Prečo sú progresívne médiá vydesené z Elona Muska

Po nástupe Elona Muska do Twitteru väčšina médií neskrývala rozpaky, nervozitu, pohoršenie. Slovom, neznášajú ho. Dôvod: Musk vybočil z pripečenej mediálnej spartakiády. Uvažuje slobodne a suverénne. A to sa v strede stáda neodpúšťa.

Snímka obrazovky 2022-11-01 o 19.05.38 Elon Musk. Foto: Twitter.

Otázka, prečo sú z Muska progresívne médiá vydesené, má čarovne jednoduchú odpoveď. Lebo je liberál. Zástanca slobody.

A nielen to. Musk je liberál, ktorý väčšinu médií a sociálnych platforiem nahnal pred zrkadlo. A hneď im aj povedal, čo v ňom uvidia, keď prestanú klopiť zrak. Uvidia cenzorov a manipulátorov.

Muskovi sa podarilo upozorniť na jadro problému – na pokrytectvo sociálnych sietí a médií. A hlavne: Musk otočil scénu z hlavy na nohy.

Ukázal, ako to je s pojmom „liberál”. Za liberálov sa dlho označovali práve správcovia médií a online platforiem. Bol to pritom neuveriteľne trápny omyl. Lebo v skutočnosti sa z nich stal opak liberálov. V slobode – a špeciálne v slobode slova – vidia problém. A riešiť ho chcú cenzúrou. Vymazávaním tých, ktorých oni sami vyhlásia za „toxických“.

Ich idey už dávno nie sú liberálne. Sú progresívne. A to je zásadný rozdiel. Liberál si ctí slobodu, polemiku, pestrosť, toleranciu, práva oponenta. Teda hodnoty, ktoré progresívec hodil do koša – v záujme veľkej prevýchovy spoločnosti pod vlajkou novej, progresívnej viery.

Twitter ako námestie“

Pri pochode Muska na Twitter sa to ukázalo celkom jasne: progresívci boli pohoršení z liberála. Z podnikateľa, ktorý hlásal, že sociálna sieť má fungovať ako námestie, kde môže každý slobodne vyjadriť, čo si myslí.

Musk si túto kulisu vychutnal. Do centrály Twitteru si priniesol umývadlo. A vyhlásil, že okamžite končí s tými, ktorí mali na starosti cenzúru.

Jeho motívy pritom nemusia byť morálne. Oveľa pravdepodobnejšie sú podnikateľské. Obchodné. Biznisu by sa predsa malo dariť hlavne vtedy, keď sa nepokúša politicky kádrovať svojich zákazníkov. A vymazávať ich v záujme progresívnych vlastníkov pravdy.

Musk zjavne ráta s tým, že ak zhodí mreže z okna, Twitter porastie. Navyše, otvorenú sociálnu sieť sa zrejme chystá rozšíriť o ďalšie služby, hlavne pre mikroplatoby za online nákupy a správu účtov (podobne fungujú online siete v Číne). Jeho plány sú celkom normálne.

Ak pôsobia revolučne, tak to bude len tým, že západná spoločnosť sa v priebehu necelej generácie veľmi zmenila – od slobodnej viac ku kontrolovanej a manipulovanej.

Za nervozitou progresívnych médií z Muska pritom nie je len spomínané zrkadlo. Je tu aj druhý dôvod. Ide v ňom o veľa.

Manipulácie fungujú v mediálnom priestore len vtedy, ak všetci veľkí hráči držia predpísanú líniu. A robia jednostranné kampane. Keď menšie médiá vybočia, nič sa nedeje. Vyhlásia ich za extrémistov. Problém nastáva vtedy, ak sa rozbije kartelová jednota najsilnejších.

A presne to sa deje teraz pri prepúšťaní cenzorov z vedenia Twittera.

Niekto by možno namietal, že tu nejde o zrážku zástancov slobody s manipulátormi, ale o záslužný boj s dezinformáciami. Teda so škodlivým mediálnym obsahom. Táto námietka je pekná, ale neplatná. Pretože v tejto oblasti neexistuje vážnejší spor. Každý (aj Musk) priznáva, že sociálne siete majú byť zodpovedné a musia regulovať nenávistný a agresívny obsah. Napokon, sú na to platné zákony a trestné kódexy.

Ako to videl George Soros

V skutočnosti tu nemáme spory o boj s dezinformátormi, ale niečo celkom iné. Spory o boj s manipulátormi.

Novú politiku médií a sociálnych sietí definoval George Soros ešte za vlády Donalda Trumpa. Verejne vyzval na odchod Zuckerberga z Facebooku. Sorosovi sa nepáčilo, že Facebook nedostatočne reguluje (cenzuruje) používateľov. Naliehal na to, aby sa aj Facebook pridal k príkladu platforiem ako Youtube či Twitter, ktoré vzorne vymazávali údajný „toxický obsah“.

Soros sa pritom nijako netajil motívom: cenzúra mediálneho obsahu bola podľa neho nevyhnutná na to, aby bol porazený Trump. A aby voľby vyhrali progresívci.

Áno, vidíte dobre. Presne takto argumentoval George Soros pred dvoma rokmi.

Médiá a sociálne siete predviedli novú politiku priamo v kampani k americkým prezidentským voľbám (2020). Menšie konzervatívne médiá zverejnili podozrenia, že syna Joea Bidena mohli korumpovať ukrajinské a čínske firmy v čase, keď bol Joe Biden viceprezidentom zodpovedným za Ukrajinu a Čínu. Lenže – sociálne siete a veľké médiá tieto informácie zablokovali. S vysvetlením, že ide o dezinformácie. Veľká časť verejnosti, vykrmovaná prevažne progresívnymi médiami, sa o pochybnom ukrajinskom a čínskom pozadí „konzultanta“ Huntera Bidena nič nedozvedela. Prípadne sa dozvedela len to, že niekto zlý o ňom šíri konšpirácie, ktoré tí dobrí múdro vyhodnotili a zastavili.

Krátko po voľbách sa pritom ukázalo, že podozrenia o korumpovaní Huntera Bidena mali reálny základ. Prípad začali vyšetrovať úrady.

Účel bol splnený. Médiá aj sociálne siete počas kampane tieto informácie izolovali a spálili.

Muskova vzbura

V januári 2021 sa manévre pritvrdili. Sociálne siete zlikvidovali účty Donalda Trumpa, ktorý upozorňoval na podozrenia z volebných podvodov pri pandemickom hlasovaní poštou. Neskôr mobilizoval masy ľudí, pričom časť z nich prenikla priamo do Kapitolu…

Trumpa a jeho tím vypli ako na povel všetci. Twitter, Yutube, Facebook vymazali profily bývalého prezidenta, ktoré sledovali desiatky miliónov Američanov. Nerozhodli o tom ani regulačné úrady, ani súdy. Rozhodli o tom šéfovia médií a sociálnych sietí.

Bola to chyba. V slobodnej a demokratickej spoločnosti je neprijateľné, aby niekto svojvoľne, bez právnych postupov, vypínal tých, ktorých označí za „nepriateľov“. Jedna vec je kontrolovať obsah a vymazávať prejavy nenávisti (to sociálne siete veľmi nerobia, nechce sa im platiť editorov). Druhá vec je natvrdo a natrvalo umlčať a digitálne zlikvidovať politického rivala progresívcov… Ako upozornil nemecký Bild, Twitter sa správal pokrytecky a svojvoľne – toleroval aktivitu iránskeho radikála Alího Chámeneího, no Trumpa mávnutím palca nadol zlikvidoval.

Elon Musk po prevzatí Twitteru vyhodil tímy, ktoré sa venovali cenúzúre a správe falošných účtov. Sľubuje, že jeho sociálna sieť už nebude robiť politické kampane, ale obchod. Trumpovi ponúka možnosť, aby sa vrátil.

To však nie je najdôležitejšie.

Podstatné je to, že Twitter, ako jeden z väčších hráčov, vybočuje z novej inkvizičnej politiky médií a sociálnych sietí. A progresívnym dozorcom ukazuje, že spravovanie verejného priestoru sa dá robiť aj inak. Liberálne.

Muskova vzbura zákonite spustila alarm. Pretože uvoľňovanie obojkov a slobodné dýchanie môže byť nákazlivé.


Ďalšie články