Ťažká noc pre Rusov. Ukrajinci sú vraj už v Chersone a bombardujú prechody cez rieku

AKTUALIZOVANÉ Informujú o tom viaceré proukrajinské aj proruské telegramové kanály.

Ukrajinský vojak v Mykolajive, neďaleko Chersonu. Foto: Profimedia Ukrajinský vojak v Mykolajive, neďaleko Chersonu. Foto: Profimedia

Podľa dostupných informácií ukrajinské sily dobyli Černobajivku, teda jedno z predmestí Chersonu. Výbuchy zaznamenali v Chersone aj v Kachovke. Niektoré zdroje hovoria o významnom poškodení tamojšej vodnej elektrárne.

Organizovaný odchod ruských civilistov a jednotiek z Chersonskej oblasti, ku ktorému dochádzalo v poslednom období, tak dostáva logiku. Rusi čakali protiofenzívu, ku ktorej práve dochádza.

Ruský kanál Grey Zone tvrdí, že ukrajinské jednotky vstúpili už aj do samotného Chersonu.

https://twitter.com/NeilPHauer/status/1590799030787149824

„Väčšina ruskej armády rozmiestnenej na pravom brehu Chersonskej oblasti tam stále zostáva. Celkový počet Rusov v tejto oblasti je asi 20-tisíc ľudí. Chápete, že nemôžete vyviesť toľko ľudí za jeden deň, najmä ak sú prechody vyhodené do vzduchu a sú pod paľbou Ozbrojených síl Ukrajiny,“ uviedol jeden z dôveryhodných ukrajinských telegramových zdrojov.

„Nepriateľ udiera na prechody!!!! Strieľa v podstate do chrbta!,“ napísal zas vplyvný ruský vojnový bloger Archangel Specnaza. Odvoláva sa na svedectvá ruských vojakov, ktorí bojujú na tejto časti frontu. Bloger však tvrdí, že Cherson nie je obkľúčený a ruská armáda sa úspešne bráni.

Podstatne horšie situáciu pre Rusov vidí bývalý minister obrany doneckých separatistov Igor Girkin. Medzi ruskými vojakmi v Chersone podľa neho vypukla panika. „Zanechali svoje vybavenie a snažia sa dostať na ľavý breh. Nie je možné bezpečne prejsť. Črtá sa vojenská katastrofa,“ komentuje Girkin.

https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1590821666518704142

Všetky tieto informácie však nateraz nie je možné nezávisle overiť. Situácia je neprehľadná.

Zábery tiež ukazujú, že horí Antonovský most, ktorý bol hlavnou tepnou pre prechod z Chersonu na východný breh Dnepra. Presnými zásahmi Ukrajinci tento most vyradili už v auguste. Nie je jasné, či most vo štvrtok bombardovali Ukrajinci alebo ho pri ústupe poškodili Rusi.

Skutočný počet ruských vojakov v Chersone nie je známy. Viaceré ukrajinské zdroje hovoria o 20-tisícoch mužoch, zatiaľ čo niektoré ruské kanály tvrdia, že toto číslo je prehnané a mnohí Rusi sa už stiahli za Dneper. Podľa ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova potrvá ruskej armáde najmenej týždeň, kým sa z Chersonu stiahne. 

Cherson leží na západnom brehu rieky Dneper a bol prvým veľkým ukrajinským mestom a jediným hlavným oblastným mestom, ktoré sa dostalo do rúk ruským inváznym silám. Dobyli ho už 2. marca v rámci invázie na Ukrajinu, ktorú spustil šéf Kremľa Vladimir Putin 24. februára. Rusi v septembri Chersonskú oblasť anektovali spolu so Záporožskou, Doneckou a Luhanskou.

https://standard.sk/274752/ako-chcu-rusi-ustupit-z-chersonu-a-branit-liniu-na-dnepri/

Ďalšie články