvedený do umelej kómy na jednotke intenzívnej starostlivosti. Modlíme sa za jeho zdravie.“

Od zverejnenia tejto správy sa však z Ruska objavili rôznorodé až protichodné informácie.

S iným príbehom totiž prišla Karpovova dcéra Sofia, ktorá potvrdila, že jej otec je vo vážnom stave. „Otec sa zranil v dôsledku pádu, je v umelom spánku,“ uviedla, pričom poprela pôvodnú verziu o fyzickom napadnutí, a ako príčinu zranení označila nešťastný pád.

Maďarský spravodajský portál index.hu dodáva, že s ďalšou hmlistou verziou príbehu vyrukovala Karpovova manželka. Podľa jej slov údajne išla v sobotu na prechádzku s manželom, ktorý po chvíli začal krívať, a preto išli na pohotovosť, kde lekári okrem toho zistili, že Karpov má aj malý hematóm, respektíve modrinu na hlave, a preto si ho v nemocnici nechali. Podľa nej prípad nie je vážny a jej muža čoskoro prepustia domov. Manželka tvrdí, že o útoku nemôže byť ani reči a Karpov mohol podľa nej kedykoľvek spadnúť doma.

Ruská štátom kontrolovaná spravodajská agentúra TASS takisto uviedla, že k žiadnemu útoku nedošlo. TASS sa pritom odvoláva na Karpovovho asistenta Alberta Stepaniana, ktorý uviedol, že Karpov je v stabilizovanom stave a neutrpel žiadne zranenia. Vyvrátil tvrdenie, že by sa Karpov stal obeťou útoku.

To viedlo redaktora Meduzy Kevina Rothrocka k sarkastickému tweetu: „Rád by som zablahoželal poslancovi Štátnej dumy a bývalému šachovému veľmajstrovi Anatolijovi Karpovovi k zázračnému uzdraveniu. Po tom, čo bol údajne hospitalizovaný s vážnym poranením hlavy po (a) útoku alebo (b) páde v opitosti, je teraz údajne úplne v poriadku a nič sa mu nestalo.“

Karpov bol držiteľom titulu majstra sveta v šachu v rokoch 1975 až 1985, kým jeho kraľovanie neukončil krajan Garry Kasparov. Bol najlepším šachistom sveta podľa FIDE v rokoch 1993, 1996 a 1998, dvakrát sa stal aj tímovým majstrom sveta so ZSSR v rokoch 1985 a 1989.

Už dlhodobo je predstaviteľom dolnej komory ruského parlamentu a od roku 2006 predsedal Komisii pre ekologickú bezpečnosť a ochranu životného prostredia Občianskej komory Ruskej federácie. Od roku 2007 je členom Verejnej rady pri ministerstve obrany.


Ďalšie články