Gyimesi reaguje na Ondřejíčka, ktorý konzervatívcov posielal do väzenia: Kde sme sa to vlastne dostali?

Poslanec Národnej rady SR György Gyimesi v pondelok reagoval na vyjadrenia spolupracovníka denníka SME Rada Ondřejíčka, ktorý ho spolu s ďalšími známymi konzervatívcami posielal za prejavené názory do väzenia.

gg György Gyimesi. Foto: reprofoto Facebook

Gyimesi vo videu uviedol, že v podobných prípadoch v minulosti zvykol mlčať, no podľa jeho mienky „existuje úroveň, pod ktorú nemôžeme klesnúť“. Ondřejíček, ktorý vystupuje pod pseudonymom Cynická obluda, podľa neho nikdy nič užitočné neurobil.

„Stane sa, že vás ako politika pošlú do teplých krajín. V tomto prípade ma však pre moje názory posielajú rovno do chládku. Kto v našom povolaní nezvláda kritiku, nech sa poobzerá po inej profesii. Ale keď niektorí by chceli politikov či novinárov zatvárať pre ich názor a presvedčenie, musím sa ozvať. A to v mene všetkých slušných občanov,“ skonštatoval koaličný politik.

Gyimesi ďalej uviedol, že ľudia, ktorí zastávajú konzervatívne názory rešpektujúce tradície, trvajú na kultúre zdvorilosti, ktorá umožňuje vyjadriť iné názory v mieri, priateľstve a tolerancii. Kresťanstvo podľa neho už desaťročia vytváralo medzi ľuďmi férovosť, vďaka ktorej vraj na Slovensku nikdy nebol príklad takej nevraživosti a agresivity, ktorú vidíme dnes.

„Kde sme sa to vlastne dostali? Do väzenia s tými, ktorí žijú podľa kultúry zdedenej po stáročia, zdedenej z otca na syna? Byť iný nie je trend, je to stav. A byť liberálny a progresívny znamená, že človek je doslova povolaný zastávať akceptujúci, inkluzívny a otvorený postoj voči všetkým,“ pokračoval.

„Bolo by fajn prečítať si ešte raz Bibliu, aby aj liberáli a progresívci pochopili, čo znamená učenie miluj blížneho svojho ako seba samého. Priatelia, žijeme v ťažkých časoch, ale môžete sa spoľahnúť, že ma nezastrašia ani neumlčia. Je nás predsa dosť takých, ktorí rozmýšľame rovnako,“ uzavrel.

Šéfredaktorka mlčí

Pripomeňme, že Ondřejíček v sobotu na Facebooku uverejnil status, v ktorom napísal, že uverí tomu, že sa na Slovensku niečo robí s homofóbiou až vtedy, keď bude kňazovi Mariánovi Kuffovi, biskupovi Jozefovi Haľkovi, poslancom Milanovi Kuriakovi a Györgymu Gyimesimu, ministrovi práce Milanovi Krajniakovi a redaktorom Štandardu a Postoja odňatá sloboda. Reagoval tak na vyhlásenie poslanca Milana Kuriaka, v ktorom sám seba označil za homofóba.

https://standard.sk/277585/kuriak-odsudzuje-nenavistne-utoky-voci-krestanom-zo-strany-prispievatela-sme-ondrejicka/

„Že sa v tejto krajine robí niečo s homofóbiou začnem veriť až vtedy, keď sa Kuffa s Haľkom budú o nesmrteľnosti chrústa baviť vo väzenskej cele, Kuriak bude načúvať spoza steny a témou diskusií vo väzenskej jedálni bude, že kam dať Krajniaka s Gyimesim, pretože homofóbno-fašistické krídlo budovy už medzičasom obsadili redakcie Štandardu a Postoja,“ napísal doslovne, pričom neuviedol, akého trestného činu sa mali menovaní dopustiť.

Šéfredaktorka denníka SME Beáta Balogová na otázky Štandardu o tom, či považuje príspevky tohto druhu za vhodné alebo či Ondřejíčka vyzve na ospravedlnenie, prípadne proti nemu podnikne iné kroky, neodpovedala.

Na snímke z novinárskej debaty v Bratislave je šéfredaktorka denníka SME Beáta Balogová. Foto: Marko Erd/SME/Profimedia

Tŕň v progresívnom oku

Gyimesi sa toto volebné obdobie profiluje ako jeden z najkonzervatívnejších a vôbec najvýraznejších poslancov hnutia Igora Matoviča, čím dráždi mnohých progresívcov. Najväčšiu pozornosť upútala jeho legislatívna snaha zakázať zobrazovanie kontroverzných dúhových vlajok na štátnych a iných verejných budovách, takisto v ich interiéroch. Návrh, ktorého obdoba platí v španielskej Kastílii, však medzi poslancami nenašiel dostatočnú podporu.

„Dúhová vlajka sama osebe nie je vlajkou tolerancie. Toto tvrdia tí, ktorí ju obhajujú. Táto vlajka presadzuje ideológiu a je symbolom presadzovania ideológie, ktorá je pre nás, obyvateľov strednej Európy, cudzia,“ zdôraznil poslanec maďarskej národnosti.


Ďalšie články