Proruského tankistu odsúdili na 12 rokov väzenia za streľbu na obytné budovy v Mariupole

Ukrajinský súd poslal na 12 rokov do väzenia proruského tankového strelca obvineného zo streľby na obytné budovy v juhoukrajinskom Mariupole.

Ukrajina Rusko Mariupol uarus Muž kráča so psom okolo bytovky zničenej po ostreľovaní na okraji ukrajinského Mariupola na území pod kontrolou separatistickej vlády Doneckej ľudovej republiky v utorok 29. marca 2022. Foto: TASR/AP

Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na Ukrajinskú bezpečnostnú službu (SBU). Muža uznali vinným z velezrady a „vytvárania nepovolených ozbrojených skupín alebo účasti na jej aktivitách“.

SBU v pondelok uviedla, že zhromaždila nespochybniteľné dôkazy o zločinoch spáchaných militantom teroristickej organizácie ‚Doneckej ľudovej republiky‘ s prezývkou Phil, čo viedlo k jeho uväzneniu.

Muž, ktorý bol strelcom v tanku T-72, podľa SBU vystrelil najmenej 20 rán na výškové obytné budovy v Mariupole. Zajali ho v apríli pri obci Rivnopil po tom, čo sa jeho tank dostal pod útok ukrajinských síl.

SBU uviedla, že spomenutý tankista sa pridal k separatistickým proruským militantom v roku 2014 a po spustení ruskej invázie vo februári sa pridal k 8. ruskej armáde.

(sita)


Ďalšie články