Niet inej cesty než dohoda s lekármi, zhodli sa Bittó Cigániková a Krajčí

Niet inej cesty, než je dohoda s lekármi. Ak sa memorandum navrhnuté ministerstvom zdravotníctva trochu spresní, mali by ho lekári podpísať.

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas tlačového brífingu k aktuálnym témam v Bratislave 10. novembra 2022. Foto: TASR/Jaroslav Novák Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas tlačového brífingu k aktuálnym témam v Bratislave 10. novembra 2022. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Do možného kolapsu zdravotníckeho systému ostáva sedemnásť dní. Podľa lekárskych odborárov trvá na výpovedi stále vyše dvetisíc lekárov. Témy sa chytá aj opozičná strana Smer-SD, ktorá minulý týždeň zvolala mimoriadnu schôdzu k situácii v zdravotníctve.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas mimoriadnej schôdze uviedol, že všetky body z uznesenia predloženého Smerom už sú premietnuté v memorande, ktoré je pripravené. Súhlasí s viacerými výhradami opozície i s tým, že situácia nie je dobrá. Pripomenul však, že požiadavky lekárov sa nenaplnili od roku 2011 a nevyhovujúca situácia sa dlhodobo neriešila. Verí v nájdenie riešenia a upokojenie situácie. Na pondelok (14. novembra) avizoval ďalšie rokovanie s Lekárskym odborovým združením (LOZ).

Lengvarský tvrdí, že rezort zdravotníctva aktuálne urobil všetko, čo mohol a že v memorande pripravenom pre odborárov sú dohodnuté všetky požiadavky a jednotlivé dátumy ich plnenia sú v podstate rovnaké ako v predloženom uznesení.

Odborári však memorandum hodnotia ako „vágne“ a požadujú prijatie príslušných zákonov a presne zadefinované termíny, v ktorých chce ministerstvo ich požiadavky nariadiť do praxe.

https://standard.sk/275129/lekarsky-odborar-mendel-vypovede-odvolavaju-lekari-len-ojedinele-neblufujeme-v-decembri-to-vyradi-system-zdravotnej-starostlivosti-ako-taky/

Ak sa odborári s Lengvarským nedohodnú, pacientov nebude mať kto ošetriť

Poslanec OĽaNO Marek Krajčí v relácii TV Markíza Na telo skonštatoval, že nevie, čo sa bude diať po 1. decembri. „Keby sa ministerstvo nedohodlo, lekári dodržia slovo, nenastúpia do práce a budú sa odkladať plánované operácie. Ministerstvo bude mať problém zabezpečiť vôbec akútnu zdravotnú starostlivosť,“ myslí si Krajčí.

Podľa poslankyne Jany Bittó Cigánikovej (SaS) by bola situácia v zdravotníckom sektore porovnateľná s tou počas pandémie COVID-19, keď pacientov nemal kto ošetriť a posúvali sa termíny plánovanej zdravotnej starostlivosti.

Bittó Cigániková aj Krajčí však zastávajú názor, že odborári by mali memorandum podpísať vtedy, keď ho vláda trochu upraví. Nechceli hovoriť o iných možných riešeniach, kolaps zdravotníctva nepripúšťajú.

„Nie je to čierno-biele. Je pravda, že lekári majú dôvod sa sťažovať a je dobré, že tlačia na systémové zmeny. Škoda, že tak nerobili skôr,“ podotkla Bittó Cigániková. Požiadavka na zvýšenie platov sa podľa nej nedá splniť hneď, je za postupné zvyšovanie. Nerozumie, kde sa pri rokovaniach stala chyba, keďže v parlamentnom zdravotníckom výbore prešli požiadavky lekárov a zhodli sa na riešeniach aj termínoch.

„Odborári poukazujú na jeden z najväčších problémov, a to je žalostný stav srdca zdravotníctva, a tým sú nemocnice, najmä tie koncové,“ povedal Krajčí. Vysvetlil, že tie poskytujú najkomplexnejšiu zdravotnú starostlivosť a generujú zdravotníckych profesionálov. „Keď nebudú dobre fungovať a nebudú dobre zaplatené, tak sa naše zdravotníctvo postupne rozpadne,“ dodal. Problém vidí najmä v tom, že nie je zadefinovaná cenotvorba nemocníc.

Núdzový stav zatiaľ poslanci odmietajú

Ak by poslanci schválili nariadenie núdzového stavu, lekári by museli v nemocniciach ostať, lebo by mali pracovnú povinnosť. Minister zdravotníctva však riaditeľom nemocníc odkázal, aby na lekárov netlačili. Uviedol, že nerozmýšľa nad takýmto riešením, lebo sa chce dohodnúť.

Bittó Cigániková si myslí, že touto cestou by sa Slovensko nemalo uberať, lebo silové pôsobenie na lekárov povedie k tomu, že odídu pracovať do zahraničia: „Bola by to katastrofa pre pacientov,“ povedala liberálka s dôvetkom, aby vláda zmenila memorandum podľa požiadaviek lekárskych odborárov. Ani Krajčí nepovažuje za dobré vyhlásiť núdzový stav pre zdravotníctvo.

„Určite nebudeme nútiť a vytvárať nehumánny tlak na zdravotníkov, lebo sú veľmi potrební v systéme. Uvedomujeme si, akú ťažkú prácu vykonali počas covidu. Urobím všetko pre to, aby sa minister zdravotníctva s lekármi dohodol,“ povedal zas v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12 predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Krajčí ako nový predseda zdravotníckeho výboru?

Bittó Cigánikovú vo štvrtok odvolali z postu šéfky zdravotníckeho parlamentného výboru. Zastáva názor, že dôvodom bol „jej boj za práva žien“. Ostala členkou výboru, ktorý dočasne riadi jeho podpredsedníčka Anna Záborská (KÚ).

Krajčí nepovedal, či bude novým šéfom zdravotníckeho výboru. Ak by ho navrhli, nebude poslancom hovoriť, aby zaňho nehlasovali. Označil za hypotézy, že sa OĽaNO nezúčastnilo na odvolávaní Bittó Cigánikovej z postu šéfky výboru preto, aby im neodvolali ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

Čo sa týka predčasných volieb do parlamentu, podľa Bittó Cigánikovej by to bolo lepšie. Uviedla, že za takýto návrh i za odvolávanie členov vlády bude hlasovať. Zároveň označila za vylúčené, že by Krajčí nahradil Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) na poste ministra zdravotníctva. „Vylúčené nie je nič,“ reagoval Krajčí na otázku, či táto možnosť vylúčená je.

(tasr, est)


Ďalšie články