Lídri Austrálie a Číny sa stretnú prvýkrát po niekoľkých rokoch

Austrálsky premiér Anthony Albanese sa v utorok stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na indonézskom ostrove Bali. Po rokoch napätých vzťahov pôjde o prvé stretnutie lídrov oboch krajín. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Si Ťin-pching, generálny tajomník čínskej komunistickej strany prichádza na samit G20. Foto: TASR/AP Si Ťin-pching, generálny tajomník čínskej komunistickej strany prichádza na samit G20. Foto: TASR/AP

„Teším sa zajtra na konštruktívny rozhovor s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom… Austrália predostrie svoju vlastnú pozíciu,“ uviedol Albanese po príchode na Bali. Obaja predstavitelia sa tomto indonézskom ostrove zúčastňujú na summite skupiny G20.

Lídri Austrálie a Číny mali krátke stretnutie počas summitu G20 aj v roku 2019 v Japonsku. Vtedajší austrálsky premiér Scott Morrison sa stretol so Si Ťin-pchingom. Formálne stretnutie najvyšších predstaviteľov oboch krajín sa však neuskutočnilo už päť rokov. Len v júni sa pritom po dvoch rokoch obnovil ich kontakt na úrovni ministrov.

Čína je najväčším obchodným partnerom Austrálie, ich bilaterálne vzťahy sa však v uplynulých rokoch zhoršovali. Dôvodom boli napríklad spory o vplyve a správaní Číny v tichomorskom regióne či výzvy Austrálie na medzinárodné vyšetrenie pôvodu pandémie koronavírusu, čo viedlo k uvaleniu obchodných sankcií zo strany Číny.

„Odkedy som sa stal premiérom, a už aj predtým som hovoril, že dialóg je vždy dobrý. Musíme spolu hovoriť, aby sme si navzájom porozumeli,“ uviedol Albanese.

Si Ťin-pching sa na Bali v pondelok stretne aj s americkým prezidentom Joeom Bidenom a vo štvrtok v Thajsku s japonským premiérom Fumiom Kišidom.

(tasr)


Ďalšie články