K údajnému Putinovmu palácu sa prihlásil oligarcha. Médiá nazreli dovnútra

Cisla Na údajný Putinov palác v Soči sa prišli pozrieť reportéri kanála Mash. Foto: Youtube

Údajný Putinov palác pri čiernomorskom letovisku Gelendžik, o ktorom vo svojom dokumente nedávno informoval ruský opozičník Alexej Navaľnyj, je podľa reportáží ruských médií budúcim luxusným hotelom v rozostavanom stave a nie opulentným sídlom ruského lídra. Podobne ako to bolo pri Navaľného dokumente, aj pri najnovších reportážach ruských médií je lepšie zachovávať obozretnosť.

Ako prvý zverejnil reportáž z údajného Putinovho sídla ešte v piatok ruský spravodajský tím Mash, ktorý má vlastný kanál na platforme Telegram. Štáb na čele s reportérom Maximom Iksanovom dostal na prehliadku objektu jednu hodinu. Počas natáčania ich sprevádzal zamestnanec technickej služby – ten na stavbe podľa svojich slov pracuje už šesť rokov.

Nedostavaný hotel?

„Návštevníkov paláca víta krásny vchod bez brány – žiadna tam nie je. Žiadna kópia cárskej orlice s korunou zo Zimného paláca. Je dokonca zvláštne, že sa na takom mieste nenachádza. Opísať lokalitu nie je ťažké. Je to samý betón. V podstate sa všetko nachádza v nulovej fáze výstavby,“ uviedol reportér kanála Mash.

Údajná „bahenná miestnosť“ je podľa Iksanova v počiatočných fázach výstavby a lokalita označená v Navaľného dokumente ako „aquadiskotéka“ pôsobí skôr dojmom veľkej nedokončenej fontány alebo bazéna s barom. Časť budovy, v ktorej má mať Putin podľa Navaľného vlastnú miestnosť pre fajčenie vodnej fajky a sledovanie striptízu, slúži podľa reportérov ako prezliekáreň pre robotníkov.

Reportáž spravodajského tímu Mash o údajnom paláci ruského prezidenta Vladimira Putina pri čiernomorskom letovisku Gelendžik.

Iksanov v reportáži upozorňuje, že zatiaľ je úplne dokončená len fasáda budovy, pričom interiér, v ktorom by sa malo nachádzať približne 16 izieb, je nateraz rozostavaný. Podľa odhadu špecialistu, ktorý sa mal prehliadky zúčastniť spolu so štábom, nebude výstavba ukončená skôr než o päť alebo šesť rokov.

V ten istý deň zverejnila krátku reportáž z budovy pri Gelendžiku aj ruská štátna televízia Rossija 1. Zamestnanec stavby v rozhovore s moderátorom uviedol, že stavajú „apartmánový hotel“. Jeho vlastníkom je podľa zistení kanála Mash ruský miliardár a Putinov blízky priateľ z detstva Arkadij Rotenberg. Ten sa k vlastníctvu budovy, určenej údajne pre luxusný hotel, prihlásil v rozhovore, ktorý Mash zverejnil na svojom kanáli v Telegrame.

Tajomstvá budovy na myse Idokopas

Vyhlásenia Navaľného tímu o tom, že sa im podarilo nad údajne prísne stráženým objektom lietať dronom a natáčať ho bez akýchkoľvek problémov, vyvolali oprávnené otázniky. Rovnako to je aj v prípade štábu kanála Mash, ktorý podľa reportáže, bez akejkoľvek dohody s majiteľom a neobjasneným spôsobom, dorazil priamo pred prísne stráženú budovu po ceste na motorovom vozidle, pričom mu následne malo byť umožnené na mieste natáčať.

Interiér údajného paláca Navaľnyj zrekonštruoval pomocou počítačovej grafiky na základe podrobného plánu, ktorý mu mal dať k dispozícii „nespokojný zamestnanec projektu“. Na reportáži kanálu Rossija 1 je dobre vidieť čiastočne dokončený exteriér budovy aj s lešeniami a stavebným materiálom. Nasleduje prestrih na zábery rozostavaného interiéru, pričom nie je jasne vidno, ako štáb vošiel z exteriéru do interiéru budovy. O niečo informatívnejšia je z tohto hľadiska reportáž kanála Mash, v ktorej môže divák po druhej minúte zazrieť, ako štáb z exteriéru vstupuje do rozostavanej vstupnej haly. Všetky ostatné zábery interiéru však nasledujú po prestrihoch.

Rovnako ako v prípade dokumentu Alexeja Navaľného, je nutné aj pri najnovších reportážach ruských médií o údajnom paláci, zachovávať určitú mieru kritického odstupu. Na odhalenie všetkých tajomstiev údajného paláca na myse Idokopas si pravdepodobne budeme musieť ešte počkať.


Ďalšie články