Zemetrasenie pri Handlovej nesúviselo s banskou činnosťou

Sigk3Eoi Seizmometricky lokalizované epicentrá na území Slovenska v rokoch 2011 – 2015. Foto: vedanadosah.cvtisr.sk

Zemetrasenie zaznamenali v Handlovej, Prievidzi a okolí. Rovnako v objektoch baní. Škody nehlásili. Jeden človek spadol zo stoličky.

Na Slovensku sme dnes zaznamenali zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 3,1. Epicentrum bolo pri mestskej časti Nová Lehota v Handlovej.

Mesto Handlová neeviduje podľa hovorkyne Jany Paulínyovej v súvislosti so zemetrasením žiadne škody. Otrasy krátko zaznamenali pred poldesiatou dopoludnia obyvatelia Handlovej nielen v Novej Lehote, ale i ďalších častiach mesta.

Otrasy zemetrasenia zacítili obyvatelia aj v Prievidzi. „Ľudia vnímali, že sa pohol gauč v obývačke rodinného domu, druhý človek padol zo stoličky. Podľa vyjadrení, z ktorých vychádzame, išlo o silné zemetrasenie,” povedal Michal Ďureje, hovorca mesta Prievidza.

Nesúviselo s banskou činnosťou

Oblasť hornej Nitry je známa podzemnou ťažbou hnedého uhlia. Vedúci oddelenia seizmológie z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied Kristián Csicsay pre Štandard konštatoval, že otrasy nesúvisia s banskou činnosťou.

„Podľa telefonickej informácie z HBP [Hornonitrianskych baní Prievidza, pozn. red.] zemetrasenie makroseizmicky pocítili aj v objektoch baní,” uviedol Csicsay pre Štandard. Bolo v hĺbke troch kilometrov, čo vylučuje spojitosť s banskou činnosťou, ktorá siaha len do hĺbky maximálne niekoľko sto metrov.

Csicsay vylučuje aj spojitosť s vulkanizmom, ktorý formoval pohorie Vtáčnik v mladších treťohorách pred viac ako 10 miliónmi rokov.

Posledné veľké zemetrasenie pred 250 rokmi

Zemetrasenia na Slovensku nie sú neznámy pojem. Posledné zemetrasenie, ktoré spôsobilo aj nejaké škody, bolo 24. apríla minulého roka. Epicentrum bolo medzi obcami Zalužice a Lúčky neďaleko od Michaloviec. Lokálne magnitúdo vtedy dosiahlo 3,4, čo je len o 0,3 viac, ako to bolo dnes. „Toto zemetrasenie spôsobilo vlásočnicové trhliny, odpadávanie omietok v blízkosti epicentra,” vysvetľuje Csicsay.

Jedno z najsilnejších zemetrasení s epicentrom na území dnešného Slovenska bolo zaznamenané v Komárne a okolitých obciach 28. júna 1763. Magnitúdo bolo približne 5,8. Pri zemetrasení bolo zničených sedem kostolov a 279 domov. Zahynulo 63 ľudí a 102 bolo zranených. „Od tohto zemetrasenia je pre naše územie dokumentovaný aj výrazne väčší počet slabších zemetrasení. Ľudia začali venovať zemetraseniam väčšiu pozornosť,” uzatvára Csicsay.


Ďalšie články