Záujem o kurzy prežitia sa na Slovensku zvyšuje

Kurz prežitia v prípade živelnej pohromy, v horskom prostredí či pod vodnou hladinou. Lekcie, na ktorých učia správne reagovať v krízových situáciách, sú medzi Slovákmi čoraz obľúbenejšie.

tccc-cls-kurz-takticka-medicina-202209-31 Kurz taktickej medicíny. Foto: Respond Academy

Teroristický čin, ktorý si v októbri na Zámockej ulici v Bratislave vyžiadal dve obete, prepadnutia, násilné incidenty v školách či množiace sa autonehody pod vplyvom alkoholu, pri ktorých treba zraneným automaticky podať prvú pomoc. K tomu sa pridáva vojna v susednom štáte, odkiaľ na týždennej báze zaznieva hrozba použitia jadrových zbraní, ale aj kríza dodávok energií. Slováci sa už v srdci Európy necítia bezpečne.

Čoraz viac ich preto vyhľadáva inštruktorov, ktorí ich naučia, ako v rozhodujúcich momentoch nespanikáriť a prežiť život ohrozujúce situácie.

Zabudnite na elektroniku, jedlo, alkohol či energetické nápoje

Napríklad firma Army training ponúka klientom celkom iný pohľad na outdoorové aktivity s rôznym výchovno-vzdelávacím, oddychovým a environmentálnym cieľom. V portfóliu má kurzy prežitia, strelecké kurzy zamerané na reálnu obranu so zbraňou, kurzy bezpečnosti zamerané na prevenciu pred krádežami, napadnutím a ochranu zdravia, života alebo majetku bežných civilov.

Cvičenia Army training trvajú jeden, tri alebo päť dní. Aby výcvik vyzeral autenticky, využívajú sa na nich rôzne technické pomôcky a simulácie útokov či ohrozeného priestoru. Konajú sa v prostredí prispôsobenom na daný výcvik – napríklad atómové kryty pre rôzny bezpečnostný výcvik, les pre výcvik prežitia či strelnice pre výcvik streleckých kurzov.

„Účastníkov učíme vyriešiť akúkoľvek krízovú situáciu v rôznom prostredí – v prírode prežiť, v meste prežiť pri napadnutí, používať zbrane na obranu a prežiť v meste, naučiť sa poskytnúť prvú pomoc pri autohaváriách alebo vedieť sa postarať o rodinu z bezpečnostného a zdravotného hľadiska, prípadne pri zhoršení sa životných podmienok,“ vysvetľuje Patrik Žitník.

Ľudia kráčajú po tmavej ulici počas výpadku elektriny v Kyjeve v nedeľu 6. novembra 2022. Foto: TASR/AP  

Na výcvik je podľa nej zakázané nosiť si veci, ktoré ho zľahčujú alebo znemožňujú naplnenie jeho zmyslu. Zabudnite na elektroniku, vlastné jedlo či energetické nápoje. Vystačiť si musíte len s tým, čo vlastnými silami získate v ťažkých podmienkach. V prípade živelnej pohromy by ste aj tak nemali čas chystať si desiatu.

Hladný, premočený, triezvy, ale s ohľadom na ostatných

Občianske združenie Respond Academy poskytuje školenia zamerané na obranu a ochranu života alebo majetku. Trvajú od jednotiek po desiatky hodín. „Napríklad kurzy medicíny v konfliktných oblastiach trvajú zvyčajne viac ako tridsať hodín, pracuje sa aj v noci. To dáva simuláciám ďalší rozmer, pretože reagovať hladný, pri zlej viditeľnosti, v daždi alebo v zadymených priestoroch iba pri svetle čelovky je unikátny zážitok,“ opisuje inštruktor Peter Jakubík s dôvetkom, že učia ľudí, ako reagovať v krízových situáciách. 

Expert pripomína, že usporadúvajú aj firemné akcie vrátane prednášok alebo teambuildingov. „Veľmi dôležitou súčasťou našich kurzov je bezpečnosť účastníkov, takže vo všeobecnosti je zakázané správanie, ktoré by mohlo ohroziť samotného účastníka, ostatných alebo inštruktorov,“ vysvetľuje Jakubík.

Vo firme Panters si zas môžete vybrať spomedzi štyroch typov výcviku: strelecký, prežitia, v horskom prostredí a pod vodnou hladinou. Trvajú od dvoch hodín po niekoľko dní.

„Každý kurz si vyžaduje špecifické materiálne vybavenie a miesto. Zúčastniť sa môžu len osoby s čistým trestným registrom z hľadiska násilných trestných činov. Na kurzoch je zakázaný alkohol,“ hovorí projektový manažér Panters Daniel Gašparík.

Ilustračný obrázok. Foto: Panters.sk

V tímoch sú profesionáli aj úplní laici

Školenia Army training sú prístupné pre obe pohlavia a veková hranica nemá horný limit. Len tam, kde legislatíva káže, sú určité obmedzenia. Napríklad kurzy obrannej streľby sa realizujú len pre osoby staršie ako osemnásť rokov. Detské kurzy prežitia sú zas od piatich rokov dieťaťa, ale sprevádzať ho musí rodič. Ostatné kurzy z oblasti bezpečnosti, prežitia a zdravotné kurzy sú prístupné od pätnásť rokov.

Podľa Žitníka absolvujú lekcie ľudia z celého Slovenska s rôznym zameraním. „Chcú získať istotu v rôznych zručnostiach zameraných na súčasné problémy so zhoršením sa bezpečnostnej situácie alebo všeobecne zhoršením životných podmienok,“ hovorí s dôvetkom, že o kurzy bol vždy veľký záujem.

Aj Jakubík konštatuje, že sa im na lekcie hlásia rôzni ľudia. Niektorí chcú naozaj byť pripravení, ak by sa ich situácia zmenila, iní si chcú len dokázať, že to zvládnu. Medzi účastníkmi sú vraj najrozličnejšie povolania v rôznom veku. V tímoch tak bok po boku spolupracujú úplní laici, ale aj profesionáli – záchranári, policajti či vojaci –, ktorí sa chcú vedomostne a skúsenosťami posunúť na ďalšiu úroveň.

Motiváciou je prežiť počas krízy a zabezpečiť svoju rodinu

Aj nedávny incident v poľskej dedine Przewodów, kde zrejme dopadla raketa ruskej výroby, ktorú vypálila ukrajinská protivzdušná obrana, ukazuje krehkú mieru medzi jadrovými superveľmocami. Objavujú sa obavy z nedostatku energií i potravín. Zvyšovanie cien zas vedie k tomu, že sa čoraz viac ľudí prepadá pod hranicu chudoby. Či kriminalita u nás výrazne vzrastie, je dnes relevantnou otázkou.

„Základné poučky hovoria, že keď ľudia nebudú mať uspokojené svoje finančné nároky, budú hľadať cestu k uspokojeniu svojich potrieb iným spôsobom. Myslím si, že situácia sa len zhoršuje, a tak sa bude zhoršovať aj bezpečnosť, čo súvisí so všetkými stránkami poskytovania bežných služieb alebo poskytovania prvej pomoci a podobne,“ hovorí Žitník.

Motivácia ľudí naučiť sa reagovať na udalosti, ktoré by ich mohli ohroziť, rastie. Keď už krízová udalosť nastane, je neskoro učiť sa správnu reakciu. „Vtedy už treba konať a čas hrá vždy proti nám. Pred pár mesiacmi si ani ľudia na Ukrajine nepripúšťali, že si budú musieť budovať núdzové zásoby, služby budú nedostupné a elektrina, plyn či palivo budú veľmi obmedzenými zdrojmi. Alebo že budú musieť utekať z ohrozenej oblasti iba s minimom vecí na prežitie, prípadne budú nútení sa brániť so zbraňou v ruke alebo poskytovať neodkladnú zdravotnú pomoc zraneným,“ konštatuje inštruktor Jakubík.

„Záujem o kurzy rastie neskutočným spôsobom. Motivácia je prevažne zabezpečiť svoju rodinu počas krízovej situácia a hlavne vedieť, ako si pomôcť,“ opisuje Gašparík.

Pribúda viac žien

To, že sa bezpečnostná situácia na Slovensku i vo svete vyostruje, dokazuje aj skutočnosť, že nežnejšie pohlavie nechce byť viac pasívne. V prípade vojenského konfliktu a mobilizácie to môžu byť práve ženy, na kom potenciálne ostane postarať sa samostatne o bezpečnosť seba i svojej rodiny.

Kurz obrannej streľby. Foto: Respond Academy

„Pred vojnou na Ukrajine bola účasť na kurzoch vo veľkej miere doménou mužov. Istú úlohu v tom hrala povaha mužského charakteru v tom zmysle, že oni sú zodpovední za bezpečnosť svojej rodiny alebo blízkych. Od začiatku vojny na Ukrajine sa rapídne zvýšil počet žien na našich kurzoch, pretože všetci spoločne pochopili, že ak bude veľmi zle, možno obrana a ochrana bude ležať na pleciach partnerky. Dnes veľkú časť našich kurzov sebaobrany tvoria práve ženy, pre ktoré sme vytvorili aj špeciálny dvojmesačný kurz,“ konštatuje Jakubík z Respond Academy.

Tento nezvyčajný jav si všimli aj vo firme Panters. „Zloženie prihlásených sa nám trošku zmenilo. Vzrástol počet žien na kurzoch prežitia a streleckých kurzoch. Každý aspekt mení zmýšľanie ľudí a Ukrajina určite dosť zmenila,“ myslí si Gašparík.

Pozor na výber inštruktorov

Opýtaní sa zhodujú, že kurzy sú prístupné širokej verejnosti a zúčastniť sa na nich má v dnešnej napätej spoločnosti význam. „V čase krízy bude každý odkázaný buď sám na seba, alebo na svoju komunitu, pretože služby, na ktoré sme zvyknutí, budú buď úplne nedostupné, alebo veľmi obmedzené,“ predpokladá Jakubík.

Pozor si vraj treba dať na jedno. Nie každá spoločnosť disponuje tímom inštruktorov, ktorí majú príslušné skúsenosti.

Ilustračný obrázok. Foto: Panters.sk

„V dnešnej dobe je každý najlepší inštruktor a doslova sa s nimi roztrhlo vrece. Reálne špičkových inštruktorov na kurzy prežitia zrátam na Slovensku na prstoch jednej ruky. A toto je náš slovenský nešvár – človek si pozrie zopár videí, naštuduje knižku, pozrie YouTube a zrazu je z neho kvalifikovaný inštruktor. To isté platí aj v streleckých kurzoch,“ uzatvára Gašparík.


Ďalšie články