Republikánom Trump uškodil, no po tejto noci môžu mať šťastie v nešťastí

V amerických voľbách do Kongresu ešte nie je všetko spočítané, ale podľa priebežných výsledkov to vyzerá na zlú noc pre republikánov.

314959277_692205782269774_779758309054295488_n Ron DeSantis. Foto: Facebook

Predvolebné prieskumy veštili víťazstvo v Snemovni reprezentantov a tesný súboj v Senáte. To sa nezmenilo. Republikáni sú stále favoritmi v snemovni a Senát je na ostrie noža. Lenže javí sa čoraz pravdepodobnejšie, že žiadne republikánske cunami sa nekoná. Zápasy, ktoré mali republikáni vyhrať, prehrávajú, voľby, o ktorých republikáni snívali, sú v nedohľadne. Jediné dobré správy prichádzajú z Floridy, kde drvivo zvíťazil republikán Ron DeSantis.

Republikáni prehrávajú zápas o guvernéra v Arizone, kedysi pevne pravicovom štáte. Vyzerá to na prehru v senátnych voľbách v Pensylvánii, kde je demokratický kandidát John Fetterman po mŕtvici a nedokáže hovoriť. Mrákoty začali republikánov prepadať pri sledovaní diania v kongresovom okrsku Ohio-1. Ten obhajujú a pokiaľ by dorazilo cunami, ľahko ho mali vyhrať. Momentálne v ňom vedie demokrat.

Joe Biden a jeho demokrati majú na krku krívajúcu ekonomiku, drahé energie, vysokú kriminalitu, migračnú krízu na hraniciach, covidové dedičstvo a pretláčanie najrôznejších progresívnych šialeností. Ide proti nim aj história, keď prezidentova strana tradične prehráva svoje prvé kongresové voľby, pretože Američania radi vyvažujú moc. Kde sa to všetko pokazilo? Krátka odpoveď je Donald Trump.

Dlhšia odpoveď je tiež Donald Trump. Predvolebné analýzy ukazovali, že ak niekde majú republikáni problém, tak je to v oblasti „kvality kandidátov“. V primárkach nominovali ideologických trumpovcov, celebrity (tie má Trump tiež rád), a nie solídnych politikov. To sa im evidentne vypomstilo. Američania síce Bidena veľmi nemusia, Trump je však oveľa toxickejší, štítia sa ho a jeho spolupútnikov tiež.

V primárkach uspelo mnoho kandidátov z trumpovského krídla. Príkladom je spomínaná Arizona. Kari Laková je bývalá televízna hviezda, ktorá sa naplno postavila za bývalého prezidenta a spochybnila výsledky volieb z roku 2020. Teraz prehráva v pretekoch o guvernéra. Takisto jej republikánsky kolega Blake Masters, ktorý momentálne nestíha na kreslo senátora Arizony.

V Pensylvánii proti Fettermanovi republikáni nasadili Dr. Oza, ďalšiu televíznu hviezdu. Ten síce býval váženým chirurgom, ale vo svojej televíznej šou podporoval najrôznejšie pochybné prípravky a liečby, napríklad homeopatiu.

V Georgii, tradične republikánskom štáte, zase do boja za pravicu naskočil Hershel Walker, bývalý hráč amerického futbalu. Ten vystupoval ako sociálny konzervatívec bojujúci za rodinné hodnoty. Ukázalo sa, že má niekoľko nemanželských detí a panuje podozrenie, že ďalšie milenky donútil ísť na potrat. Predbežné výsledky ukazujú na nerozhodný zápas. Konečný stav sa nemusíme dozvedieť niekoľko týždňov, súboj možno pôjde do druhého kola. To by sa však republikánom v Georgii stávať nemalo. Republikán Brian Kemp, kandidát na guvernéra Georgie, porazil demokratickú vyzývateľku Stacey Abramsovú celkom pohodlne. Vyhrávajú tradiční republikáni, nie trumpovci. Potvrdzuje sa trend z minulého roka, keď republikáni senzačne urvali guvernérske kreslo v demokratickej Virgínii vďaka tomu, že nezorganizovali primárky a vedenie vymenovalo usporiadaného Glenna Youngkina, ktorý by v celostraníckom hlasovaní asi nemal veľký úspech.

Najlepší výsledok republikánom urobil na Floride guvernér Ron DeSantis. Pred štyrmi rokmi vyhral len veľmi tesne, získal 49,6 percenta hlasov, jeho demokratický protikandidát 49,2 percenta. Teraz Floridu úplne opanoval, má 59,5 percenta k 39,9 percenta. Vyhral aj v tradičných demokratických oblastiach. DeSantis je schopný, obľúbený a seriózny. Nie je stelesnený chaos ako Trump, hoci v praktických krokoch sa až tak nelíši. DeSantis ukazuje, že ak ste solídny politik, nie ideológ-celebrita opakujúca vety po Donovi, môžete drvivo vyhrať aj v takom prelietavom štáte, akým je Florida. Ron DeSantis má evidentne ambíciu kandidovať na prezidenta.

Najrôznejšie veštby tvrdili, že demokrati po voľbách vystrnadia Joe Bidena, jasne mu to naznačí, že nemá kandidovať znova. Naopak, Trump sa, posilnený víťazstvom svojich ľudí, rozhodne pre opätovný pokus dobyť Biely dom. Po tejto volebnej noci situácia vyzerá celkom inak. Po relatívne dobrých výsledkoch je Biden vo Washingtone dobre uhniezdený. Republikáni sa musia zbaviť Trumpa, čo po týchto voľbách bude o niečo jednoduchšie. DeSantisova hviezda stúpa a po dnešku bude favoritom na republikánsku prezidentskú nomináciu. Vo výsledku tak republikáni môžu mať šťastie v nešťastí. Trump by veľmi pravdepodobne v roku 2024 prehral, relatívne mladý a najnovšou výhrou naštartovaný DeSantis má proti staručkému Bidenovi solídnu šancu.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články