Rusi obvinili Ukrajincov z masovej popravy zajatcov

Moskva obvinila ukrajinských vojakov z masovej popravy ruských vojnových zajatcov. Na sociálnych sieťach sa objavilo video, ktoré to má dokazovať. Zatiaľ nie je úplne jasné, kto a za akých okolností strieľal. Kyjev mlčí. Prípad už skúma OSN.

Mŕtvi zajatí ruskí vojaci. Reprofoto - Twitter Mŕtvi zajatí ruskí vojaci. Reprofoto - Twitter

K masakru došlo v obci Makijivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Moskva tvrdí, že z prestrelenou hlavou tam skončilo najmenej 11 zajatých Rusov.

Na videu, ktoré sa šíri od 18. februára, vidno, ako z domu vychádzajú ruskí vojaci s rukami nad hlavou a líhajú si na zem. Z domu sa vynorí muž v čiernom oblečení, v ruke má zbraň a spustí paľbu. Kamera potom spadne.

https://twitter.com/Militarylandnet/status/1593529572422729728?s=20&t=_kGcuF7uPh4ahBPpjoP9gA

Niektorí analytici tvrdia, že z domu sa vynoril ruský vojak a spustil paľbu ako prvý.

Video skúmala aj stanica BBC, pričom napísala: „Z videa nevieme zistiť, či je muž Rus alebo Ukrajinec a kam presne strieľa.“

Rusko reaguje

Podľa ruského ministerstva obrany išlo o „úmyselnú a metodickú vraždu“ „imobilizovaných ruských vojakov“ strelou do hlavy.

„Brutálna vražda ruských vojnových zajatcov nie je prvým a nie jediným vojnovým zločinom. Toto je bežná prax v Ozbrojených silách Ukrajiny, aktívne podporovaných kyjevským režimom a bez povšimnutia jeho západných patrónov,“ dodal rezort obrany.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal trestné stíhanie vo veci masovej popravy. Hovorkyňa výboru Svetlana Petrenková spresnila, že 18. novembra sa na rôznych telegramových kanáloch rozšírilo video, na ktorom vidno, ako „predstavitelia ukrajinských ozbrojených formácií zastrelili najmenej 11 neozbrojených ruských vojakov, ktorých zajali na území Luhanskej ľudovej republiky. Bolo začaté trestné stíhanie za vraždu a kruté zaobchádzanie s vojnovými zajatcami. Vyšetrovatelia v súčasnosti prijímajú opatrenia na identifikáciu páchateľov, ale aj tých, ktorí brutálne video nakrútili“.

Podľa predstaviteľa Ľudových milícií Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Andreja Maročka ruských zajatcov zastrelili vojaci 80. samostatnej výsadkovej útočnej brigády Ukrajinských ozbrojených síl. „Po tom, čo urobili v Makijivke, budú pre našich cieľom číslo jeden,“ pohrozil.

Šéf LĽR Leonid Pasečnik tvrdí, že pozná mená vojakov, ktorí popravili ruských zajatcov. „Poznáme mená vrahov! Tieto monštrá si podpísali rozsudok smrti. Budú nájdení a potrestaní v plnom rozsahu vojenského práva,“ povedal.

Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie a exprezident Dmitrij Medvedev označil páchateľov za „bastardov“, ktorí si zaslúžia len „trest smrti“, aj keby ich mali hľadať celé roky.

Ombudsmanka LĽR Viktoria Serďukovvoá vyzvala medzinárodné organizácie pre ľudské práva, aby tento čin Ukrajincov dôkladne vyšetrili.

Aj hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová žiada od medzinárodných organizácií, aby odsúdili tento čin a dôkladne ho vyšetrili.

OSN skúma videá

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Elizabeth Throssellová pre agentúru TASS potvrdila, že jej kolegovia vedia o videách „a skúmajú ich“. Zdôraznila, že tento čin musí byť „okamžite, plne a účinne vyšetrený a všetci páchatelia braní na zodpovednosť“.

Informácie o  maskari v Makijivke sa dostali na verejnosť v čase, keď OSN zverejnila správu, podľa ktorej sú mučeniu a zlému zaobchádzaniu vystavení vojnoví zajatci na oboch stranách konfliktu.

Ako poznamenal denník The Guardian, ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na predchádzajúce obvinenia sľúbilo, že vyšetrí všetky incidenty, „ale zdá, že žiadne z vyšetrovaní nedospelo k žiadnemu záveru“.

Podľa denníka Kremeľ nič také nesľúbil, a to po množstve obvinení z mučenia bojovníkov a civilistov zo strany jeho ozbrojených síl a žoldnierov bojujúcich v mene Ruska.

Vojnový zločin je definovaný Organizáciou Spojených národov ako vážne porušenie medzinárodného práva spáchané na civilnom obyvateľstve alebo nepriateľských silách počas ozbrojeného konfliktu.


Ďalšie články