Kyjev je v moci jastrabov i holubíc. Ktorá skupina má navrch?

Minulý utorok sme sa nebezpečne priblížili vojne s Ruskom. Podľa prvých správ dopadla na poľské územie blízko ukrajinskej hranice ruská raketa, ktorá zabila dvoch ľudí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval štáty NATO na vojenskú odpoveď. K tomu našťastie nedošlo.

Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden. Foto: Profimedia.sk Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden. Foto: Profimedia.sk

Hoci smrť zasiahnutých ľudí zostáva smutným faktom, Američania nakoniec prišli so záverom, že raketu nevyslalo Rusko, ale ukrajinská protivzdušná obrana. Zelenskyj najprv trval na svojom, potom priznal, že nevie, k čomu došlo. Incident môže, paradoxne, dávať nádej na mier.

Samotné fyzické odpálenie a dopad rakety je menej podstatné ako to, aká a čia interpretácia udalostí sa nakoniec presadí. Prvá interpretácia o ruských raketách smerovala k novej svetovej vojne, tá nasledujúca o ukrajinskej rakete iba potvrdzuje známu realitu rusko-ukrajinského konfliktu. Boj o interpretáciu udalostí na Ukrajine sa vedie medzi Západom a Ruskom prinajmenšom od roku 2014.

Vedie sa aj vo vnútri Západu a Ruska. Ruské represie aj západný boj s dezinformáciami majú za cieľ upevniť v rukách vlád interpretačnú zvrchovanosť, ktorá im umožní presadiť vlastnú interpretáciu ako jedinú možnú. Poľský incident dokumentuje, že Západ aj Ukrajina sú pod interpretačnou zvrchovanosťou Washingtonu a že vnútri Washingtonu prebieha interpretačný spor.

Súboj dvoch konceptov

Najvyššie poschodia americkej politiky sa dnes opäť delia na jastrabov a holubice. Jastrab, ako vyslúžilý generál Hodges, sa domnieva, že vojnu treba udržiavať čo najdlhšie sa dá, s nádejou, že povedie k pádu Putinovho režimu a obnoveniu Ukrajiny v pôvodných hraniciach.

Holubice dochádzajú k záveru, že vojna sa dostala do patu. Ak bude pokračovať, padnú státisíce Ukrajincov, ruské rakety zničia základnú infraštruktúru a Američania zaplatia ďalšie desiatky miliárd na udržanie ukrajinského štátu. To všetko bez realistického výhľadu, že by Ukrajina mohla vojensky zvíťaziť. Odporúčajú preto Ukrajine začať s Ruskom rokovať. Cez víkend pred poľským incidentom sa takto vyjadril náčelník amerického generálneho štábu generál Milley.

Spor jastrabov a holubíc sa od septembra vyostruje, ukrajinské vojenské úspechy povzbudili jastrabov, vyhliadka ďalších ľudských i finančných nákladov posilňuje holubice. Každá zo strán pracuje s médiami a mobilizuje zahraničných spojencov. Z mediálnych únikov sa dozvedáme o rokovaniach medzi vysokými bezpečnostnými predstaviteľmi USA a Ruska, Zelenskyj kontruje zákazom rokovať s Putinom.

Prečo môže byť Zelenskyj zmätený

V USA narastajú krídla skôr holubiciam. Rastie únava z vojny a republikáni preberajú po novembrových voľbách kontrolu nad Snemovňou reprezentantov. Republikánska väčšina bude Bidena grilovať aj pre jeho osobné korupčné väzby na Ukrajinu (cez syna Huntera) a zrejme zníži finančnú podporu Kyjevu. Inak by opatrne manévrujúci Milley asi nehovoril tak otvorene a jeho slová by nevyvolali takú búrku. Náčelníka generálneho štábu s politickým krytím v časti administratívy aj v Kongrese nemožno len tak označiť za agenta, trolla či idiota, ako sa obvykle deje tým, ktorí sa odchýlia od oficiálnej línie. V takejto situácii jastrabi potrebovali niečo, čo by posilnilo ochabujúce presvedčenie, že s Ruskom nemožno rokovať.

Napríklad incident v Poľsku, ktorý by ukázal, ako Rusko ohrozuje strednú Európu. Či išlo o improvizáciu okolo omylom vypálenej rakety alebo o vopred pripravenú provokáciu, to sa zrejme nedozvieme. Na mediálnom priebehu sme však videli interpretačný konflikt. Prvá správa z utorkového večera, vydaná agentúrou AP, jasne prisúdila zodpovednosť Rusku na základe informácií neidentifikovaného vysokého predstaviteľa amerických spravodajských služieb. Nasleduje vojnové vyhlásenie prezidenta Zelenského.

Moskva sa v tej chvíli najskôr začala pripravovať na útok NATO a chystať protiútok. Inými slovami, americkí jastrabi s Ukrajincami rozohrali eskaláciu. Holubice tentoraz zasiahli okamžite. Počas niekoľkých hodín prichádzajú upokojujúce informácie, osobne sa zapája prezident Biden, aby nakoniec Američania prisúdili zodpovednosť Ukrajine, čím ako nositelia interpretačnej zvrchovanosti celú vec z hľadiska Západu uzatvárajú.

USA ukrajinské dezinformácie doteraz nevyvracali. Keď išlo o údajné masakre v Buči, Mariupole, vraždu Duginovej či ostreľovanie záporožskej elektrárne, buď potvrdzovali ukrajinskú verziu, alebo odkazovali na ďalšie vyšetrovanie poprípade s časovým odstupom opatrne púšťali svoju verziu.

Zelenskyj tým získal pocit interpretačnej zvrchovanosti. Preto sa cíti zmätený. Pochopil, že aj keď ho Boris Johnson a iní tlačili do vojny s Ruskom, neznamená to, že on sám na oplátku môže to isté robiť im. Pre zvyšok sveta to nie je zlá správa, dáva nádej na nový kurz smerom k mieru.

Text pôvodne vyšiel v MfDnes. Vychádza so súhlasom autora a redakcie.


Ďalšie články