Ako podnikajú talianske firmy, ktoré ovládla ‘Ndrangheta

Vyšla podarená ekonomická štúdia. Autori sa v nej snažia identifikovať spoločnosti v severnom a strednom Taliansku, ktoré infiltrovala kalábrijská mafia 'Ndrangheta, ktorá kladie veľký dôraz na rodinné vzťahy.

Ilustračné foto: Pexels.com Ilustračné foto: Pexels.com

Ekonómovia sa zamerali na ľudí s priezviskami, ktoré sa zhodujú s významnými mafiánskymi rodinami, narodili sa v Kalábrii a obsadili riaditeľskú funkciu v spoločnosti v severnom či strednom Taliansku. Štúdia ukázala, že v niektorých oblastiach, najmä vo veľkých mestách na severozápade krajiny, môže podiel mafiou infiltrovaných spoločností dosiahnuť 2 percentá (pozri mapa).

Zdá sa, že ‚Ndrangheta sa najradšej infiltruje do stavebných firiem, po ktorých nasledujú realitné a maloobchode spoločnosti. Z hľadiska pomeru k celkovému počtu firiem v sektore je infiltrácia mafie najvyššia vo verejných a finančných službách.

Oblasti Talianska podľa podielu firiem infiltrovaných ‚Ndranghetou (v %)

Zdroj: www.aeaweb.org

Aké sú efekty na fungovanie firmy po prebratí kontroly novým riaditeľom?

Spoločnosti po infiltrácii mafiou s väčšou pravdepodobnosťou získavajú napríklad štátne zákazky na výstavbu. V priemere zvýšia svoje príjmy o 30 percent v roku po vymenovaní riaditeľa prepojeného na mafiu.

Zvýšené príjmy týchto firiem sa však nepremietajú do vyššej ziskovosti alebo finančnej stability. Práve naopak. Spoločnosti infiltrované ‚Ndranghetou zaznamenávajú postupne zhoršenie finančnej situácie. Dôvod ilustruje nasledujúci graf.

Týmto spoločnostiam výrazne narastú produkčné náklady. Mzdové náklady sa počas piatich rokov po vymenovaní nového riaditeľa zvýšia približne o 20 percent. Podobne sa o pätinu zvyšujú aj výdavky na medziprodukty, zatiaľ čo stav kapitálu zostáva nezmenený.

Náklady výrobných vstupov spoločností ovládnutých mafiou (v čase t)

Zdroj: www.aeaweb.org

Ovládnuté spoločnosti v podstate prídu o ziskovosť. Môžu získať vyššie príjmy vďaka získaniu podielu na trhu a štátnym zákazkám, ale musia nakupovať materiál od „autorizovaných dodávateľov“ a zamestnávať „vybraných zamestnancov“ za vyššie ako trhové mzdy. Výsledkom je, že sa im zvýši pravdepodobnosť, že skrachujú a zaniknú.

Nie je jedno, kto riadi podnik, motivácie týchto ľudí sú kľúčové. Nepripomína vám to niečo? Štúdia v podstate popisuje efekty znárodnenia firmy. Na rozdiel od mafie môže mať však štátny správca ešte kratší horizont, limitovaný jediným štvorročným volebným obdobím. Popísané negatívne efekty na podnikanie podniku by som preto v takom prípade predpokladal ešte intenzívnejšie.

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.


Ďalšie články