Výstava Z tmy do svetla fotografa Jindřicha Štreita odstraňuje mreže medzi duchovným svetom a životom väzňov

Vo zvolenskej Galérii na Tehelnej má verejnosť možnosť navštíviť expozíciu českého fotografa Jindřicha Štreita, ktorý s objektívom zavítal na miesto, kde vedľa seba sedia pykajúci väzni a evanjelizujúci duchovní.

Výstava Z tmy do svetla. Foto: Martin Minka Výstava Z tmy do svetla. Foto: Martin Minka

Výstava pozostáva z niekoľkých trojíc fotografií vo veľkom formáte z prostredia ústavov na výkon trestu odňatia slobody. Dynamickým spôsobom vykresľujú nielen portréty jednotlivých väzňov, ale i skupiny priateľov, ktoré sa sformovali za mrežami ciel.

Výstava Z tmy do svetla. Foto: Martin Minka

Štreit blízkosťou trestancov a duchovných odstraňuje bariéry medzi dvoma svetmi a výslednými zábermi poukazuje na hĺbku zachytených momentov.

Výstava Z tmy do svetla. Foto: Martin Minka

Výstavu oživujú aj chvíle humoru zvečnené cez Štreitov objektív. Analógia medzi životom postáv evanjelia a radostnými momentmi počas pobytu za mrežami má tendenciu vyčarovať návštevníkovi výstavy úsmev na tvári.

Výstava Z tmy do svetla. Foto: Martin Minka

Všetky fotografie v priestoroch Galérie na Tehelnej prinášajú návštevníkovi pocit pokoja, podobne ako pastorácia vnáša ticho medzi hrubé steny väzníc.

Jindřich Štreit je český dokumentárny fotograf a vysokoškolský pedagóg. Vo svojej poslednej práci sa venuje najmä sociálnym témam. Pri edukácii študentov sa snaží učiť ich komunikácii s ľuďmi tak, aby si ich získali. Výstava je verejnosti prístupná v priestoroch Galérie na Tehelnej vo Zvolene do 1. decembra počas pracovných dní.


Ďalšie články