Lekárski odborári sú nespokojní s Lengvarského memorandom. Výpovede pomôžu náboru lekárov do nemocnice Bory, varuje Krajčí

Návrh memoranda od ministerstva zdravotníctva obsahuje len vágne sľuby, sťažujú sa lekárski odborári s tým, že výpovede sú stále v hre. Podľa exministra zdravotníctva Mareka Krajčího to môže ochromiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Na snímke zľava podpredseda LOZ Miroslav Mendel, predseda LOZ Peter Visolajský a podpredseda LOZ UNB Kramáre Zoltán Jány dňa 8. novembra 2022. Foto: TASR/Dano Veselský Na snímke zľava podpredseda LOZ Miroslav Mendel, predseda LOZ Peter Visolajský a podpredseda LOZ UNB Kramáre Zoltán Jány dňa 8. novembra 2022. Foto: TASR/Dano Veselský

Uplynul viac než mesiac, odkedy vyše 2 100 lekárov z 31 slovenských nemocníc podalo výpovede. Ich stiahnutie podmienili lekárski odborári splnením ôsmich požiadaviek. Ide o systémové zmeny, ktoré majú zlepšiť situáciu v zdravotníckom sektore. Nedajú sa však splniť zo dňa na deň. Ministerstvo zdravotníctva preto sľúbilo vypracovať aspoň memorandum medzi Lekárskym odborovým združením (LOZ) a vládou SR. Formálny prísľub vlády, že splní požiadavky lekárov, mal prispieť k upokojeniu situácie.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) minulý týždeň oznámil, že návrh memoranda prerokuje s lekármi v piatok 4. novembra. Nestalo sa tak a šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský obvinil Legvarského z „mediálnych hier“. Minister následne sucho skonštatoval, že návrh memoranda predstaví odborárom po pripomienkovaní ďalšími rezortmi. To sa stalo v pondelok 7. novembra.

Reakcie lekárov však napovedajú, že 1. decembra môže zdravotníctvo postihnúť hromadný exodus pracovnej sily.

Len sľuby, žiadne riešenia

Návrh memoranda od ministerstva zdravotníctva obsahuje len vágne sľuby a nerieši našich osem požiadaviek, vyhlásil v utorok Visolajský. Materiál podľa neho vládu na nič nezaväzuje a nesvedčí o snahe dohodnúť sa. Odborári podľa Visolajského pripravujú k návrhu memoranda podrobné stanovisko, v ktorom vysvetlia, s čím nesúhlasia. Zverejniť ho chcú v stredu (9. novembra). Ak vláda nepríde s konkrétnym zoznamom riešení, Visolajský avizuje, že s návrhom prídu oni.

Do uplynutia výpovednej lehoty lekárov ostáva 22 dní. LOZ nerozumie, prečo vláda situáciu podceňuje a nekoná. „Polovicu výpovednej lehoty máme za sebou, ale riešenia zo strany vlády neprišli žiadne,“ skonštatovalo združenie. Zároveň vyzýva vládu na rokovania, ktoré prinesú skutočné riešenia.

Lekári sú vraj naďalej ochotní dohodnúť sa, no potrebná je aj druhá strana. Visolajský pripomenul, že posledné stretnutie s premiérom sa uskutočnilo koncom augusta. „Vláda ignoruje naše pozvania. Pozvali sme všetky relevantné parlamentné strany, oslovili sme ich so žiadosťou o stretnutie,“ ozrejmil lekár.

Priblížil, že na každom stretnutí sa stretli s pozitívnymi reakciami, konštruktívnou diskusiou a súhlasom, že požiadavky pomôžu slovenskému zdravotníctvu. Výsledkom stretnutí je aj návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR v súvislosti s výpoveďami lekárov. „Veríme, že parlament nájde riešenia, aby sa situácia vyriešila,“ uviedol Visolajský.

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský 8. novembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zatvorené oddelenia aj nemocnice

Niektoré nemocnice pripúšťajú, že môžu mať pre hromadné výpovede problém zostaviť pracovné služby a možno budú musieť časom niektoré oddelenia zatvoriť. Dôležité je aj to, z akých oddelení chcú lekári ukončiť pracovný pomer.

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) potvrdila, že výpovede podala tretina všetkých lekárov. Ukončiť pracovný pomer chce až polovica anesteziológov (66), ktorí v nemocnici pracujú. To by podľa riaditeľa UNB Alexandra Mayera znamenalo, že v decembri by sa mohli odložiť plánované operácie pre štyristo až päťsto pacientov.

„Načasovanie výpovedí je veľmi nepriaznivé. Hrozí, že lekári si radi oddýchnu počas vianočného mesiaca, čo môže v decembri ochromiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ hovorí v pripravovanom rozhovore pre Štandard exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Predseda Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko varuje, že neštátne zdravotnícke zariadenia nemajú kapacitu na zvládnutie takého veľkého náporu pacientov, lebo nedostatok personálu je celoslovenský. „Päťdesiat percent hospitalizácií je vo fakultných a v univerzitných nemocniciach. Niektoré činnosti, ako je napríklad kardiochirurgia či onkochirurgia, my ani nezabezpečujeme,“ zdôrazňuje Petko.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lekárske odborové združenie (@zachranme_zdravotnictvo)

Krajčí: Penta lanári ľudí a do systému vchádza málo lekárov

Na stabilitu štátneho zdravotníctva v hlavnom meste vplýva aj iný faktor – súkromná nemocnica Penty na Boroch. Tá sa má spúšťať postupne v roku 2023 a podľa Mayera oslovuje personál z nemocníc a snaží sa pretiahnuť zdravotníkov na svoju stranu. To pripúšťa aj Krajčí.

„Štrajk pomáha náboru lekárov do novej nemocnice Bory, ktorá na budúci rok spúšťa prevádzku. Nečudo, že najviac výpovedí je v Univerzitnej nemocnici Bratislava, odchody do Borov sú však avizované aj z iných nemocníc. Lekári sa nemusia obávať o straty miest, uplatniť sa môžu aj tam,“ vysvetľuje exminister zdravotníctva.

Podľa Krajčího si najväčšiu pozornosť zaslúži piata požiadavka lekárskych odborárov – zabezpečiť lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov. „Problém, na ktorý správne poukazuje pán Visolajský, je počet nových lekárov, ktorí vchádzajú do systému, najmä s ohľadom na to, koľko absolventov medicíny generujú naše lekárske fakulty. Tu niekde je kardinálny problém nášho systému,“ zamýšľa sa Krajčí.

https://standard.sk/268207/o-patsto-medikov-viac-nie-su-na-to-peniaze-pedagogicki-pracovnici-ani-priestory-kritizuju-lekari-aj-samotni-studenti/

Rozhovor s bývalým ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím budeme v Štandarde publikovať v stredu 9. novembra. Okrem súčasnej krízy a hroziacom odchode lekárov v ňom bude hovoriť o zlyhaniach ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, o dôvodoch, prečo a odkedy nerozumie premiérovi Eduardovi Hegerovi a tiež o tom, ako vyzerá tlak oligarchie na ministra vo vláde. Reč bude aj o incidente z kancelárie ministra, akoby z amerického filmu, o ktorom doteraz Marek Krajčí nikdy verejne nehovoril.


Ďalšie články