Pokračovanie ságy s dúhovými kapitánskym páskami: Západné reprezentácie stiahli chvosty

Po tom čo Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) pohrozila, že kapitánom s dúhovými kapitánskymi páskami bude udeľovať žlté a červené karty, sa západné futbalové asociácie rozhodli od tohto dlho ohlasovaného a propagovaného kroku na podporu LGBT odstúpiť.

FiCP1L2XEAASQdl Kapitán Anglicka Harry Kane s dúhovou kapitánskou páskou. Foto: Twitter/Front Office Sports

Mnohé západné futbalové asociácie pred futbalovými majstrovstvami sveta (MS) vyhlásili, že sa zapoja do kampane One Love, v rámci ktorej budú kapitáni na znak solidarity s LGBT ľuďmi nosiť dúhové kapitánske pásky. Dôvodom tohto gesta bol prístup k homosexuálom v hostiteľskej krajine Katar. V Katare je totiž homosexualita u mužov nelegálna. Hrozí za ňu pokuta, ale aj trest odňatia slobody až na sedem rokov.

Krátko pred výkopom prvého zápasu Anglicka a zároveň prvého tímu, ktorého kapitán chcel dúhovú pásku nosiť, však bolo všetko inak.

FIFA asociáciám oznámila, že kapitánom za nosenie dúhových pások bude udeľovať žlté a červené karty.

V pondelok ráno sa šéf anglickej futbalovej asociácie Mark Bullingham vyjadril, že Anglicko zisťuje, či existuje „iný spôsob, ako ukázať naše hodnoty“. Informuje o tom stanica Skysports.

Po Anglicku kapitulovali aj ostatní

Krátko na to vydali asociácie Anglicka, Walesu, Belgicka, Dánska, Nemecka, Holandska a Švajčiarska vyhlásenie, v ktorom informovali, že ich kapitáni napokon dúhové pásky nosiť nebudú.

„FIFA sa veľmi jasne vyjadrila, že uvalí športové sankcie, ak naši kapitáni budú nosiť na ihrisku dúhové pásky. Ako národné federácie nemôžeme postaviť našich hráčov do pozície, v ktorej by mohli čeliť športovým sankciám vrátane udelenia kariet, takže sme ich požiadali, aby sa nepokúšali nosiť dúhové pásky počas MS,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Asociácie tvrdia, že boli pripravené čeliť finančným sankciám za porušenie pravidiel o dresoch, avšak nemôžu riskovať vylúčenia svojich kľúčových hráčov. FIFA vraj o ich úmysle bola informovaná od septembra, no až doposiaľ sa nevyjadrila. „Rozhodnutie FIFA nás veľmi frustruje,” dodávajú asociácie.

FIFA: Nie diskriminácii

Kapitán Anglicka Harry Kane tak v úvodnom zápase proti Iránu nastúpil s páskou s nápisom: Nie diskriminácii. Pásku s rovnakým nápisom mal na sebe aj kapitán Holandska Virgil van Dijk počas zápasu so Senegalom. Ide o oficiálnu antidiskriminačnú kampaň FIFA.

FIFA pôvodne plánovala kampaň spustiť až vo štvrťfinále, no v pondelok informovala, že kampaň bude spustená už teraz tak, aby ,,mali kapitáni všetkých 32 mužstiev možnosť nosiť túto pásku”. 

Belgičania si majú zmeniť dresy

Belgičania chceli solidaritu s LGBT vyjadriť aj nápisom love na golieroch svojich druhých dresov. Ani toto gesto FIFA neumožnila. Infromoval o tom portál ESPN.

Podľa pravidiel totiž mužstvá môžu na zápas nastúpiť len s dresmi, ktoré boli vopred schválené. To isté platí aj o kapitánskych páskach.


Ďalšie články