Poľský prezident Duda: Veľmi pravdepodobne šlo o raketu ukrajinskej obrany. Konečnú zodpovednosť však nesie Rusko

AKTUALIZOVANÉ Predbežné zistenia ukazujú, že na poľskú obec Przewodów dopadla strela ukrajinskej protivzdušnej obrany, keď sa snažila zneškodniť ruskú raketu.

Policajti prezerajú pole pred poľnohospodárskym objektom vo východopoľskej obci Przewodów, ktorý zasiahla raketa ruskej výroby. Foto: TASR/AP Policajti prezerajú pole pred poľnohospodárskym objektom vo východopoľskej obci Przewodów, ktorý zasiahla raketa ruskej výroby. Foto: TASR/AP

Utorkový dopad rakety na poľské územie bol zrejme nehodou a nešlo o zámerný útok, vyhlásil v stredu poľský prezident Andrzej Duda. Podľa jeho slov je „veľmi pravdepodobné“, že išlo o raketu ukrajinskej protivzdušnej obrany.

„Nič nenasvedčuje tomu, že išlo o zámerný útok na Poľsko. To, že raketa dopadla na naše územie, nebol úmysel, nebola mierená na Poľsko. Je najpravdepodobnejšie, že to bola raketa ruskej výroby, zrejme typu S-300 vyrobená v 70. rokoch,“ cituje poľského prezidenta denník Rzeczpospolita.

Napriek tomu však podľa Dudu nesie konečnú zodpovednosť za utorkový incident Rusko, ktoré v utorok podniklo na ukrajinské územie rozsiahly raketový útok.

Podobne sa vyjadril aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, keď konštatoval, že dopad rakiet v obci Przewodów nebol zámerným útokom a Severoatlantická aliancia nemá žiadne indície, že by sa Rusko chystalo napadnúť NATO. Aj podľa Stoltenberga šlo pravdepodobne o ukrajinskú protivzdušnú strelu, ktorej cieľom bolo zneškodniť ruský útok. Generálny tajomník dodal, že Ukrajina za incident vinu nenesie a v konečnom dôsledku je zaň zodpovedné Rusko.

Podľa ukrajinského generálneho štábu ruské sily v utorok vypálili až 110 rakiet. Cieľom boli predovšetkým objekty energetickej infraštruktúry.

Pôvodne sa hovorilo o ruskej rakete

Aj traja americkí predstavitelia sa v stredu pre agentúru AP vyjadrili, že zrejme išlo o ukrajinskú protivzdušnú strelu. Nemenovaní predstavitelia hovorili anonymne, lebo nemali oprávnenie vec verejne diskutovať.

Tieto hodnotenia sú v rozpore s informáciami, ktoré v neskorý utorok poskytol AP vysoký predstaviteľ americkej tajnej služby. Podľa neho preleteli do Poľska ruské rakety. Naopak, zhodujú sa s vyjadrením amerického prezidenta Joea Bidena, podľa ktorého na základe trajektórie strely nebola raketa zrejme vypálená z Ruska. Biden dodal, že incident sa ešte vyšetruje.

https://standard.sk/277903/biden-raketa-ktora-dopadla-na-uzemie-polska-zrejme-nebola-vypalena-z-ruska/

Agentúra dodáva, že Ukrajina má stále zásoby zbraní bývalej sovietskej a ruskej výroby vrátane raketového systému protivzdušnej obrany S-300.

Poľský generál Bieniek je presvedčený, že raketa bola zablúdenou strelou

Odlišné informácie prichádzajú aj od nášho severného suseda. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pre médiá uviedlo, že „raketa bola ruskej výroby“ a predvolalo si ruského veľvyslanca vo Varšave, aby poskytlo „okamžité podrobné vysvetlenie“.

Poľský prezident Andrzej Duda bol opatrnejší. V noci na stredu povedal, že nateraz neexistujú jasné dôkazy o tom, kto v utorok odpálil raketu smerom na poľskú obec Przewodów. Duda dodal, že raketa bola „s najväčšou pravdepodobnosťou ruskej výroby“. Poznamenal súčasne, že vyšetrovanie daného incidentu stále trvá.

Veliteľ poľských pozemných síl generál Mieczyslaw Bieniek vyhlásil, že ak sa potvrdí, že v utorok popoludní zasiahla Poľsko ruská raketa, bude to veľmi vážny incident, lebo zabila dvoch ľudí. 

Generál „je však silne presvedčený, že išlo o zablúdenú muníciu, ktorá dopadla na poľské územie“, preto podľa neho nie je dôvod aktivovať článok 5 Severoatlantickej zmluvy. Správu priniesol v utorok neskoro večer denník Rzeczpospolita, z ktorého citovala tlačová agentúra PAP.

Článok 5 zaručuje obranu každého člena NATO a stanovuje, že útok na jedného člena je útokom na celú Severoatlantickú alianciu.

https://standard.sk/275978/polsky-general-nie-je-dovod-aktivovat-clanok-5-podla-erdogana-rusko-s-incidentom-nic-nema/

Ukrajina obviňuje Rusko, podľa Bidena to tak zrejme nie je

Ukrajina z incidentu obvinila Rusko, pretože v utorok spustilo ďalšiu vlnu mohutných raketových útokov na veľkej časti územia Ukrajiny, čo malo za následok, že milióny ukrajinských domácností sa ocitli bez elektriny. Obec Przewodów sa nachádza asi šesťdesiat kilometrov od západoukrajinského mesta Ľvov, ktoré sa v utorok tiež stalo cieľom útokov ruskej armády.

„Teror sa neobmedzuje len vo vnútri našich štátnych hraníc. Ruské rakety zasiahli Poľsko… Útočili raketami na územie NATO,“ konštatoval ukrajisnký prezident Volodymyr Zelenskyj. „Toto je ruský raketový útok na kolektívnu bezpečnosť! Je to veľmi výrazná eskalácia. Musíme konať,“ vyhlásil Zelenskyj.

Ukrajinský minister zahraničných vecí označil tvrdenia, že išlo o strelu ukrajinskej protivzdušnej obrany, za konšpirácie. „Rusko teraz presadzuje konšpiračnú teóriu, že údajne išlo o raketu ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorá padla na poľské územie. Čo nie je pravda. Nikto by si nemal kupovať ruskú propagandu alebo rozširovať jej posolstvá. Túto lekciu sme sa mali naučiť dávno od zostrelenia #MH17,“ uviedol Kuleba.

Bývalý veliteľ amerických síl v Európe generál Ben Hodges ešte pred aktuálnymi zisteniami konštatoval, že podľa neho nešlo o úmyselný ruský útok, ale dôsledok ukrajinskej protivzdušnej aktivity proti ruskému bombardovaniu. „Ale je to jasná pripomienka bezohľadnej ochoty Ruska strieľať príliš blízko k hraniciam Poľska/NATO/EÚ,“ komentoval Hodges.

Rusko vinu odmieta a chváli Bidenov prístup

Moskva hneď poprela akúkoľvek účasť na výbuchu v Poľsku. Ruské ministerstvo obrany v utorok večer deklarovalo, že na ciele v blízkosti poľsko-ukrajinských hraníc neboli v utorok vypálené žiadne ruské rakety.

Kremeľ v stredu ocenil „rozvážnu“ reakciu Washingtonu a Bidenovo vyhlásenie, že je nepravdepodobné, že raketa, ktorá dopadla do Poľska, bola vypálená z Ruska. „V tejto chvíli by sa mala pozornosť venovať rozvážnej a profesionálnejšej reakcii americkej strany,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že „pokiaľ ide o incident v Poľsku, Rusko s tým nemá nič spoločné“.

Moskva dodala, že zábery zverejnené z miesta výbuchu v Poľsku zachytávajú úlomky ukrajinskej rakety a že najbližší úder Moskvy na Ukrajine bol 35 kilometrov od poľskej hranice. „Trosky na fotografiách… boli ruskými odborníkmi jasne identifikované ako úlomky riadenej protilietadlovej rakety z ukrajinského protivzdušného systému S-300,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. „Presné údery boli podniknuté len na ciele na území Ukrajiny a do vzdialenosti nie bližšej než 35 kilometrov od ukrajinsko-poľskej hranice,“ dodal ruský silový rezort.

Erdogan: Rusko s tým nič nemá

Turecký prezident Tayyip Erdogan v stredu uviedol, že rešpektuje ruské vyjadrenie o tom, že poľské územie v utorok nezasiahla ruská raketa.

„To, že Rusko hovorí, že s tými raketami nemá nič spoločné, ako aj vyjadrenia amerického prezidenta Joea Bidena, že tie rakety neboli ruskej výroby, hovoria o tom, že Rusko s tým nič nemá,“ uviedol Erdogan pre novinárov na samite G20 na Bali v Indonézii.

Podľa tureckého prezidenta treba tento incident vyšetriť, pričom uviedol, že po návrate do Turecka bude hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.


Ďalšie články