Európska komisia chce presadiť nové GMO na našich poliach a tanieroch

Európska komisia (EK) a biotechnologický priemysel sa snažia, aby sa na polia a taniere dostali nové geneticky modifikované organizmy (GMO) bez obmedzení, hodnotenia rizík a označovania.

Ilustračné foto: Žatva sóje fazuľovej na dolnom Zemplíne. Roman Hanc/TASR Ilustračné foto: Žatva sóje fazuľovej na dolnom Zemplíne. Roman Hanc/TASR

Bez dôkazov tvrdia, že nové GMO sú tak bezpečné a spoľahlivé, že nemusia podliehať prísnej regulácii. Ich dereguláciou sa stratí možnosť zakázať ich pestovanie a možnosť slobodného výberu a bez ich označovania bude nemožné vedieť, že sa nové GMO pestuje a konzumuje. Informoval o tom v tlačovej správe člen Občianskej iniciatívy Slovensko bez GMO Peter Sudovský.

EK začína v rámci Zelenej dohody pripravovať legislatívu pre dereguláciu nových GMO a obísť všetky bezpečnostné legislatívne pravidlá. Robia to aj v prípade, že neexistuje dôkaz o bezpečnosti a funkčnosti nových GMO. Nové genetické techniky (NGT) už teraz vykazujú chyby, ktoré spôsobujú neželané zmeny v DNA, čo môže mať škodlivé následky.

Podľa Občianskej iniciatívny Slovensko bez GMO zisk zhrabnú vlastníci patentov a producenti, ktorí prevezmú kontrolu nad potravinami. Najlepšie by pre nich bolo, keby sa nové GMO vôbec neoznačovalo, ako GMO a aby sa bez odporu a problémov rozšírili po celej EÚ.

Podľa iniciatívy konajú v rozpore s vôľou občanov EÚ, ktorí podľa prieskumov GMO odmietajú. EK bez dôkazov tvrdí, že nové GMO sú udržateľným riešením, spásou a budúcnosťou pre poľnohospodárstvo, potravinárstvo a životné prostredie.

Petíciu s názvom Udržujte prísnu reguláciu a označovanie nových GMO podpísalo už viac ako 325-tisíc občanov EÚ, no je to malý počet na ich zabránenie. Petícia potrvá do 20. novembra, zo Slovenska as eviduje nízky počet podpisov.

(sita)