Lekárski odborári zvolávajú protest za záchranu zdravotníctva. Lengvarský presunul pondelkové rokovanie na neurčito

AKTUALIZOVANÉ Lekárski odborári zvolávajú protestné zhromaždenie za záchranu zdravotníctva vo štvrtok (17. novembra) na Námestí slobody v Bratislave. Minister zdravotníctva odmieta pracovnú povinnosť pre lekárov, ale rokovanie s odborármi opäť presunul na neurčito.

Na snímke robotický systém využívajúci umelú inteligenciu pri intervenčných angiologických zákrokoch v Univerzitnej nemocnici (UNM) v Martine. Foto: TASR/Miroslav Jaroš Na snímke robotický systém využívajúci umelú inteligenciu pri intervenčných angiologických zákrokoch v Univerzitnej nemocnici (UNM) v Martine. Foto: TASR/Miroslav Jaroš

Začiatkom októbra podalo hromadné výpovede vyše 2 100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Podpredseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Miroslav Mendel v rozhovore pre Štandard pred pár dňami povedal, že lekári výpovede sťahujú len vo výnimočných situáciách. Prvého decembra, keď lekárom uplynie výpovedná doba, odíde podľa Mendela z nemocníc také množstvo lekárov, že to ohrozí systém poskytovania zdravotnej starostlivosti ako taký.

Lekárski odborári zvolávajú protest

Lekárski odborári medzičasom informovali, že zvolávajú protestné zhromaždenie za záchranu zdravotníctva vo štvrtok (17. novembra) na Námestí slobody v Bratislave. Vláde vyčítajú nečinnosť v súvislosti s hromadnými výpoveďami lekárov. 

„Predstavitelia LOZ sú od samého začiatku plynutia výpovedí pripravení každý deň na konštruktívne rokovania, vláda túto ponúknutú možnosť nevyužila, čo považujeme za hazardovanie so životmi a zdravím slovenských občanov. To bol aj hlavný dôvod na zvolanie protestného zhromaždenia,“ skonštatoval šéf LOZ Peter Visolajský.

Spôsob komunikácie ministerstva zdravotníctva a vlády je podľa lekárskych odborárov nezodpovedný. „Dokument, ktorý nám predstavili a dali mu názov memorandum, je absolútne nedostatočným a okrem všeobecných fráz, ktorých sme už za roky dostali nespočetné množstvo, vládu nezaväzuje k žiadnym riešeniam problémov slovenského zdravotníctva,“ podotkol Mendel.

Protestným zhromaždením chcú odborári upozorniť vládu, aby využila zostávajúci čas na dohodu. Do hromadných výpovedí ostáva šestnásť dní. „Cieľom splnenia ôsmich požiadaviek lekárov je zabezpečenie funkčného zdravotníctva. Bez funkčného zdravotníctva totiž Slovensko nebude bezpečná krajina na život,“ dodali.

Minister rokovanie preložil na neurčito

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) minulý týždeň uviedol, že sa s odborármi stretne v pondelok (14. novembra). Chcel, aby mu predstavili výhrady ku konkrétnym bodom memoranda, lebo doteraz dostali len všeobecnú odpoveď. „Samozrejme, sme pripravení o tom diskutovať,“ tvrdil minister.

Po tlačovej správe o organizovanom štvrtkovom proteste však ministerstvo zdravotníctva v pondelok schôdzku s lekármi zrušilo. Rokovanie sa vraj uskutoční v náhradnom termíne. Dátum ani čas zatiaľ neuviedlo.

Lekárski odborári trvajú na pondelkovom rokovaní. „Na termín stretnutia s premiérom, ministrom financií a ministrom zdravotníctva čakáme od augusta. Na dohodu treba dve strany, sme ochotní stretnúť sa a rokovať kedykoľvek v priebehu dnešného dňa,“ skonštatoval Visolajský.

Núdzový stav vraj nehrozí

Zabezpečiť dostatok personálu v nemocniciach aj po 1. decembri je možné aj silovou cestou. Ak by poslanci schválili nariadenie núdzového stavu, lekári by museli v nemocniciach ostať, lebo by mali pracovnú povinnosť. Minister zdravotníctva však riaditeľom nemocníc odkázal, aby na lekárov netlačili. Chce sa vraj dohodnúť.

„Ja by som k hospodárskej mobilizácii nerád pristúpil, lebo sme videli jej efekt pri covide,“ poukázal Lengvarský. Zároveň dodal, že je veľa alternatív, ako sa dá mobilizácii vyhnúť, a rezort nechce ísť „takýmto silovým smerom“.  

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) v nedeľnej diskusii TV Markíza Na telo povedala, že touto cestou by sa Slovensko nemalo uberať, lebo silové pôsobenie na lekárov povedie k tomu, že odídu pracovať do zahraničia: „Bola by to katastrofa pre pacientov,“ povedala liberálka.

Rovnako sa vyjadril aj druhý hosť relácie Marek Krajčí (OĽaNO). Obaja členovia parlamentného zdravotníckeho výboru sú toho názoru, že ak by lekári napokon 1. decembra nenastúpili do práce, odložia sa plánované operácie a bude ťažké zabezpečiť aj neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lekárske odborové združenie (@zachranme_zdravotnictvo)

Lengvarský však ubezpečil, že ak by k dohode s LOZ nedošlo a lekári by výpovede podali, urgentná zdravotná starostlivosť fungovať bude. „Verím tomu, že k tejto situácii nedôjde. Pokiaľ by došlo, budeme riešiť, akým spôsobom poskytnúť zdravotnú starostlivosť tak, aby to pacient čo najmenej pocítil,“ skonštatoval minister. Tento týždeň tiež chce mať stretnutie s riaditeľmi nemocníc, kde vyhodnotia situáciu regionálne.


Ďalšie články