Bratislava a Nitra sa dostali medzi horšie okresy, ale testovanie tam asi nebude

Marek Krajèí Marek Krajčí. Foto: Martin Baumann/TASR

Po 8. februári bude Slovensko pravdepodobne v tom istom režime ako teraz, predpokladá minister zdravotníctva.

Po prepočítaní údajov z plošného skríningu, ktorý sa skončil 26. januára, sa zmenilo rozdelenie okresov, kde mala platiť povinnosť ďalšieho testovania. Na tlačovej besede to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Hoci Bratislava a Nitra sa podľa upravených definitívnych výsledkov dostali do tej polovice okresov, kde by malo platiť ďalšie povinné testovanie, napokon to tak pravdepodobne nebude.

Krajčí podľa vlastného vyjadrenia požiada vládu, aby zmenila svoje uznesenie, podľa ktorého by v jeho platnom znení pre obyvateľov bratislavských okresov a nitrianskeho okresu platila povinnosť preukázať sa pri ceste do zamestnania negatívnym výsledkom testu. Zároveň však vyzval ľudí z  týchto okresov, aby sa dobrovoľne nechali otestovať.

Minister zároveň uviedol, že po prepočítaní výsledkov plošného skríningu zo zoznamu okresov, na ktoré mala platiť povinnosť ďalšieho testovania, vypadli Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš. Testovanie tam bude na dobrovoľnej báze.

Krajčí oznámil, že by si prial, aby od 8. februára prešlo Slovensko do režimu COVID automatu. Aby sa v rámci automatu Slovensko dostalo z čiernej farby do druhého stupňa, musel by klesnúť počet hospitalizovaných s ochorením koronavírusu pod 2 500 pacientov. V súčasnosti však počet hospitalizovaných stúpa a dosahuje 3 285 ľudí.  

Slovensko by malo po 8. februári pokračovať v núdzovom stave. Podľa Krajčího by sa mal núdzový stav predĺžiť o ďalších 40 dní. Minister predpokladá, že zákaz vychádzania bude platiť aj po 8. februári a na cestu do práce bude potrebné predložiť negatívny výsledok testu.  


Ďalšie články