Sedemnásty november: Protest zvolal Kotleba, Fico a možno aj lekárski odborári

Blížiace sa výročie Nežnej revolúcie by sa už tradične mohlo niesť v znamení protivládnych protestov.

Protivládne stretnutie obèanov SR Na snímke účastníci protivládneho stretnutia občanov SR na Hodžovom námestí 20. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Hlavné mesto čakajú na výročie Nežnej revolúcie 17. novembra zrejme až tri demonštrácie. Tie na námestiach organizujú opozičný Smer-SD a Ľudová strana naše Slovensko (ĽSNS). Svoju nespokojnosť možno vyjadria aj lekárski odborári.

Fico o autoproteste: Nebudeme kaviarenskí sociálni demokrati

Šéf Smeru Robert Fico ohlásil akciu tento týždeň. Vo videu skonštatoval, že „Čaputová, Heger a Matovič oberajú Slovensko o demokraciu a slobodu každý boží deň“. „Maria referendá, zatvárajú ústa iným názorom a ešte Slovensko aj ožobračujú, lebo podporujú Spojené štáty vo vojne na Ukrajine,“ myslí si Fico.

V rovnaký deň sa uskutoční aj pracovný snem, na ktorom druhá najsilnejšia opozičná strana oznámi svoju predvolebnú stratégiu. Následne si chce strana pripomenúť Alexandra Dubčeka, ku ktorého pamätníku položilo vedenie Smeru vence aj minulý rok.

„A potom, aby sme neboli kaviarenskými sociálnymi demokratmi, vás pozývame na autoprotest proti súčasnej neschopnej a pre Slovensko nebezpečnej vláde. Kto patrí k tým osemdesiatim percentám, ktoré túto vládu nechcú, dôjde vo štvrtok o 14:30 na parkovisko v Petržalke pred obchodné centrum Danubia na Panónskej ceste a pripojí sa ku kolóne áut, ktorá slovenskými vlajkami a klaksónmi pozdraví najneschopnejšiu vládu na svete a jej slúžiacu prezidentku,“ vyzval opozičný politik.

Kotleba: Bezbrehý liberalizmus je zlo

Nesúhlasné zhromaždenie sa uskutoční o tretej hodine popoludní aj na Šafárikovom námestí, na ktorom sídli Univerzita Komenského. Účastníkov tam zvoláva ĽSNS.

„Priatelia, sami vidíte, ako dopadli komunálne a krajské voľby, a čo posledné dni vyvádzajú progresívci a liberálni extrémisti. Slušní ľudia sa ich začínajú báť. Dokonca na príklade arcibiskupa Oroscha vidíme, že keď im človek ustúpi čo i len o piaď, vo svojej nenávisti chcú čoraz viac a viac, až kým nedosiahnu úplne všetko,“ uvádza na Facebooku predseda strany Marian Kotleba.

Na proteste podľa neho vystúpia rečníci z viacerých politických strán, kultúrnych združení aj občianskych spolkov. „Už Ľudovít Velislav Štúr nás jasne varoval, že bezbrehý liberalizmus je zlo, ktoré povedie k zániku celých národov. Preto nedovoľme liberálom ukradnúť Slovensko!“ zakončil Kotleba.

Protest lekárov?

Varovný prst proti vláde dvíhajú aj členovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Tí už od apríla požadujú splnenie ôsmich požiadaviek, ktoré majú pomôcť zachrániť slovenský zdravotnícky sektor.

Do hromadných výpovedí vyše dvetisíc lekárov z 31 nemocníc ostávajú dva týždne. Ľudí preto pozvali na protestné zhromaždenie, ktorým chcú upozorniť vládu, aby využila zostávajúci čas na dohodu. Demonštrácia by sa mala uskutočniť vo štvrtok o pol jednej popoludní na Námestí slobody v Bratislave. 

„Na dohodu treba dve strany. Sme radi, že druhá strana je už ochotná sa baviť, že sme sa stretli a dohodu hľadáme. To naozaj vítame,“ skonštatoval však v utorok šéf LOZ Peter Visolajský. Rokovanie podľa jeho slov bolo konštruktívne a prebralo na ňom všetkých osem požiadaviek lekárskych odborárov.

Visolajský potvrdil, že rokovanie by malo pokračovať v stredu (16. novembra) poobede. „K niektorým bodom sme nedostali konkrétnu odpoveď, ale prisľúbili nám, že si ju vypočujeme v stredu,“ doplnil. Ak by došlo k dohode, štvrtkový protest za záchranu zdravotníctva by sa mohol zrušiť.

https://standard.sk/277520/premier-je-pripraveny-podpisat-memorandum-s-lekarskymi-odborarmi/

Je to už tradícia

Proti vláde a opatreniam sa v našej metropole protestovalo aj 17. novembra 2020. Pred Prezidentským palácom a pred budovou parlamentu sa zišli predstavitelia Smeru, ĽSNS či KSS. Akcia sa uskutočnila aj pred domom vtedajšieho premiéra Igora Matoviča. Keďže v danom čase platil núdzový stav, išlo o nepovolené zhromaždenia.

Napriek tomu, že minulý rok bola na Slovensku v Deň boja za slobodu a demokraciu zlá epidemická situácia a ostávalo približne len dvadsať voľných umelých pľúcnych ventilácií, bratislavské námestia zaplnili stovky demonštrujúcich. Zrušil sa však veľký protest plánovaný v Košiciach. Rečníci na demonštráciách v Bratislave kritizovali najmä pandemické opatrenia, kroky vlády či prezidentky Čaputovej. Polícia vtedy obmedzila na osobnej slobode z viacerých dôvodov celkovo deväť osôb.


Ďalšie články