Honba na Muska. Podarí sa politikom, neziskovkám a veľkému biznisu zlomiť najbohatšieho muža planéty?

Elon Musk, ktorý nedávno nadobudol Twitter, zažíva nepríjemné dni. Ohlásil a potom zase stiahol nápad, že držitelia účtov budú mierne, ale predsa len, spoplatnení. Prezident Joe Biden odpovedal kladne na otázku novinára, či by sa americké federálne úrady nemali pozrieť na jeho vzťahy so zahraničnými vládami.

Elon Musk. Foto: TASR/AP Elon Musk. Foto: TASR/AP

Niekoľko celebrít oznámilo, že už pri Twitteri nebude mať svoj účet (najznámejšia je zrejme Whoopi Goldbergová), niektoré korporácie ako Disney, farmaceutický Gilead Sciences alebo Volkswagen sťahujú z tejto platformy platenú inzerciu, akokoľvek práve vo Volkswagene v tom popri politickej uvedomelosti bude aj starý dobrý motív konkurencie voči Muskovej Tesle.

Asi najhrozivejšie vyzerá oznámenie mediálnej agentúry Omnicom, že svojim klientom – zastupuje ich po celom svete zhruba 5-tisíc, sú medzi nimi aj tí naozaj veľkí ako Apple alebo McDonald – odporúča zatiaľ na Twitteri neinzerovať. Omnicom to zdôvodňuje „vážnym rizikom pre bezpečnosť značky“, odvoláva sa práve na nejasnosti vyvolané Muskovým nápadom na zavedenie predplatného. Ale strachovať sa o bezpečnosť značky znamená, že podľa Omnicomu sa Twitter iba dva týždne po Muskovom prevzatí stal toxickým.

Predchádzala tomu kampaň šesťdesiatich amerických neziskoviek za demonetizáciu Twitteru.

Niektorí anglosaskí autori ako napríklad Frank Furedi si všimli, že Muska je dnes v móde nenávidieť, že to je skoro povinnosť ešte väčšia ako nenávidieť Donalda Trumpa.

Musk síce nie je – alebo doteraz nebol – žiadny konzervatívec, je ale „absolutista slobody prejavu“. To je podľa jeho protivníkov predovšetkým sloboda šíriť nenávistné prejavy. Tu kompromis nie je možný. Je tento konglomerát politikov, neziskoviek a veľkého biznisu silný natoľko, aby dokázal zlomiť najbohatšieho muža planéty? Bude to nesmierne zaujímavé sledovať, výsledok môže ovplyvniť vývoj na Západe.

Ten konglomerát bojuje za zachovanie svojej názorovej hegemónie vo virtuálnom svete, Musk je pre týchto ľudí rušivým prvkom. Nie je za tým potrebné hľadať nejakú koordináciu, ale je zaujímavé, ako v posledných rokoch skoro každého, kto na Západe vybočí a uspeje na vysokej úrovni, okolnosti nejako zomelú.

Takto sa v dvoch fázach ukončila politická kariéra mladého rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza. Najprv spravodajsky zohranou operáciou Ibiza proti koaličnému partnerovi, z čoho sa vyvinulo vyšetrovanie špeciálnej protikorupčnej prokuratúry proti Kurzovi samotnému. Takto Európska komisia neustále útočí na Viktora Orbána a zastavuje mu platby.

Takto bola znehodnotená veľká časť prezidentského mandátu Donalda Trumpa úplne vymysleným príbehom o spolupráci Trumpa s Kremľom v roku 2016. Keď si americký moderátor Joe Rogan do svojej šou na Spotify dovolil pozvať niektoré koronaskeptikov, začali ľudia ako muzikant Neil Young vydierať Spotify, že buď Rogan, alebo oni. Našťastie sa firma vydierať nedala.

Takýchto ťažení proti konkrétnym ľuďom bolo v niekoľkých posledných rokoch veľa a nedá sa to vysvetliť celkovou atmosférou nepriateľstva medzi pravicou a ľavicou. Ide to zakaždým jedným smerom, vždy sú postihnuté len tie známe osoby, ktoré sa vzopreli nejakému zo série progresívnych názorov. Keby sa im teraz podarilo zlomiť najbohatšieho muža planéty, prinútiť ho zaradiť spiatočku, budú mať oprávnený pocit, že zlomia každého.

Text vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články