Lotyšsko má podľa domácich k hokejovému šampionátu bližšie ako Slovensko

Miroslav Šatan René Fasel Miroslav Šatan a prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel Foto: Pavel Neubauer/TASR

Rada Medzinárodnej federácie ľadového hokeja nevybrala ďalšieho spoluorganizátora svetového šampionátu. Podľa prezidenta Reného Fasela by sa mal hokejový turnaj odohrať len v jednom štáte. Predstavitelia jednotlivých zväzov majú o mieste konania rôzne názory. V hre ostáva naďalej Bratislava.

Neutíchajúca pandémia koronavírusu a vývoj situácie v Európe bol jednou z motivácií členov Rady Medzinárodnej federácie ľadového hokeja (IIHF) dohodnúť sa, že majstrovstvá sveta pridelia len jednej krajine. V hre ostali pôvodní traja uchádzači Lotyšsko, Dánsko a Slovensko. Definitívne rozhodnutie by malo byť známe do prvého februára. Predstavitelia jednotlivých zväzov však stále hľadajú konsenzus vo výbere toho správneho usporiadateľa.

Lotyši veria v rižský šampionát

Lotyšsko vo štvrtok 28. januára navštívi komisia IIHF, ktorá bude vyhodnocovať podmienky na organizovanie celého šampionátu. Zaujímať ich bude predovšetkým zabezpečenie druhej haly, keďže Lotyšsko má len jednu spĺňajúcu štandardy IIHF.

Náhradná ľadová plocha by mala vzniknúť v Olympijskom centre v Rige. Podľa informácií denníka Denia sa komisia najviac obáva, že v športovom centre by vzhľadom k letným májovým teplotám bolo problematické udržať kvalitu plochy. Ľad by sa mohol topiť, keďže športová aréna nebola vybudovaná primárne na hranie hokeja.

Možné technické problémy sú jedným z dôvodov prečo René Fasel, prezident IIHF, poškuľuje práve po Slovensku.

Slovensko sa údajne ponúka výhodne

Slovenská ponuka nemusela zaujať Fasela len pre overené skúsenosti s organizovaním šampionátu a vyhovujúce podmienky. Podľa dostupných informácií lotyšského portálu Sportacentrs.com Fasel uvažoval o odobratí šampionátu Lotyšsku. Usporiadanie údajne preferoval v hlavnom meste Slovenska v Bratislave. Dôvodom môže byť podľa informácií denníka Denia výhodnejšia ponuka zo strany Slovenska.

štadión Ondreja Nepelu Foto: Pavel Neubauer/TASR

S Faselom nesúhlasí šéf Ruskej hokejovej federácie Vladislav Treťjak. Poukázal na to, že názor prezidenta IIHF o dejisku nemusí byť rozhodujúci.

„Rada IIHF zatiaľ nerozhodla o dejisku. Fasel vyjadril svoj osobný názor, že šampionát by sa mal uskutočniť iba v jednej krajine, no rozhodnutie musí urobiť Rada IIHF. Každý jej člen má na to svoj názor a padajú aj rôzne iné návrhy,“ povedal pre ruskú spravodajskú agentúru Ria Novosti Treťjak, ktorý je aj člen Rady IIHF. Tá má dokopy štrnásť členov a jedným z nich je i Fasel.

So slovenským scenárom nesúhlasí ani šéf Lotyšskej hokejovej federácie Aigars Kalvitis. „Naše informačné zdroje ukazujú, že Rada IIHF bola včera [utorok 26. januára pozn. red.] blízko k rozhodnutiu v prospech Rigy, ako jediného organizátora majstrovstiev sveta 2021,“ uviedol v rozhovore pre portál Sportacentrs.com.

O tom, že by misky váh boli naklonené v prospech Bratislavy, nič nevie.„Takéto informácie sme nedostali. Alternatívou by bola verzia šampionátu v Rige a Bratislave. Momentálne to vyzerá, že organizáciou šampionátu bude poverená Riga, ale ešte nie je rozhodnuté – to všetko je iba môj pohľad na vec. Delegácia IIHF bude zajtra v Rige, nie v Bratislave, to je dobrá správa,“ povedal vo včerajšom vyjadrení Kalvitis.


Ďalšie články