Čaká nás divoká noc. Slabý Biden je pre demokratov príťažou

V Spojených štátoch budú v utorok kongresové voľby. Keďže spadajú doprostred prezidentského funkčného obdobia, prezývajú sa midterms. Volí sa celá Snemovňa reprezentantov, ďalej 35 (tretina) senátorov, 39 guvernérov, parlamenty na úrovni štátov a mnoho ďalších politikov. Ich výsledok môže zásadne ovplyvniť administratívu Joea Bidena, ktorý doteraz vládol za pomoci nakloneného Kongresu.

Peter Rough. Foto: Hudson Institute Peter Rough. Foto: Hudson Institute

Aké sú hlavné témy volieb a aké môžu byť ich dôsledky, rozobral Peter Rough z think-tanku Hudson Institute. V minulosti Rough pôsobil aj v Bielom dome počas prezidenta Georgea Busha mladšieho a pracoval pre vedenie Republikánskej strany.

Ako pozorujem dianie v USA, všeobecne sa očakáva, že republikáni získajú väčšinu v Snemovni reprezentantov, ale Senát je zatiaľ na ostrie noža. Súhlasíte s tým?

To je konvenčný názor a je zrejme správny. Zatiaľ sa ale voľby neustále vyvíjajú. Ale podľa mňa to vyzerá tak, že v novembri zažijú republikáni dobrú volebnú noc.

Aké sú hlavné volebné témy? Je to hlavne ekonomika a s ňou spojená inflácia?

Myslím, že výhoda republikánov sa dá aspoň čiastočne vysvetliť výberom ich volebných tém. Demokrati kandidujú na základe tém, ktoré sa pozvoľna vytrácajú z pamäte a mysle voličov. Zdôrazňujú hlavne rozhodnutie Najvyššieho súdu ohľadom potratov, ale s každým dňom sa to vzďaľuje. Vyťahujú veľa Donalda Trumpa a nepokoje zo 6. januára 2021 [útok priaznivcov exprezidenta na Kapitol, pozn. red.]. To sa ale tiež neustále vzďaľuje v čase, nie je to síce dávna spomienka, ale neovplyvňuje to každodenný život ľudí. Republikáni naopak zdôrazňujú témy ako je kriminalita, inflácia a stav ekonomiky. Všetky sú neustále v správach a ovplyvňujú myslenie voličov.

Nakoľko je vo voľbách silný faktor Donalda Trumpa? Hovoríte, že demokrati chcú kandidovať proti nemu. Stále ešte ovplyvňuje dianie u republikánov?

Trumpizmus je taký silný fenomén, že politické zásady, svetonázor, ktorý dal do pohybu, stále zohrávajú úlohu. Samotný Trump má neuveriteľnú schopnosť pútať na seba pozornosť. Má však dva veľké problémy. Po prvé nie je v žiadnom úrade, a politika vzniká vo Washingtone. Tam sa odohrávajú politické debaty, zostavujú rozpočty, je tam Biely dom a Kongres. Je ťažké sa opakovane vnútiť do národnej politickej debaty z južnej Floridy. Po druhé, bol utlmený na sociálnych sieťach, takže jeho prirodzený kanál, ktorý tak dobre ovládal, tu pre neho nie je k dispozícii. Ale stále má tú neuveriteľnú schopnosť dostať sa do správ.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami