Zvýšili sme prídavky na deti a zachránili príspevok na začiatku školského roka

Začiatkom novembra sa nám podarilo v parlamente presadiť skvelú vec: historicky najvyššie navýšenie prídavku na každé nezaopatrené dieťa až na 60 eur.

118069687_3334223369963271_8961676992274661304_n Foto: Petra Krištúfková/FB

Je to ďalší veľký krok k systémovej podpore rodín, ktorej sa venujeme od začiatku, čo sme v parlamente. Pomoc rodinám, pomoc rodinám s deťmi a pomoc matkám samoživiteľkám je pre naše hnutie Sme rodina prioritou, preto hľadáme neustále spôsoby, ako zlepšiť ich situáciu. Vďaka tomuto zákonu upravíme nielen výšku prídavku na dieťa na dvojnásobnú hodnotu, ako je teraz, ale upravíme ním aj príspevok na začiatok školského roka.

Na historicky najvyšší prídavok na dieťa sa môžu rodičia tešiť už onedlho, a to od 1. januára 2023. Jeho výška bude až 60 eur, čo je navýšenie až o 30 eur oproti aktuálnej výške prídavku. 

Informácia, ktorá sa dostala na verejnosť, že príspevok na začiatku školského roka je zrušený, je, bohužiaľ, pravdivá. Stalo sa tak z dôvodu prijatia 200-eurového balíčka ministra financií. Vďaka môjmu návrhu však budú môcť rodičia tento príspevok aj naďalej poberať.

Nástup dieťaťa do školy je finančne náročné obdobie. Rodičia sa musia prispôsobiť danej situácii a nakúpiť dieťaťu všetky potrebné pomôcky, bez ohľadu na to, či na to rodič má alebo nemá. Príspevok vo výške 110 eur na dieťa bude pre každého z nich určite obrovskou pomocou, aby tieto výdavky vykompenzoval.

Máme za sebou ťažké obdobie a pred sebou ešte ťažšie, preto sa spoločne s celým hnutím Sme rodina budem snažiť tento príspevok ešte rozšíriť, aby ho mohli poberať aj rodičia detí prechádzajúcich na druhý stupeň aj strednú školu.

Návrh zákona zároveň vstupuje aj do zákona o životnom minime, aby sa nepočítal za príjem, a teda aby nemal vplyv na dávky, pri ktorých sa príjem posudzuje, ako sú hmotná núdza alebo kompenzačný príspevok, čo bolo doteraz tiež veľkým problémom.

Hnutie Sme rodina tu bolo vždy pre ľudí. Ja ako poslankyňa mám obrovskú radosť, že sa nám naše sľuby darí plniť a že môžeme pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Dôkazom je aj táto novela zákona, ktorou uľahčíme život väčšine obyvateľov našej krajiny.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články