Aspoň že krásna hra dáva zabudnúť na katarské utrpenie

Svetová futbalová federácia FIFA je považovaná za jednu z najskorumpovanejších organizácií na svete. Do očí bijúcim dôkazom je svetový šampionát, ktorý sa práve začal v Katare. Málokto pochybuje, že ropný emirát si majstrovstvá sveta kúpil, pretože inak by nikomu súdnemu nemohlo napadnúť usporiadať turnaj práve tam.

Príchod anglickej futbalovej reprezentácie do Kataru. Foto: TASR/AP Príchod anglickej futbalovej reprezentácie do Kataru. Foto: TASR/AP

Prideľovanie usporiadateľstva sa riadi dvoma protichodnými filozofiami. Prvá velí šampionát priklepnúť krajinám s nespochybniteľnou futbalovou kultúrou, pretože u nich je záruka, že vystroja naozaj nezabudnuteľný turnaj plný nadšenia. Druhá, naopak, tvrdí, že majstrovstvá sveta by mali organizovať krajiny, ktoré žiadnu veľkú futbalovú kultúru nemajú, aby sa tak rozšírila láska a uznanie pre „krásnu hru“. Príkladom turnajov podľa prvej filozofie je šampionát v Nemecku alebo Brazílii, podľa druhej schémy sa usporiadateľstvo pridelilo Japonsku a Kórei a tiež Južnej Afrike.

Katar nemá žiadnu futbalovú tradíciu. Jeho usporiadateľstvo sa tak zdôvodňuje prianím FIFA šíriť futbal v arabskom svete. To je jediné plus.

Potom sú už len mínusy. Pre neznesiteľnú horúčavu, ktorá by pre hráča mohla byť až smrtiaca, sa turnaj presunul z leta na prelom novembra a decembra, doprostred európskej futbalovej sezóny.

Výstavbu nových štadiónov zabezpečujú najmä migranti z Indie, Pakistanu, Nepálu, Bangladéša a Srí Lanky. Skôr než o námezdných zamestnancov išlo o otrokov, ktorí pracujú v otrasných podmienkach. Od roku 2010, keď Katar získal usporiadateľstvo turnaja, ich zahynulo azda až 6,5 tisíca.

Dúhový problém

Keď boli minulý rok majstrovstvá Európy, hlavnou témou bola údajná homofóbia v Maďarsku, Viktor Orbán bol pasovaný na hlavného homofóba kontinentu. Nemci nasvietili svoje štadióny dúhovou farbou, Angličania nastúpili s dúhovými kapitánskymi páskami. Všetko kvôli maďarskému zákonu obmedzujúcemu materiály zobrazujúce LGBT témy medzi nedospelou mládežou.

Katar však homosexuálov naozaj utláča. Za sodomiu hrozí päť rokov väzenia, za homosexualitu medzi moslimami teoreticky trest smrti (zatiaľ sa nikdy nevykonal). Kapitáni tímov Anglicka, Walesu, Nemecka, Belgicka, Holandska, Dánska či Švajčiarska tvrdili, že zopakujú svoj protest z vlaňajška a hrdo vybehnú na trávnik s páskou v dúhovej farbe a nápisom One Love. Po nátlaku katarskej vlády FIFA pohrozila, že všetci dostanú žltú kartu. S dúhovou páskou nakoniec nevybehne nikto.

Napokon bez alkoholu

Ešte je tu šaráda s alkoholom. Ten sa s futbalom neodmysliteľne spája. Americký pivovarnícky gigant Budweiser je jedným zo sponzorov šampionátu. V roku 2014 FIFA dokonca donútila Brazíliu k zmene federálnych zákonov zakazujúcich pitie alkoholu na štadiónoch. Katar sľuboval, že konzumáciu alkoholu povolí, aj keď ide o moslimskú krajinu, 48 hodín pred prvým výkopom to odvolal.

Aj na Západe sa nájdu obhajcovia tohto kroku. Robia si žarty z fanúšikov, ktorí musia zostať na suchu, a tvrdia, že pokiaľ nevydržia chvíľu bez alkoholu, majú asi nejaký problém. Navyše je potrebné ctiť kultúru cudzej krajiny.

Len o kultúru a dodržiavanie islamských zvyklostí však nepôjde. Zákaz totiž platí len pre plebs na štadiónoch. Vo VIP boxoch sa piť smie, takisto vo fanúšikovských zónach mimo štadiónov, kde však polliter piva stojí 13 eur (a maximálne je možné vypiť štyri kúsky). Možno tak sympatizovať s fanúšikmi Ekvádora, ktorí počas otváracieho stretnutia s domácim Katarom skandovali „chceme pivo“.

Ukazuje sa tak zbabelosť západných progresívnych aktivistov. Sú ochotní ísť tvrdo tam, kde neočakávajú žiadny odpor a nič im nehrozí, ale keď je načase prejaviť skutočnú odvahu, cúvnu. Žiadajú rešpektovanie všetkých kultúr, s výnimkou tej svojej, ktorá sa vždy musí podriadiť.

Človek by rád veril, že majstrovstvá sveta v Katare aspoň upozornia na tamojšie porušovanie ľudských práv. Historická skúsenosť však ukazuje, že zločinným režimom to skôr prechádza. Majstrovstvá sveta vo futbale v Rusku v roku 2018 sú považované za veľký úspech, ktorý Vladimírovi Putinovi rozhodne neuškodil.

Asi úplne najkontroverznejší šampionát bol ten v Argentíne v roku 1978, keď tam vládla brutálna vojenská junta zodpovedná za „zmiznutie“ desaťtisícov. Domáci vtedy vyhrali. Režim väznených disidentov vzal na prechádzku do ulíc sláviaceho Buenos Aires, aby im ukázal, že ich osud nikoho nezaujíma.

Podobne novinár Dan Hodges okomentoval úvodné víťazstvo tímu Anglicka nad Iránom 6:2. „Vyhrali sme, dobre. Takže na hádku ohľadom pásky sa teraz zabudne. FIFA je šťastná. Katar je šťastný. Anglická futbalová asociácia je šťastná. Gareth Southgate a jeho tím sú šťastní. Krásna hra,“ povzdychol si.


Ďalšie články