Ako chcú Rusi ustúpiť z Chersonu a brániť líniu na Dnepri

Zatiaľ čo z Ruska prichádzajú zmiešané reakcie na ústup ruských síl z ukrajinského Chersonu, analytici už rozoberajú možný scenár ich prechodu cez rieku Dneper.

Ruskí vojaci v Chersonskej oblasti. Zdroj: Profimedia Ruskí vojaci v Chersonskej oblasti. Zdroj: Profimedia

Ako približuje na základe satelitných snímok twitterový kanál Nlwartracker, Rusi počas posledných mesiacov vytvorili prepracovaný systém trajektov cez Dneper. Funguje tam najmenej osem trajektov.

„Tieto trajekty a viaceré člny fungujú nepretržite, najprv bolo cieľom zásobovať jednotky na západnej strane rieky, od minulého týždňa sa to zmenilo, videli sme, ako sa kolóny vozidiel presúvajú opačným smerom,“ vysvetľuje Nlwartracker.

Ďalej ukazuje tri hlavné trajektové miesta v oblasti Chersonu. Počas posledných dní tam čakali vojenské vozidlá. O kúsok ďalej zriadili zhromaždisko.

Vozidlá vrátane nákladných a obrnených tam čakali na príchod trajektu. Po jeho príchode sa ihneď nalodia, aby sa vyhli ukrajinskému delostrelectvu.

Trajekt by následne prešiel cez rieku do rieky Konka a na niektorého zo zavedených miest vykládky.

Dve z týchto vykládok sa nachádzajú v meste Olešky, jeden v areáli továrne Dunapak a druhý v blízkosti mestskej pláže. Obe tieto miesta Rusi v posledných týždňoch silno opevnili.

Tieto miesta zrejme využívajú hlavne vojenské vozidlá a jednotky.

Ďalšie miesta nalodenia na trajekty sú priamo v Chersone. Jedno v centre, druhé v oblasti prístavu. Trajekty tam s najväčšou pravdepodobnosťou smerujú cez rieku do prístavu v meste Hola Prystaň.

Ukrajinci toto mesto posledné týždne intenzívne ostreľovali, pričom údajne potopili viacero člnov – buď počas plavby, alebo v samotnom prístave.

Podľa niektorých odhadov ruské ozbrojené sily pravdepodobne už od 1. novembra pracujú na ústupe cez rieku Dneper, a to aj počas noci. Maskujú sa ako civilné vozidlá alebo podnikajú rýchle nakládky a vykládky z trajektov, aby ich nezasiahlo ukrajinské delostrelectvo.

Analytik Mick Ryan na Twitteri konštatuje, že Ukrajinci tvrdo bojovali a podnikali údery na veľké vzdialenosti, ale aj psychologické operácie, aby sa ruská pozícia na západnom brehu Dnepra stala neudržateľnou. Možno preto očakávať, že na ustupujúcich Rusov budú útočiť tam, kde je to možné.

Ako však dodáva, je nepravdepodobné, že by Ukrajinci v dohľadnej dobe podnikli veľký prechod cez Dneper na východný breh. Smerovali by totiž do hustej siete ruských obranných zón.

Rusi na východnom brehu budujú tri obranné línie zákopov a bunkrov, pričom využívajú prírodné, ako aj umelé bariéry. Okrem rieky Dneper ide napríklad o umelé kanály.

Ako Kutuzov?

Siahnuť jednotky z Chersonu a postaviť obranu na ľavom brehu rieky Dneper nariadil v stredu ruský minister obrany Sergej Šojgu. Veliteľ ruských síl na Ukrajine generál Sergej Surovikin mu oznámil, že zásobovanie pravého brehu už nie je možné.

Ústup z Cherosnu vyvolal v Rusku zmiešané pocity. Najexponovanejší lojalisti Kremľa však toto rozhodnutie podporili.

Šéfredaktorka štátom financovanej televízie RT Margarita Simoňanová na Twitteri dokonca prirovnala odchod z Chersonu k ústupu Rusov z Moskvy v roku 1812, ktorý nariadil generál Michail Kutuzov, keď Napoleonove vojská napadli Rusko.

Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin konštatoval, že „mimoriadne náročná“ úloha stiahnuť jednotky s minimálnymi stratami bude „najväčším úspechom, ktorý bude musieť Surovikin dosiahnuť“.

„Neprináša to spravodlivosť ruskej armáde, ale zdôrazňuje osobné kvality veliteľa,“ informovala Prigožinova tlačová služba a pochválila Surovikina za to, že „sa nebojí zodpovednosti“ a „preberá plnú váhu rozhodnutia“.

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vyjadril „plný súhlas“ s Prigožinom a označil Surovikinovo rozhodnutie za „ťažké, ale spravodlivé“.

„Surovikin šetrí svojich vojakov a zaujíma výhodnejšiu, pohodlnejšiu a bezpečnejšiu strategickú pozíciu,“ napísal na sociálnej sieti Telegram Kadyrov, ktorý s Prigožinom v minulosti často spochybňovali rozhodnutia armády.

Nie ústup, manéver

Ruské štátne médiá informovali o ústupe z Chersonu skôr ako o „manévri“ než „ústupe“.

Moderátor ruskej štátnej televízie Vladimir Solovjov ústup označil za „ťažké rozhodnutie, ale odvážne“, pričom dodal: „Dôverujte generálom.“

Okrem toho tvrdil, že Rusko čakalo s oznámením o stiahnutí síl z Chersonu, aby sa uistilo, že to nepomôže americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a demokratom v utorňajších voľbách do Kongresu.

Kritika z vlastných radov

Sergeja Mironova, hlasného zástancu ruskej invázie – ktorý stojí na čele strany Spravodlivé Rusko –, ústup z Chersonu nepotešil. Na Twitteri sľúbil, že mesto opäť dobyjú: „Cherson je Rusko. Príde oslobodenie. Je to veľmi smutné. Ruské mesto opúšťame bez boja.“

Rozhodnutie armády sklamalo aj ruských provojnových blogerov. Reagovali príspevkami ako „táto zrada bude vrytá v mojom srdci po stáročia“, ďalší písal, že to „zanechá na mojom srdci jazvu“.

Iní kritizovali ruské vojenské velenie za to, že bolo zavádzané falošnými správami a spoliehalo sa na „idiotské“ vojnové plánovanie „založené na dezinformáciách“.

Známy vojenský kanál Rybar na Telegrame napísal: „Je to hanba. Ak teraz podpíšeme mier aj s Ukrajinou (a ruské ministerstvo zahraničia už dva dni naznačuje rokovania), nuž, bude to chutný pľuvanec do tváre vlasteneckej vrstvy ruskej spoločnosti.“

Ešte nie je koniec

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ruský informačný priestor predvídateľne reagoval na oznámenie o stiahnutí „s rôznym stupňom hnevu a znepokojenia“. Viacerí ruskí vojenskí blogeri podľa ISW zdôraznili, že stiahnutie je prirodzeným dôsledkom systematických zlyhaní v rámci ruských vojenských a veliteľských štruktúr, pričom toto stiahnutie označili za nevyhnutný dôsledok politických nuansí mimo sféry vojenskej kontroly. Ruské zdroje tiež zdôraznili, že ide o veľkú porážku ruských síl, pretože strácajú územia, ktoré Rusko anektovalo a ktoré si nárokuje ako svoje.

Mnoho prominentných blogerov sa však postavilo na stranu Surovikina a chválilo jeho rozhodnutie ako nevyhnutné, čo naznačuje, že ruské vedenie sa poučilo z informačných účinkov katastrofálneho ruského stiahnutia sa z Charkovskej oblasti v polovici septembra.

ISW ale upozorňuje, že bitka o Cherson sa ešte neskončila a ruské sily vstúpili do novej fázy – uprednostňujú stiahnutie svojich síl cez rieku a zdržiavanie ukrajinských síl namiesto toho, aby sa snažili úplne zastaviť ukrajinskú protiofenzívu.

„Ukrajinská protiofenzíva v chersonskom smere od augusta – koordinované vzdušné útoky s cieľom prinútiť ruské sily stiahnuť sa cez Dneper bez potreby veľkých ukrajinských pozemných ofenzív – pravdepodobne uspela,“ uvádza ISW.

Stiahnutie zo západného brehu Dnepra podľa inštitútu „pravdepodobne nebude pascou, ktorá má prilákať ukrajinské jednotky do nákladných bojov pri Chersone, ako to naznačujú niektoré ukrajinské a západné zdroje“.

Hovoria o útoku na Krym

Pád Chersonu vníma bývalý veliteľ americkej armády v Európe generálporučík Ben Hodges ako významný zvrat vo vojne. Predpovedá, že začiatkom roka 2023 začnú Ukrajinci prechádzať cez Dneper a zaútočia na Krym, ktorý Rusi anektovali v roku 2014.

Cherson leží na západnom brehu rieky Dneper a bol prvým veľkým ukrajinským mestom a jediným hlavným oblastným mestom, ktoré sa dostalo do rúk ruským inváznym silám. Dobyli ho už 2. marca v rámci invázie na Ukrajinu, ktorú spustil šéf Kremľa Vladimir Putin 24. februára. Rusi v septembri Chersonskú oblasť anektovali spolu so Záporožskou, Doneckou a Luhanskou.


Ďalšie články