Sulík prirovnal Krajčího a Záborskú k cholere a rakovine. Matovičov status podnecuje nenávisť v spoločnosti, hovorí Bittó Cigániková

Sulíkovci na piatkovej tlačovej konferencii kritizovali hnutie OĽaNO. Na odvolávaní ministra vnútra sa však budúci týždeň nezúčastnia.

Bez názvu Strana SaS. Foto: Reprofoto/ Facebook SaS

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) v piatok povedala, že skutočnou príčinou jej odvolania z postu šéfky Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo bol boj za práva žien. Vraj jej to dodáva energiu ďalej pracovať pre zdravotníctvo. Pripomenula, že všetky dôvody na jej odvolanie vyvrátila. Naďalej zostáva členkou výboru.

„Politicky som rátala s tým, že budem odvolaná, nakoľko som terčom Igora Matoviča a OĽaNO už nejaký čas. Som rada, že dôvodom je práve môj boj za práva žien,“ skonštatovala expredsedníčka. Je to podľa nej jasné z návrhu na odvolanie. Tvrdí, že sa snaží zabrániť obmedzovaniu možnosti žien využívať interrupcie, a to aj tým, že pomohla takéto návrhy stopnúť.

Výbor riadi teraz jeho podpredsedníčka Anna Záborská (OĽaNO). Liberálka si myslí, že bude jej nástupkyňou. Okrem Záborskej je podpredsedom aj Jozef Valocký (Smer-SD).

Zemanová: Šipoš sa chcel dohodnúť pár minút pred hlasovaním

Šéfka klubu SaS Anna Zemanová tvrdí, že predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš sa s ňou chcel dohodnúť krátko pred hlasovaním, keď žiadal podporu na jeho preloženie. Vraj navrhol, aby poslanci SaS nepodporili odvolávanie ministrov a za to si SaS môže nechať posty predsedov parlamentných výborov. „Toto nepatrí na rokovanie pár minút pred hlasovaním,“ povedala Zemanová. SaS podľa nej nevedela, že poslanci OĽaNO sa na hlasovaní nezúčastnia.

Predseda SaS Richard Sulík skonštatoval, že zo strany OĽaNO už dostali toľko klamlivých informácií, že im nemajú dôvod veriť a nezúčastnenie sa poslancov OĽaNO na tajnom hlasovaní sú len „hrátky, opičky“ a „taká detská škôlka“. Vyhlásil, že keby Bittó Cigánikovú poslanci OĽaNO naozaj nechceli odvolať, išli by hlasovať a nehlasovali by za jej odvolanie. „To, že sa len nezúčastnili a my by sme sa nezúčastnili, taká voľba by sa len odsunula a neuzavrelo by sa to,“ povedal.

Na otázku, či by bol lepším novým predsedom zdravotníckeho výboru Marek Krajčí (OĽaNO) alebo Anna Záborská (KÚ) odpovedal: „Keď si mám vybrať medzi cholerou a rakovinou, ostanem radšej zdravý.“

Cigániková: Nenávisť v spoločnosti rastie aj vinou takýchto statusov

Zúčastnení poslanci sa vyjadrili aj k štvrtkovému statusu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), v ktorom nazval liberálnu expredsedníčku „tepšou“ a „vulgárnou zrúdou“. Líder OĽaNO svoj príspevok neskôr opravil a za osočenia sa ospravedlnil.

https://standard.sk/275266/matovic-sa-ciganikovej-ospravedlnil-za-tepsu-je-to-parlamentna-prezyvka-ale-nepatri-sa-to/

„Človek, ktorý písal tento status, patrí do akútnej ústavnej starostlivosti a nebudem sa k obsahu vyjadrovať, nemá to žiaden zmysel,“ povedal líder liberálov o statuse.

„Všimnite si, že každým dňom tu rastie nenávisť a tieto statusy a táto komunikácia k to veľmi napomáhajú. Nenávisť, zloba, jednoducho niečo, čo živí extrém. Ešte som toto nezažila. Igor Matovič a všetci, čo mu to tolerujú, čo strkajú hlavu do piesku vrátane Hegera, Budaja, Šeligu a všetkých moralizátorov, prispievajú k extrému v spoločnosti.Vinou toho rastie Fico, fašisti, každým dňom sú na tom horšie verejné financie a akékoľvek vzťahy nielen v parlamente, ale aj v spoločnosti,“ uviedla na margo hanlivého statusu Bittó Cigániková. Dodala, že súčasná vláda je len „slúžkou Igora Matoviča“.

Sulík: Mikulec určite nie je dobrým ministrom vnútra

Sulíkovci sa budúci týždeň nezúčastnia na hlasovaní o návrhu na odvolanie Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie ministra vnútra. Ten čelí kritike po nezvládnutej migračnej vlne, pre ktorú nariadili na hraniciach so Slovenskom kontroly Rakúsko aj Česko. Predseda SaS tvrdí, že na hlasovaní nebude dostatok poslancov a ak neprídu ani zvyšní opoziční poslanci, hlasovanie by sa mohlo presunúť.

Presne v taký scenár pri odvolávaní Mikulca vraj dúfa koalícia. „My sa preto nebudeme zúčastňovať na hlasovaní a pokiaľ si ostatné opozičné strany myslia, že to nemá byť len divadlo, ale mal by byť minister odvolaný pre jeho neschopnosť, tak sa nezúčastnia tiež, a tak nebude parlament uznášaniaschopný,“ priblížil Sulík a dodal, že hlasovanie by sa mohlo odložiť na 29. novembra, keď sa má začať ďalšia riadna schôdza a poslanci SaS do parlamentu prídu.

„Uvidíme, koľko hlasov zo strany Borisa Kollára príde na odvolanie Mikulca. Iba hlasy SaS nevedia odvolať Romana Mikulca, pokiaľ sa nepridá Sme rodina,“ povedal. Ak sa hlasovanie o odvolaní ministra vnútra presunie na 29. novembra, sulíkovci sa vraj včas vyjadria, aký postoj zaujmú. „Mikulec určite nie je dobrým ministrom vnútra a svedčí o tom veľa vecí,“ dodal líder liberálov.

Sulíkovci sa tiež nezúčastnia na aktuálnom hlasovaní o uznesení o situácii v zdravotníctve, ktoré v súvislosti s hromadnými výpoveďami lekárov iniciovala opozičná strana Smer-SD.

Ak sa OĽaNO pokúsi odvolať aj predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu (SaS), liberáli k tomu zaujmú postoj. „Nie sme z cukru, nech robia, čo uznajú za vhodné, my budeme robiť to, čo uznáme za vhodné. Dozviete sa to včas,“ skonštatoval predseda SaS.


Ďalšie články