Bratislavské vianočné trhy sú po dvoch rokoch späť

Už tento piatok 25. novembra čaká Bratislavčanov a návštevníkov mesta po dvoch pandemických rokoch slávnostné otvorenie Bratislavských vianočných trhov a rozsvietenie stromčeka. Vyzdobený smrek je tento rok vysoký dvanásť metrov. Tradičné podujatie sa bude konať do 22. decembra na Hlavnom a Františkánskom námestí.

Vianočné trhy v Bratislave. Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák Vianočné trhy v Bratislave. Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vianočné obdobie v centre hlavného mesta odštartuje fanfárami a dychovou hudbou Viva Brass Kvintet Bratislava. Na zlepšenie nálady zaspieva hudobník Robo Opatovský s kapelou. Tešiť sa môžete aj na Spevácky zbor mesta Bratislavy a vystúpenie Bratislavského detského zboru pri ZUŠ Miloša Ruppeldta. Podobné kultúrne podujatia nebudú chýbať počas celého trvania vianočných trhov.

,,Na Františkánskom námestí budú patriť štvrtky živému čítaniu v podaní slovenských hercov a herečiek, ktoré pripravujeme v spolupráci s mestskou knižnicou. Piatky a soboty sú venované koncertom známych slovenských hudobníkov. Nedeľná ponuka poteší rodiny s deťmi, pre ktoré chystáme divadelné predstavenia, koncerty ZUŠ i vystúpenia detských folklórnych súborov,“ hovorí Barbora Lehocká z oddelenia komunikácie a marketingu Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS). Dodáva, že v Klariskách chystajú výmenné burzy, adventné koncerty či workshopy pre deti.

,,Vianočná nálada sa bude šíriť celou Bratislavou na rôznych kultúrnych scénach aj vďaka zapojeniu sa mestských častí a mestských organizácií,“ uvádza na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo. Bratislavské Vianoce tohto roku totiž prvý raz dramaturgicky, produkčne aj technicky zabezpečuje BKIS.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Matúš Vallo (@matus.vallo)

Netrpezliví návštevníci

Na vianočné trhy sa tešia samotní návštevníci: ,,Trhy sú pre mňa súčasť Vianoc. Mám veľmi rada večerný ruch, koledy, ktoré hrajú z pódia alebo stánkov. Ľudí a komunitu, ktorá sa tam každý večer tvorí, no a takmer nikdy neodolám vianočnému punču. Bez neho by to nebolo ono,“ opisuje s nadšením Nicol, rodáčka z Bratislavy.

Každoročnej návštevníčke Ivane sa vianočné trhy spájajú s príchodom tých najpokojnejších, radostných a láskyplných dní. ,,Cítim blížiace sa Vianoce. Vo vzduchu vonia punč a varené vínko, bez ktorých sa ani tento rok nezaobídem. Milujem to, ako ma trhy dokážu vo večerných hodinách postaviť spod teplej deky a ja si môžem len tak užívať prechádzku okolo stánkov.“

Vianočný Hlavný trh. Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Myslia aj na charitu

Ako sme už spomínali, v Klariskách sa počas predvianočného obdobia chystajú dve sobotňajšie výmenné burzy. Prvá bude 26. novembra a vymieňať sa na nej bude detské, dámske a pánske oblečenie. Šatstvo, ktoré po podujatí ostane, poskytnutú organizátori na charitatívne účely. „Zároveň sa bude konať zbierka v spolupráci so sekciou sociálnych vecí magistrátu. Pre ľudí bez domova sa budú zbierať spacie vaky, termosky a karimatky,“ informuje Lehocká.

Druhá burza sa uskutoční 3. decembra a budú sa na nej vymieňať hračky a detské knihy. Tie, ktoré ostanú, darujú Mestskej ubytovni v Kopčanoch a na Fortune, ako aj Centru pre deti a rodiny Repuls.

Mesto Bratislava prichádza v období pred Vianocami aj s vynoveným konceptom minimalizácie a triedenia odpadu. Pri triediacich staniciach v centre mesta bude prebiehať zbierka zálohovaných obalov. Získané finančné prostriedky poputujú OZ Vagus na pomoc ľudom bez domova.

Neďaleko na Primaciálnom námestí bude opäť Vianočný les, ktorý robí Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) spolu s partnermi ÚĽUV a Bauhaus. Deti z bratislavských základných, umeleckých a špeciálnych škôl ozdobia vianočné stromčeky vlastnými originálnymi dekoráciami z prírodných materiálov. Tie poputujú aj tento rok na správne miesta – do charitatívnych organizácií, združení pre ľudí bez domova, ale aj do rodín v náročnejšej sociálnej situácii. 

Na dobročinnosť počas vianočných trhov prispeje aj Nadácia Slovenskej sporiteľne. „Ak budú návštevníci platiť na vianočnom Hlavnom trhu bezkontaktne, prispejú na dobrú vec. Nadácia venuje za 15-tisíc bezkontaktných platieb päťtisíc eur na podporu bezpečnejšieho mesta pre mladých ľudí. Rovným dielom si finančný príspevok rozdelia dve organizácie: Mládež Ulice a Iniciatíva Inakosť,“ uvádza Lehocká.


Ďalšie články